Jämför bilförsäkring

Att hitta den bästa bilförsäkringen är inte lätt. Genom att jämföra information och undersökningar från flera bilförsäkringar på ett och samma ställe kan du enklare få en billigare och mer prisvärd bilförsäkring.

Billiga bilförsäkringar - juni 2024

1. ICA Bilförsäkring

Rabatt:
ICA bonus

Prisexempel trafik:
193 kr/mån

Prisexempel halv:
317 kr/mån

Prisexempel hel:
534 kr/mån

 • ICA:s trafikförsäkring har fått högst betyg i den senaste jämförelsen hos Konsumenternas med 4.8 poäng av 5.0 möjliga poäng. Halvförsäkringen och helförsäkringen har också fått höga betyg i jämförelsen.

 • ICA höjer inte priset på bilförsäkringen under 5 år om du är skadefri efter en nytecknad försäkring vilket är något försäkringsbolaget är ensamma om i Sverige. Drulle (allrisk) ingår alltid i halv-och helförsäkringen.

Plus

Minus

Om försäkringen

ICA försäkring erbjuder bilförsäkringar som ligger bra till i våra prisexempel i förhållande till många av konkurrenterna samtidigt som försäkringarna har ett tryggt innehåll som innefattar fördelar. Nedan går vi igenom ICA:s olika bilförsäkringar.

Trafikförsäkring

ICA:s trafikförsäkring är en av de främsta produkterna när det kommer till innehåll. I trafikförsäkringen ingår precis som vanligt skydd vid skada på annans egendom och vid personskador.

Det som skiljer ICA mot i stort sätt alla andra produkter är att försäkringen också erbjuder ett extra skydd för personskador utöver grundförsäkringen på 600 000 kr vid invaliditet och psykolog besök ingår vid olyckor.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen finns också ett visst skydd till det egna fordonet. Förutom delarna som ingår i trafikförsäkringen erbjuder ICA också skydd vid stölder, bränder, glasskador, maskinskador, räddning och rättsskydd.

I förhållande till andra försäkringar så har ICA en genomsnittlig självrisk ovan nämnda ersättningar plus att det ingår en allrisk (drulle) försäkring vilket det inte gör i grundutbudet för alla halvförsäkringar. 

Helförsäkring

I ICA:s helförsäkring ingår också vagnskador samt en självrisk som varierar mellan 3500 – 6000 kr beroende på fordon. ICA erbjuder också en lägre självrisk vid en viltolycka. Vagnskador innebär bland annat att försäkringen även ersätter skador på din egna bil som du har orsakat.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-05-04

2. Hedvig Bilförsäkring

Rabatt:
20 % rabatt bil+hem

Prisexempel trafik:
169 kr/mån

Prisexempel halv:
219 kr/mån

Prisexempel hel:
369 kr/mån

 • Hedvigs försäkringar kännetecknas överlag av låga priser och bra villkor. Försäkringen har ingen bindningstid och för förare som är under 25 år finns inte heller någon ökad självrisk vilket är standard hos de flesta försäkringsbolagen.

 • Hedvigs helförsäkring är den billigaste av alla helförsäkringar i Tryggvis prisexempel med en kostnad om 369 kr/månad. Även halvförsäkringen har ett lågt pris och endast Evoli har en billigare halvförsäkring.

Plus

Minus

Om försäkringen

Hedvig är ett nyare försäkringsbolag som främst är känt när det kommer till hem-och villaförsäkringar. Hedvigs bilförsäkring är ett av de nyaste försäkringsalternativen på marknaden och försäkringen kännetecknas av villkor som motsvarar konkurrenterna men med lägre priser. Hedvig har också ett stort fokus på det digitala och skadeanmälningar sker bland annat i Appen.

Trafikförsäkring

Hedvigs trafikförsäkring ger ersättning för skador på annans egendom och personskador vilket är vad som krävs enligt lag. Om du skulle vara med i en olycka som du orsakar kommer försäkringen att ersätta detta. Annars är det den bil som orsakade skadans försäkringsbolag som ska stå för ersättningen.

Halvförsäkring

En halvförsäkring från Hedvig kommer med en inkluderad allrisk samt skydd mot de vanligaste försäkringsdelarna så som: brand, glasruta, kris, maskinskada, räddning, rättskydd och stöld. Maskinskyddet gäller fram tills att bilen är 8 år eller har gått i 10 000 mil.

Helförsäkring

I Hedvigs trafikförsäkring ingår även skydd för vagnskada vilket innebär att om du själv orsakat en olycka eller skadat bilen får du ersättning. Detta är en försäkringstyp som passar bäst för den som har en bil som är äldre än 3 år eftersom nyare bilar ofta har en kompletterande vagnskadegaranti som motsvarar en helförsäkring tillsammans med halvförsäkringen.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med researvation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-04

3. Gjensidige Bilförsäkring

Rabatt:
10-15 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
186 kr/mån

Prisexempel halv:
353 kr/mån

Prisexempel hel:
571 kr/mån

 • Gjensidige är Nordens tredje största försäkringsbolag försäkrar idag 2,5 miljoner bilar. Bilförsäkringen inkluderar allrisk för hel- och halvförsäkring samt ett populärt pluspaket för 99 kr.
 • Gjensidige Bilförsäkring Plus hamnar även högt i Konsumenternas senaste jämförelse med betyget 4.5 av 5. Generösa villkor gäller för bland annat maskinskada tills bilen är 10 år eller har körts 12 000 mil. 

Plus

Minus

Om försäkringen

Gjensidige är ett försäkringsbolag som funnits i över 200 år. Bolaget är tredje störst i Norden och försäkrar idag 2,5 miljoner bilar. Gjensidige får bra betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå med trygga och täckande villkor inom framför allt halv- och helförsäkring.

För försäkringstagare med halv- eller helförsäkring finns också ett tilläggspaket kallat ”Pluspaket” för 99 kr i månaden. Här ingår bland annat: bärgning till verkstad, reparation på plats, däckbyte vid punktering, låsöppning, kostnader för hyrbil upp till 75 dagar och hel eller delvis ersättning för din självrisk vid skadegörelse, parkeringsskada och djurkollision.

