Jämför villaförsäkring

Jämför de vanligaste villa-och villahemförsäkringarna på ett och samma ställe. Genom att jämföra olika villaförsäkringar kan du hitta den bästa och billigaste försäkringen för just dig.

Bästa villaförsäkringen - juni 2024

1. ICA Villaförsäkring

Rabatt:
ICA bonus

Villaförsäkring inkl. allrisk:
Prisexempel 597 kr/mån

Villaförsäkring inkl. allt:
Prisexempel 658 kr/mån

 • ICA erbjuder en av de billig hus- och villaförsäkring med bra och genomtänkt skydd. Försäkringen har fått högst betyg av Konsumenternas när det kommer till grundskydd utan tillägg och Pluspaketet är bland det främsta på marknaden.

 • Hos ICA ingår alltid allrisk (drulle) för både lösöre och byggnaden. Detta brukar vara ett tillägg eller ingå i ett större paket av villaförsäkringar. Dessutom ingår 60 dagar reseförsäkring istället för det vanliga 45 dagarna.

Plus

Minus

Om ICA hemförsäkring
I ICA:s villa-och husförsäkring ingår både hemförsäkring och villaförsäkring. Med andra ord slipper du att köpa en hemförsäkring vid sidan om villaförsäkringen. ICA:s villaförsäkring kännetecknas av ett starkt skydd tillsammans med höga betyg från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Försäkringsalternativ
ICA har gjort det enkelt för försäkringstagaren att förstå vad som ingår i försäkringen. Det finns endast ett grundalternativ att välja på som kallas villa- och husförsäkring och därutöver går det att lägga till pluspakethus som det enda tillägget.

Innehåll i försäkringen
Då försäkringen är en villahemförsäkring ingår både en hemförsäkring som täcker, lösöre, reseskydd, personskydd och allrisk. I villaförsäkringsdelen får du skydd för byggnaden tomten, ansvarsskydd och rättskydd. Dessutom ingår även allrisk för byggnaden.

Pluspaketet
Tillägget pluspaket innehåller tre delar: Hus Plus, Hem Plus och Rese Plus. Med Hus Plus får du högre ersättning vid hussvampskador och skador på tomten. Det ingår även en självriskreducering för vitvaror och lägre åldersavdrag.

I Hem Plus får du självriskreducering, elektronikskydd, bättre åldersavdrag, bättre borta skydd och fördubblat skydd för personlig egendom utanför bostaden.

Rese Plus innehåller avbeställningsskydd och ersättningsresor samt självriskeliminering.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-01

2. Hedvig Villaförsäkring

Rabatt:
Finns ej

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel 549 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt:

 • Hedvig har en av de billigaste villaförsäkringarna på marknaden. Ett par av villkoren innefattar drulle på fast egendom, maximalt åldersavdrag på 100 00 kr och upp till 75 000 kr i ersättning utanför hemmet.

 • Hedvig har ingen bindningstid vilket innebär att du kan byta försäkring när som helst och i villaförsäkringen ingår alltid allrisk. Hedvig erbjuder även en omfattande olycksfallsförsäkring för den som tecknar villaförsäkringen.

Plus

Minus

Om Hedvigs villaförsäkring
Hedvig är ett modernt försäkringsalternativ som erbjuder billiga och prisvärda hemförsäkringar där allrisk (drulle) alltid ingår. Hedvig fick det lägsta priset av samtliga jämförda försäkringar i Tryggvis prisexempel.

Försäkringsalternativ
Hedvig har gjort det enkelt för försäkringstagaren att göra sitt val. Försäkringsbolaget erbjuder endast ett alternativ av sin försäkring utan tillägg och större paket.

Innehåll i försäkringen
Hedvigs villaförsäkring innehåller både en hemförsäkring och en villaförsäkring vilket innebär att du inte behöver täcka en hemförsäkring separat. I försäkringen ingår skydd för sakerna i bostaden (lösöret) samt personskydd, reseskydd och allrisk. Dessutom ingår också för byggnaden, tomten, rättskydd och ansvarsskydd samt allrisk även för byggnaden. I försäkringen ingår däremot inte skydd för svamp vilket är ett vanligt innehåll i villaförsäkringar.

Hedvig Olycksfallsförsäkring
Om du tecknar en villaförsäkring via Hedvig kan du också välja att teckna en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt och oavsett var du är. Försäkringen går att teckna till som mest 6 personer och utmärker sig med ett lågt pris i förhållande till vad som ingår. Försäkringsbeloppet är 1 000 000 kr och i försäkringen ingår bland annat ersättning för tandskador, dödsfall, bestående men, förlorad arbetsförmåga och sjukhusvistelse.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-01

3. Gjensidige Villaförsäkring

Rabatt:
15 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel 556 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt:
Prisexempel 582 kr/mån

 • Gjensidige är det tredje största försäkringsbolaget i Norden och erbjuder den billigaste villa- hemförsäkringarna i Tryggvis prisexempel med 556 kr per månad. Dessutom har försäkringen upp till 15 % samlingsrabatt.

 • Reseskyddet på Gjensidige Plus är upp till 60 dagar vilket är högre än normalt. För Gjensidige Lagom och Bas gäller däremot endast 45 dagar. Försäkringen täcker både skadedjur och hussvamp så att du kan vara trygg.

Plus

Minus

Om Gjensidige villaförsäkring
Gjensidige är Nordens tredje största försäkringsbolag och i produktutbudet finns även villaförsäkringar. Gjensidiges villaförsäkring kännetecknas av att den har ett bra pris och flera olika alternativ.

Försäkringsalternativ
Gjensidige har tre olika försäkringsalternativ att välja mellan. Det minsta försäkringsalternativet heter Bas och de två andra Lagom och Plus. I både Lagom och Plus ingår alltid alllrisk i försäkringen.

 

Innehåll i försäkringen
I Gjensidiges villaförsäkring en hemförsäkring. Detta betyder att försäkringen täcker både lösöre med belopp mellan 500 000 kr och 1 500 000 kr beroende på vilket försäkringsalternativ du väljer. Dessutom ingår personskydd och reseskydd i försäkringen