Trafikförsäkring

Gjensidiges trafikförsäkring ersätter personskador på både förare och passagerare samt människor som inte sitter i bilen. Om du krockar med till exempel ett staket så täcker även trafikförsäkringen detta.

Halvförsäkring

En halvförsäkring från Gjensidige kommer med en inkluderad allrisk samt skydd mot de vanligaste försäkringsdelarna så som: brand, glasruta, kris, maskinskada, räddning, rättskydd och stöld. I villkoren får du bland annat reparera skadad glasruta utan självrisk tre gånger per år.

Helförsäkring

En helförsäkring hos Gjensidige är lite dyrare än hos vissa andra försäkringsbolag men kommer med bra skydd. Här innefattas till exempel skydd för maskinskada tills bilen är 10 år och har körts 12 000 mil. Till helförsäkringen rekommenderas också ”Plus”-paketet om du vill ha ett fullgott skydd som täcker det mesta inom bilförsäkring.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med researvation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

4. Evoli Bilförsäkring

Rabatt:
Ej tillgänglig

Prisexempel trafik:
Finns ej

Prisexempel halv:
162 kr/mån

Prisexempel hel:
349 kr/mån

 • Evoli är bilförsäkringen för föraren som normalt inte behöver använda försäkringen. Genom att rikta in sig på detta segment  går det att hålla försäkringspremien betydligt lägre, samtidigt som skyddet förblir högt.

 • I Tryggvis prisexempel får Evoli lägst pris av alla bilförsäkringar när det kom till halvförsäkringen och helförsäkringen. Evolis bilförsäkring kommer helt utan bindningstid vilket i vanliga fall är ett år för bilförsäkringar.

Plus

Minus

Om försäkringen

Evoli är ett nytt försäkringsalternativ som erbjuder en försäkring till en nischad grupp av bilister. På försäkringsbolagets hemsida skriver man att ”Evoli är alternativet för dig som sällan eller aldrig drabbas av skador och därför vill betala en så låg premie som möjligt. Genom att ha högre självrisker än övriga branschen, en digital process med en hög grad av självbetjäning är vår målsättning att kunna erbjuda riktigt bra priser till vår målgrupp”.

Trafikförsäkring

Evolis trafikförsäkring täcker precis som övriga trafikförsäkringar skador på annans egendom och personskador. Utöver det som är lagstadgat ersätter Evoli också skador på kläder och tillhörigheter för passagerare med upp till 25 % av ett prisbasbelopp.

Halvförsäkring

I Evolis halvförsäkring ingår stölder, bränder, glasskador, maskinskador, räddning och rättskydd. I förhållande till många andra halvförsäkringar ligger Evolis självrisk något högre vilket förklaras i stycket om försäkring och kan hålla premien nere.

Helförsäkring

Även Evolis helförsäkring är liknande motsvariga alternativ på marknaden och i försäkringen ingår skydd vid vagnskada.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

5. Trygg-Hansa Bilförsäkring

Rabatt:
20 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
251 kr/mån

Prisexempel halv:
412 kr/mån

Prisexempel hel:
664 kr/mån

 • Trygg-Hansa fick högt betyg av Konsumenternas om man tecknar alternativet Stor vilket är bolagets mest heltäckande bilförsäkring.
 • I Trygg-Hansas halv-och helförsäkring ingår alltid allrisk (drulle). Försäkringen går att teckna enkelt på försäkringsbolagets hemsida och självrisken är 1000 kr vid vållande av olycka.

Plus

Minus

Om försäkringen

Trygg-Hansa är ett vanligt val när det kommer till bilförsäkringar och i utbudet ingår trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring tillsammans med ett antal tillägg varav ett Trygg-Hansa kallar för bilförsäkring Stor och är en samling av olika tillägg.

Trafikförsäkring

I Trygg-Hansas trafikförsäkring ingår ersättning vid skada på annans egendom samt personskador vilket är det som krävs enligt lag. Självrisken i trafikförsäkringen är 1000 kr vid vållande av olycka vilket är normalt för de flesta trafikförsäkringarna.

Halvförsäkring

I Trygg-Hansas halvförsäkring ingår också ersättning för brand, glas, maskinskada, rättskydd, stöld och vägassistans allrisk (drulle). Självrisken på halvförsäkringen är 1500 kr för stöld, brand och glasrutor om dessa behöver bytas ut vilket är liknande många andra försäkringsbolag.

Helförsäkring

I Trygg-Hansas helförsäkring ingår också skydd vid vagnskador på det egna fordonet. Om du väljer Bilförsäkring Stor vilket är ett tillägg finns det även en självriskrabatt, utökat antal år skydd för maskinskador sam en längre ersättning av bilen.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

6. Folksam Bilförsäkring

Rabatt:
10 % webbrabatt

Prisexempel trafik:
171 kr/mån

Prisexempel halv:
282 kr/mån

Prisexempel hel:
344 kr/mån

 • Folksam har självriskreducering vid djurkollision och skadegörelse i Stor Bilförsäkring. I försäkringen finns också många tillägg att välja mellan för att utöka skyddet.

 • Folksam erbjuder 10 % samlingsrabatt med extra rabatt om du har fler bilförsäkringar hos bolaget. 9 av 10 kunder är enligt försäkringsbolaget nöjda med kundservicen.

Plus

Minus

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag när det kommer till bilförsäkringar och bolaget erbjuder fyra olika alternativ när det kommer till bilförsäkringar. Trafikförsäkring, bilförsäkring, bilförsäkring med vagnskada (helförsäkring) samt Stor Bilförsäkring (större paket).

Trafikförsäkring

Folksams trafikförsäkring ersätter skador på annans egendom samt personskador vilket är det en trafikförsäkring enligt lag måste ersätta. Utöver det grundläggande skyddet ingår också kristerapi 10 tillfällen med psykolog vid olycka. Detta är något som inte alla trafikförsäkringar täcker. 

Bilförsäkring

Folksams halvförsäkring eller bilförsäkring som den kallas hos försäkringsbolaget erbjuder skydd som ersätter brand, glasskador, stöld, räddning, rättskydd och maskinskada.

När det kommer till självrisk sticker inte Folksam ut vare sig positivt eller negativt utan ligger på samma nivå som många andra försäkringar. Däremot ingår inte allriskskyddet (drulle) som ingår i de flesta halvförsäkringarna utan det måste du teckna separat.

När du teckna Folksams bilförsäkring får du också alternativet om försäkringen ska täcka vagnskada. Då får du det motsvarande alternativet av Folksams helförsäkring.

Stor bilförsäkring

Folksam Stor Bilförsäkring är försäkringsbolagets största bilförsäkringsalternativ och till skillnad från bilförsäkring ingår också allrisk, tillägg hyrbil och tillägg assistans.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

7. OKQ8 Bilförsäkring

Rabatt:
Ej tillgänglig

Prisexempel trafik:
168 kr/mån

Prisexempel halv:
316 kr/mån

Prisexempel hel:
512 kr/mån

 • OKQ8:s maskinskadeskydd gäller upp till att bilen är 10 år eller har gått 12 000 mil. Det vanligaste är att försäkringen täcker maskinskada upp till 12 år.
 • Bilförsäkringen går under Gjensidige som är ett av Nordens största försäkringsbolag.

Plus

Minus

Om försäkringen

OKQ8:s bilförsäkring går egentligen under Gjensidige försäkringar vilket är ett av Nordens största försäkringsbolag.

Trafikförsäkring

I trafikförsäkringen ingår ersättning om du orsakar skada på annans egendom samt för personskador. Utöver det som är lagstadgat i trafikskadelagen ingår också en viss ersättning för kläder och tillhörigheter.

Halvförsäkring

I OKQ8:s halvförsäkring ingår också ersättning för brand, glas, maskinskada, rättskydd, stöld och vägassistans allrisk.

Den största skillnaden med försäkringen är att maskinskada täcks upp till 10 år och 12 000 mil tillskillnad från de vanliga 8 åren. Allrisk ingår också som grund i halvförsäkringen.

Helförsäkring

När du tecknar OKQ8:s helförsäkring ingår också skydd vid vagnskada vilket innebär att skador även på det egna fordonet ersätts oavsett vem som orsakat det.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

8. Svedea Bilförsäkring

Rabatt:
Ej tillgänglig

Prisexempel trafik:

Prisexempel halv:

Prisexempel hel:

 • I Svedea ingår allriskförsäkring i halvförsäkringen och både minskad självrisk vid djurkollison samt skadegörelse av bilen i helförsäkringen.

 • Enligt Svedea rekommenderar 9 av 10 av deras kunder bilförsäkringen. Svedea får också höga poäng av Dvenskt Kvalitetsindex (SKI).

Plus

Minus

Om försäkringen

Svedea är ett vanligt bolag när det kommer till bilförsäkringar och har idag fler än 300 000 kunder. Svedea gick tyvärr inte att jämföra i vårt prisexempel eftersom Svedea inte erbjuder offerter för förare i storstäder på hemsidan. En av delarna som Svedea har valt att specialisera sig på är att erbjuda ett bra pris till kunderna som är försiktiga vilket märks bland annat på självrisken i trafikförsäkringen.

Trafikförsäkring

Den enklaste av Svedeas bilförsäkringar heter trafikförsäkring och täcker det som enligt lag ska ingå vilket är skador på annans egendom samt personskador. Svedea skiljer sig i att självrisken vid vållande av olycka är 1500 kr istället för 1000 kr hos de flesta andra försäkringarna samt 1500 kr extra för förare under 24 år.

Halvförsäkring

I Svedeas halvförsäkring ingår förutom delarna som finns med i trafikförsäkringen också skydd för allrisk, brand, glas, maskinskada, rättskydd, stöld och vägassistans.

Här skiljer sig inte självrisken från vad många andra bolag på marknaden har satt. Det som kan vara bra att veta är att eftermonterad ljudutrustning endast täcks med 10 000 kr istället för som hos många andra bolag 25 000–30 000 kr. Detta är antagligen en detalj som inte påverkar så många av försäkringstagarna. I halvförsäkringen ingår också allrisk vilket inte finns med i alla försäkringar.

Helförsäkring

I helförsäkringen ingår även skydd vid vagnskador av det egna fordonet. Svedea har också valt att minska självrisken med 50 % både för djurkollision och skadegörelse.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

9. If Bilförsäkring

Rabatt:
15 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
222 kr/mån

Prisexempel halv:
391 kr/mån

Prisexempel hel:
723 kr/mån

 • I If:s bilförsäkring sätts 200 kr in på ett självriskkonto varje år som används för att betala självrisken om olyckan väl är framme.

 • If har ingen självrisk för vållande till olyckor i sin trafikförsäkring vilket är unikt bland försäkringarna som vi har tittat på.

Plus

Minus

Om försäkringen

If är ett försäkringsbolag de flesta känner till och de erbjuder fem olika försäkringsalternativ med olika skydd.

Trafikförsäkring

I If:s trafikförsäkring får du ett grundläggande skydd som motsvarar det som krävs enligt lagen. Försäkringen täcker både skador på annans egendom och personskador.

En del som sticker ut i If:s trafikförsäkring i förhållande till andra bolag som vi har jämfört är att If inte har någon självrisk när det kommer till vållande av olycka i trafikförsäkringen. Om du tecknar If:s trafikförsäkring TrafikXtra så ingår även stöld av bil, räddning och rättskydd.

Halvförsäkring

If:s halvförsäkring innehåller bland annat stölder, bränder, glasskador, maskinskador, räddning och rättskydd. Dessa delar är något som de flesta halvförsäkringar har med. Självrisken på If:s halvförsäkring är 1500 kr vid stöld och 1500 kr vid bytt glasruta vilket är samma som de flesta andra bilförsäkringarna. Allrisken som ingår i försäkringen täcker emellertid bara feltankning.

Helförsäkring

I If:s helförsäkring ingår också ersättning vid vagnskador på eget fordon även om du själv har orsakat dem.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

10. Dina Bilförsäkring

Rabatt:
15 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
282 kr/mån

Prisexempel halv:
444 kr/mån

Prisexempel hel:
849 kr/mån

 • Dina har fått 75.6 i kundnöjdhet i SKI:s undersökning av försäkringsbolag bland bilförsäkringar.

 • Dinas självrisk för vagnskada är från 2500 kr vilket är i det lägre spannet av de försäkringarna som vi har jämfört på den här sidan.

Plus

Minus

Om försäkringen

Dina är ett försäkringsbolag som många känner till och som överlag har fått bra i SKI:s undersökning av kundnöjdhet och detta gäller även deras bilförsäkring.

Trafikförsäkring

Dinas trafikförsäkring ersätter skador på annans egendom samt personförsäkringar vilket enligt lag är ett minimum. Dinas trafikförsäkring sticker inte ut i förhållande till övriga alternativ på marknaden.

Halvförsäkring

Dinas halvförsäkring innehåller förutom det som ingår i trafikförsäkringen också skydd vid, bränder, glasskador, maskinskador, räddning och rättskydd.

Självrisken i Dinas halvförsäkring är 2000 kr vid stöld och brand vilket är något högre än genomsnittet. Samtidigt är självrisken för räddning något lägre än många andra alternativ och försäkringen täcker maskinskador upp till 12 000 mil och 8 år.

Helförsäkring

I Dinas helförsäkring ingår också skydd för vagnskador. Självrisken på denna är som lägst 2500 kr för vissa fordon medan den som mest är 25 000 kr vilket är bland det högsta på marknaden. Vid skadegörelse är dock självrisken nedsatt.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-06-05

Jämföra bilförsäkringar - Steg för steg

I den här sektionen går vi igenom steg för steg vad som är viktigt vid valet av en bilförsäkring. Informationen är den som vi själva på Tryggvi hade velat ha om vi jämförde bilförsäkringar på ett enkelt och tydligt sätt. Att jämföra försäkringar mot varandra är det allra enklaste sättet att få en försäkring som du är nöjd med. Det kanske viktigaste frågan du bör ställa dig till att börja med är vilken typ av försäkring du vill ha? En trafikförsäkring är billig men innehåller lite skydd, medan en halv- och helförsäkring är lite dyrare men har ett högre skydd. 

Olika försäkringsbolag baserar sitt pris på olika faktorer och därför är det viktigt att jämföra priset hos flera försäkringar för att hitta ett som passar bra för dig. För den som har ett specifikt behov kan det vara bra att titta på innehållet i försäkringarna. Här är ersättningsbeloppet för specifika händelser något som sticker ut. Vissa försäkringsbolag har också högre självrisk än andra och detta kan i synnerhet gälla om föraren som kör bilen är under 24 år.

Informationen på denna sida är sådant som vi på Tryggvi själva hade velat känna till om vi jämförde bilförsäkringar

Tryggvis sätt att jämföra:

1. Olika försäkringstyper: Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.
2. Prisjämförelse: Jämförelse av prisexempel hos olika försäkringsbolag.
3. Innehåll och självrisk: Jämförelse av viktigaste innehållet och självrisken.
4. Omdöme och kundnöjdhet: Oberoende omdömen och kundundersökningar.

Bilforsakring icon

Jämför olika typer av bilförsäkringar

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är grunden i alla bilförsäkringar och det är lag på att du ska ha en trafikförsäkring i Sverige. Trafikförsäkringen täcker olyckor på annans egendom samt personskador oavsett vem det är som har orsakat olyckan. I vissa trafikförsäkringar ingår även ersättning utöver grundersättningen om exempelvis passagerarna råkar ut för bestående men eller behöver uppsöka psykolog efter olycka. Du kan läsa mer om trafikförsäkring på Transportstyrelsen.

 • Trafikförsäkring krävs enligt lag: Trafikförsäkringen är grunden i bilförsäkringen och det är lag på att ha en.
 • Större trafikförsäkringar: Innehåller extra ersättning utöver trafikskadelagen vid skador som innebär bestående men och psykologhjälp.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen ingår vanligtvis ersättning vid stöld, glasskador, maskinskador, brandskador, bärgning och rättskydd. När det kommer till försäkringarna som jämförts på den här sidan skiljer sig inte halvförsäkringarna nämnvärt förutom vissa skillnader i självrisk, ersättningsbelopp för stöld av eftermonterad utrustning samt om allrisk ingår i försäkringen eller inte. För den med en äldre bil kan även antalet år som försäkringen täcker maskinskada vara intressant.

 • Största skillnaden på halvförsäkringar: Vanligtvis olika självrisker, ersättningsbelopp vid stöld och om allrisk(drulle) ingår.

Helförsäkring

I helförsäkringen ingår även vagnskada vilket betyder att skador på det egna fordonet ersätts oavsett om du orsakade olyckan. Den största skillnaden mellan olika försäkringsbolag är självrisken för helförsäkringen samt om det ingår någon typ av självriskreduktion vid viltolycka och skadegörelse.

 • Främsta skillnaden mellan helförsäkringar: Valbara självrisker vid vagnskada och lägre självrisk vid djurkolsion och skadegörelse.

Skillnaden mellan olika typer av försäkringar

Innehåll

Trafik

Halv

Hel

Trafik – personskada

Trafik - annans egendom

Ersättning utöver trafikskadelagen

Plus

Stöld


Glasskada


Maskinskada


Brandskada


Bärgning

Rättskydd

Allrisk (Drulle)

Plus

Plus

Vagnskada

*Checkad ruta betyder att det vanligtvis ingår i försäkringen  *Plus betyder att det endast finns i en del försäkringar och annars är det ofta ett tillägg.

Jämför priset på bilförsäkringen

Vilken är den billigaste bilförsäkringen?

För de flesta är antagligen månadspremien det som avgör vilken som är den billigaste bilförsäkringen. Detta är sant så länge du inte råkar ut för några olyckor eller andra problem med bilen. Ett annat sätt att se på den billigaste bilförsäkringen är en försäkring med ett lågt pris i kombination med bra villkor och en lägre självrisk. Detta då det inte kostar lika mycket om du skulle vara med i en olycka eller råka ut för en skada på bilen.

 • Individuellt satt premie: Vilken bilförsäkring som är billigast är individuellt eftersom premien är baserad på individuella faktorer

Eftersom det varierar på hur försäkringsbolag räknar ut sina premier är den billigaste försäkringen individuell från förare till förare och detta kan du själv se när du går vidare till ett försäkringsbolags hemsida. Priset påverkas bland annat av vilken bilmodell det rör sig om, ålder på föraren, vart och hur man bor, hur långt du kör, vilken typ av försäkring vilken självrisk och om du har samlingsrabatt. En sak som skiljer sig är bland annat hur mycket vikt man lägger på varje del.

Billigaste bilförsäkringen i prisexemplet

Genomsnittspriset i Tryggvis prisexempel är 205 kr/mån för trafikförsäkringar, 321 kr/mån för halvförsäkringar och 546 kr/mån för helförsäkringar. Mellan den dyraste försäkringen och billigaste i exemplet skiljer det sig 113 kr/mån för trafikförsäkring, 282 kr/mån för halvförsäkring och 505 kr/mån för helförsäkring. Den billigaste försäkringstypen är med andra ord en trafikförsäkring om man enbart jämför premien och inte ser till innehåll

 • Genomsnittspriser per månad: Trafik 205 kr, Halvförsäkring 321 kr och Helförsäkring 546 kr.

Det billigaste bolaget i Tryggvis prisexempel av trafikförsäkringar är Hedvig som kostar 169 kr/mån. För halv- och helförsäkringar är Evoli billigare än resterande alternativ. Den kostar 162 kr/mån respektive 349 kr/mån.

Hur har vi räknat fram Tryggvis prisexempel?

I Tryggvis prisexempel har vi utgått från en Volkswagen Golf som är en av de vanligaste bilarna på våra vägar idag. Årtalet på bilen är 2016 vilket innebär att vagnskadegarantin har gått ut.

Åldern på föraren som ska teckna försäkringen är 30 år och bor i ett hus i en storstad. Vid val av självrisk på helförsäkring har den angivits så nära 3000 kr som möjligt. Föraren kommer att köra max 1000 mil per år och har aldrig varit med om några olyckor.

 • Bilmodell i prisexempel: Volkswagen Golf – 2016
 • Försäkringstagare: 30 årig man, storstad, hus
 • Max antal mil i exempel: 1000 mil
 • Närmaste självrisk vagnskada: 3000 kr

Bilförsäkring prisexempel försäkringsbolag

Försäkringsbolag

Trafik

Halv

Hel

Hedvig

169 kr

219 kr

369 kr

Folksam

171 kr

282 kr

344 kr

Evoli

Ej trafik

162 kr

349 kr

Trygg-Hansa

251 kr

412 kr

664 kr

Gjensidige

186 kr

353 kr

571 kr

OKQ8

168 kr

316 kr

512 kr

ICA Försäkring

193 kr

317 kr

534 kr

If

222 kr

391 kr

723 kr

Dina282 kr444 kr849 kr
Svedea

Ej storstad

Ej storstadEj storstad

Genomsnitt

205 kr

321 kr

546 kr

Det går att dra vissa slutsatser baserat på Tryggvis prisexempel nedan men det går inte att säga att de generellt för alla förare eftersom priserna är individuella.

Jämför bilförsäkring utan personnummer

Att använda Tryggvi när du jämför bilförsäkringar kräver varken personnummer eller registreringsnummer. En fördel med detta är att du snabbt kan få en prisuppfattning av försäkringsbolagens premier men också att du slipper lämna ut ditt personnummer vilket många kan vara oroliga över att göra. När du jämför bilförsäkringar via Tryggvi gör du det gratis, utan att behöva fylla i personuppgifter som e-postadress och telefonnummer. Jämför i lugn och ro helt enkelt. En nackdel som nämnts tidigare är att alla priser är individuella, så för att få ett exakt pris behöver du klicka vidare till försäkringsbolaget.   

Jämför innehåll och självrisk i bilförsäkringen

I Tryggvis jämförelse av bilförsäkringarnas villkor har vi valt ut ett ersättning och självrisk för ett antal av de vanligaste olyckorna och skadorna som bilen kan råka ut för. Vi har valt att begränsa jämförelsen till försäkringsbolagens grundutbud för att göra jämförelsen mer övergripande, samt hålla innehållet så relevant som möjligt för så många som möjligt. Detta då det varierar från förare till förare vilket innehåll som är viktigaste.

Skillnader i innehåll trafikförsäkring

I jämförelsen finns det ett antal delar som sticker ut. I Trafikförsäkringen är det endast ICA som erbjuder 600 000 kr utöver trafikskadelagen vid personskada som innebär invaliditet. Bolaget har inte heller någon förhöjd självrisk för personer under 24 år av de jämförda försäkringarna. Ett annat bolag som sticker ut är If som inte har någon självrisk när det kommer till vållande av skada, vilket i stort sätt alla trafikförsäkringar har på marknaden.

 • Trafikförsäkring: I trafikförsäkringen sticker ICA ut med extra skydd vid personskada och If som saknar självrisk vid vållande.

Skillnader i innehåll halvförsäkring​

När det kommer till halvförsäkringen har de flesta försäkringarna en självrisk för trasig glasruta som är ca 1500 kr vid utbyte och 0–200 kr för reparation. Självrisken för maskinskada påverkas bland annat av antalet körda mil och varierar mellan 1500–8000 kr. Ett antal av försäkringarna har valt att en lägre högsta självrisk om 3000 kr. Allrisk (drulle) ingår i de flesta halvförsäkringarna och täcker oftast feltankning, förlust av nyckel samt olyckor på bilens interiör så som spill och annat. I resterande försäkringar går det ofta att lägga till allrisk (drulle) i tillägg eller större paket men denna är inte tillagd i vårt prisexempel.

 • Halvförsäkring: Skillnaden i halvförsäkringen är främst självrisker och om allrisk (drulle) ingår.

Skillnader i innehåll helförsäkring

För den som väljer helförsäkring ingår också vagnskador. Här går det vanligtvis att välja självrisk och den brukar variera mellan 300 0–6000 kr. Dina erbjuder möjligheten att teckna en försäkring med 2500 kr i självrisk för vagnskada. En låg självrisk innebär på samtliga försäkringar en högre premie. Sist är ICA och Hedvig de enda bolagen som inte har en utökad vagnskadesjälvrisk för förare under 24 år.

Skillnaden i innehåll och självrisk mellan försäkringar

Försäkringsbolag

Trafikförsäkring

Extra ersättning vid invaliditet

Trafikförsäkring

Självrisk vid vållande av olycka

Trafikförsäkring

Extra självrisk förare under 24 år

Halvförsäkring

Självrisk glasskada byte av ruta

Halvförsäkring

Självrisk glasreparation

Halvförsäkring

Självrisk maskinskada

Halvförsäkring

Allrisk (drulle)

Helförsäkring-

Självrisk vagnskada

Helförsäkring

Extra självrisk under 24 år

Hedvig

Nej

1500 kr

0 kr

2000 kr

0 kr

5000 - 8000 kr

Nej

5000 kr

0 kr

DinaNej

1000 kr

1000 kr

1495 kr

200 kr

2000 - 4000 krJa

3000-25000 kr

1000 kr

Evoli

Nej

2000 kr

0 kr*

40 %

40 %

4000 - 8000 kr

Nej

4000-18000 kr

0 kr

FolksamNej

1000 kr

1000 kr

1500 kr

0 kr

1500 - 3000 krNej

3000-6000 kr

1000 kr

Gjensidige

Nej

1000 kr

1000 kr

1500 kr

0 kr

1500 - 3000 kr

Ja

4000-7000 kr

0 kr

ICA FörsäkringJa

1000 kr

0 kr

1500 kr

200 kr

1500 - 3000 krJa

3500-6000 kr

0 kr

IfNej

Nej

1000 kr

1800 kr

200 kr

1800 - 3500 kr

Ja

3000-6000 kr

1000 kr

SvedeaNej

0 kr

1500 kr

1500 kr

0 kr

3000 - 10000 kr

Ja

3500-9000 kr

1500 kr

Trygg-HansaNej

1000 kr

0 kr*

1500 kr

100 kr

1500 - 8000 krJa

3000-6000 kr

0 kr

Tabellen uppdateras manuellt med reservationer för fel. Rätt information hittar du alltid hos försäkringsbolaget. På Tryggvi har vi valt ut ett antal faktorer som vi tycker är viktiga i försäkringen, vilka delar som är viktiga skiljer sig är dock från person till person. *Om du kryssat för under 24 år vid teckning av försäkringen.

Jämför oberoende poäng och kundnöjdhet

Konsumenternas.se ger oberoende fakta och vägledning i bland annat försäkringsfrågor. De har gjort ett poängsystem där bilförsäkringar får poäng baserat på innehåll såsom trafikförsäkring, stöld och glas, maskin och brand, räddning, rättskydd och allrisk, vagnskada samt självrisker och andra faktorer som utgör en bilförsäkring. Konsumenternas tar däremot inte med pris i sina jämförelser eftersom att detta sätts individuellt av försäkringsbolaget.

Försäkringarna med högst poäng

När det kommer till trafikförsäkringar har samtliga försäkringar i jämförelsen som finns med i Tryggvis jämförelse fått minst 4 av 5 poäng av Konsumenternas Försäkringsbyrå. Evoli och OKQ8 finns ej med i jämförelsen vilket antagligen beror att försäkringserbjudandet är nischat mot en specifik målgrupp. I topp bland trafikförsäkringarna har ICA hamnat med 4.8 av 5 poäng. Detta beror antagligen till viss del på att ICA både erbjuder extra ersättning upp till 600 000 kr utöver trafikförsäkringen om passagerare eller förare får bestående men vilket är unikt bland försäkringsbolagen. Därefter kommer Folksam med 4.5 av 5 poäng.

 • Högst poäng: I trafikförsäkringen ICA med 4.8 av 5 poäng och halv- och helförsäkring 4.1 poäng.

I halv- och helförsäkringen har bolagen generellt fått lägre betyg men även här ligger ICA i topp med 4.1 poäng. Om man även räknar med tillägg och paket utöver grundutbudet så har Trygg-Hansa fått högst betyg av försäkringarna i vår jämförelse med 4.7 poäng.

 • Högst poäng inkl. tillägg: Trygg-Hansa och If toppar listan.
 • SKI: Svedea hamnar högst upp med 77.2 poäng därefter Folksam med 75.5 poäng.

Oberoende poäng och SKI

Försäkringsbolag

Trafik

Halv

Hel

Inkl. Tillägg

SKI

ICA Försäkring

4.84.14.14.4Övriga bolag
Folksam4.5

3.9

3.9

4.6

75.5

Evoli

4.5

3.5

3.6

4.0

Övriga bolag

Gjensidige

4.6

4.1

4.0

4.5

Övriga bolag

Dina4.33.7

3.8

4.1

Övriga bolag

If4.3

3.7

3.8

4.5

73.5

Trygg-Hansa4.33.9

3.9

4.6

74.0

Svedea

4.3

3.7

3.9

4.2

77.2

Hedvig

4.3

3.5

3.6

3.9

Övriga bolag

OKQ8Ej medEj medEj medEj medÖvriga bolag

Billigaste bilförsäkringen

Den billigaste bilförsäkringen får du genom att gå in på försäkringsbolagens hemsidor och jämföra premien där. Detta beror på att priserna är individuella och styrs av ett antal personliga faktorer. På Tryggvi har vi valt att ta fram ett prisjämförelseexempel på ett antal av de vanligaste bilförsäkringarna för att ge en indikation på prisförhållandena mellan trafikförsäkringar, halvförsäkringar och helförsäkringar, samt mellan de olika försäkringsbolagen. Resultatet av detta presenteras i billigaste bilförsäkringen 2022.

Den billigaste försäkringen är individuell och beror på bil, ålder på förare, vart i landet du bor och andra faktorer.

Billig bilförsäkring med hög självrisk

Hos de flesta försäkringsbolagen får du välja vilken självrisk som du ska ha för vagnskada på en helförsäkring.. De vanligaste alternativen är mellan 3000 – 7000 kr men det finns försäkringar med både lägre och högre självrisk. Genom att välja en helförsäkring med en högre självrisk går det att minska premien.

Fördelen med detta är att försäkringen blir billigare om du inte råkar ut för några olyckor. Nackdelen är att det blir betydligt dyrare om du skulle vara med om några olyckor som du själv har vållat. Det finns också försäkringsbolag med en generellt högre självrisk överlag som har en billigare premie.

Billiga försäkringar för förare under 25 år

På Tryggvi har vi jämfört och tagit fram prisexempel för dig som är yngre student eller under 25 år och är ute efter en billig bilförsäkring. Prisexemplet är baserat på en kvinna som är 24 år, bor i Göteborg och kör en Volkswagen, värde cirka 80 000 kr. Bor du i en mindre ort kan kostnaderna för en bilförsäkring student halveras, likaså för yngre förares försäkringspremier.

Billigaste trafikförsäkringen för förare under 25 år erbjuds i vår jämförelse av Hedvig för 233 kr/mån. Halvförsäkringen som var billigast för unga förare eller studenter gick att teckna hos Evoli för 272 kr/mån eller strax över hos Hedvig för 287 kr/mån. Hedvig var även billigast som helförsäkring till yngre förare, den kostade 476 kr/mån i vår prisexempel.

Billigare bilförsäkring med samlingsrabatt

Många försäkringsbolag erbjuder en samlingsrabatt om du exempelvis har hemförsäkring, olycksförsäkring eller villaförsäkring hos samma aktör. Genom att samla försäkringar går det beroende på vilket försäkringsbolag du väljer att spara mer än 20 % av årspremien. Dessutom får du fördelen att alla försäkringar är samlade på ett och samma ställe.

Billigaste bilförsäkringen om olyckan sker

Det är skillnad på vilken som är den billigaste bilförsäkringen för den som endast tittar på premien och vilken som är den billigaste bilförsäkringen om du skulle råka ut för en olycka. Den billigaste premien om du skulle råka ut för en olycka är med största sannolikhet försäkringen med en lägre självrisk alternativt försäkringen som faktiskt täcker olyckan som du är med om.

Billigaste bilförsäkringen 2024

Den billigaste bilförsäkringen 2024 i Tryggvis prisexempel om vi enbart tittar på den lägsta premien är för trafikförsäkringen Hedvig (169 kr) och när det kommer till de vanligare alternativet halv- och helförsäkring är Evoli (halv 162 kr och hel 349 kr) billigast. Dessa två försäkringsbolag har bland annat riktat in sig på att vara billiga.

Tänk på att den billigaste bilförsäkringen är individuell och varierar från förare till förare. Om du vill läsa mer om hur prisexemplet togs fram går det att hitta under att jämföra den billigaste bilförsäkringen.

För att få egna priser hos försäkringsbolagen kan du enkelt trycka på ”Se ditt pris” i listan högst upp på sidan. Då kommer du direkt till försäkringsbolaget hemsida där du kan se ditt pris.

Bästa bilförsäkringen

Den bästa bilförsäkringen skiljer sig från förare till förare och det går inte att säga att ett försäkringsalternativ är bäst för alla. I jämförelsen ovanför har vi utgått från skillnaden på olika typer av försäkringar, pris, viktigt innehåll samt oberoende omdömen. Ett sätt att hitta en bra bilförsäkring är att utgå från dessa punkter i din egen jämförelse och på så sätt hitta det bästa alternativet. Generellt går det att säga att de flesta försäkringsbolagen i Sverige har bra bilförsäkringar. Om du också är intresserad av bäst hemförsäkring, bästa billån, privatlån, låneförmedlare eller bästa kreditkortet kan du klicka vidare här.

Den bästa får du genom att utgå från pris, innehåll, oberoende omdömen och personligt behov.

Välj försäkringstyp

Utgå från dina egna behov och förutsättningar när du väljer försäkringsalternativ. För många som har en äldre bil som inte är värd speciellt mycket kan en helförsäkring vara ett onödigt alternativ eftersom självrisken vid vagnskada ibland kan vara högre än bilens värde.

För den som och andra sidan har en helt ny bil ingår redan en nybilsgaranti som vanligtvis tillsammans med en halvförsäkring motsvarar en helförsäkring. Sist är en trafikförsäkring den mest grundläggande försäkringen som varken täcker exempelvis stölder, stenskott eller rättskostnader.

Pris och innehåll

För många är priset en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att välja den bästa bilförsäkringen. Tänk på att det är kombinationen mellan bilförsäkringens innehåll och priset som är det viktigaste och inte enbart priset. Jämförelsen av innehåll bör utgå från dina egna behov.

Tänk också på att många prisjämförelsetjänster inte har med alla bilförsäkringar utan endast ett urval som de själva samarbetar med. Därför rekommenderar vi alltid att jämföra så många olika försäkringsbolag som möjligt för att hitta en bilförsäkring som passar bäst för dig.

Omdömen och kundnöjdhet​

När det kommer till försäkringar finns det många pålitliga källor för omdömen. Konsumenternas är en oberoende aktör på marknaden som jämför innehållet i olika försäkringar och därefter sätter poäng. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) gör kundundersökningar för att se kundnöjdheten hos olika försäkringsbolag nackdelen är att bara de allra största försäkringsbolagen finns med.

Bra att tänka på för dig under 25 år

Bäst bilförsäkring för dig som är under 25 år, vissa fall redan under 24 år, kan särskilja sig något. Anledningen är att de flesta försäkringsbolagen har en höjd självrisk för unga förare. Det kan handla om uppemot 1 500 kr extra i självrisk vid en olycka som du själv har orsakat eller en vagnskada som har uppstått. I Tryggvis jämförelse är det bara tre bolag som i inte har en förhöjd självrisk och dessa är Hedvig, ICA och Evoli. 

Bästa bilförsäkringen 2024

Vilken som är den bästa bilförsäkringen 2024 är individuell och beror på dina behov. Det går däremot att säga att vissa bilförsäkringar stack ut i jämförelsen sett till prisexempel, externa omdömen samt innehåll.

ICA, Folksam och Trygg-Hansa sticker ut med genomgående goda poäng hos Konsumenternas tillsammans med exempelpris och självrisker som inte sticker ut negativt. Särskilt ICA:s trafikförsäkring har bra villkor i förhållande till övriga trafikförsäkringar. För föraren som är försiktig och inte bryr sig om en högre självrisk så utmärker sig Evoli med ett lägre exempelpris i halv- och helförsäkringen.

Bästa bilförsäkringen är inte en rekommendation. Försäkringspris varierar mellan försäkringstagare.

Bästa bilförsäkringen 2024

 • ICA bilförsäkring – ICA bonus, höga poäng
 • Trygg-Hansa – Samlingsrabatt, prisvärd
 • Folksam – Webbrabatt, bra villkor
 • Evoli – Billigast, hög självrisk

Checklista ny bilförsäkring

Välj vilken försäkringstyp du behöver

Trafikförsäkringen är grunden i alla bilförsäkringar och är något som du måste ha enligt lag förutsatt att bilen inte är avställd. Utöver trafikförsäkringen erbjuder i stort sett alla försäkringsbolag också en halv och helförsäkring samt tillägg och större paket.

 • Trafikförsäkring
  Är något som du måste ha enligt lag och denna ingår i alla bilförsäkringar. Trafikförsäkringen ersätter om du orsakar någon sakskada med bilen på annans egendom och personskador.
 • Halvförsäkring
  Det som skiljer trafikförsäkringar åt är att det i vissa fall även ingår extra ersättning för passagerare utöver den lagstadgade trafikförsäkringen samt psykologbesök vid olycka.
 • Helförsäkring
  I helförsäkringen får du även ersättning för vagnskador på det egna fordonet om du själv har orsakat en olycka. Den största skillnaden mellan helförsäkringar är vilken självrisk du kan välja.

Jämför premier och självrisk

Priserna på bilförsäkringar sätts individuellt vilket betyder att du behöver gå in på försäkringsbolagens hemsidor och få en offert. Tänk på att en hög självrisk ofta betyder en lägre premie men också en större kostnad vid en olycka. Innehållet i försäkringen är vanligtvis rätt så lika mellan olika försäkringar.

Teckna i tid och kolla uppsägning

Se till att teckna din försäkring i tid och välj rätt datum för när försäkringen ska börja gälla. Om du inte har en trafikförsäkring när din nya bil skrivs över på dig eller om det blir en lucka mellan den nya och gamla försäkringen kommer en dyr avgift att utgå för varje dag som du är oförsäkrad. Detta förutsatt att din bil inte är avställd. Glöm inte heller att kolla uppsägningstiden på den gamla försäkringen om du har en sådan så att du slipper att betala dubbel avgift.

Samlingsrabatter

Många försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatter vilket innebär att du kan få ett billigare pris om du har flera försäkringar hos försäkringsbolaget. Förutom att du kan få ett lägre pris samlar du också dina försäkringar hos ett och samma bolag så att du får en bättre översikt och endast en kundportal att logga in på.

Frågor & Svar

Den bästa bilförsäkringen är individuellt och beror på dina behov. Höga betyg får dock ICA och Trygg-Hansa i oberoende undersökningar. På Tryggvi har vi sammanställt en jämförelse med olika bilförsäkringar för att du ska kunna hitta den bästa för dig. 

Den billigaste bilförsäkringen i Tryggvis prisexempel var Folksam när det kommer till trafikförsäkringar och Evoli när det kommer till halv- och helförsäkringar.

I Sverige är det lag på att ha minst en trafikförsäkring om du har ett fordon som inte är avställt. Om du inte har en trafikförsäkring utgår böter varje dag.

Det finns ett antal delar som kan vara viktiga att tänka på när du jämför bilförsäkringar. De vanligaste delarna brukar vara:

 1. Premie (priser)
 2. Innehåll & självrisk
 3. Tillägg
 4. Samlingsrabatter

Den bästa bilförsäkringen för studenter i vår jämförelse erbjöds av Hedvig för 233 kr/mån sett till enbart pris. För en halvförsäkring är Evoli det billigaste alternativet för 272 kr/mån.

Anledningen till att priset får störst roll är för att det inte finns bilförsäkringar som är framtagna för studenter eller erbjuder en studentrabatt.

Prisexempel för bilförsäkring till  studenter och förare under 25 år

Bilförsäkring

Trafikförsäkring

Halvförsäkring

Helförsäkring

Hedvig

233 kr/mån

287 kr/mån

476 kr/mån

ICA

331 kr/mån

486 kr/mån

895 kr/mån

Evoli

272 kr/mån

618 kr/mån

Gjensidige

259 kr/mån

423 kr/mån

717 kr/mån

OKQ8

259 kr/mån

423 kr/mån

717 kr/mån

Moderna

233 kr/mån

287 kr/mån

476 kr/mån

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: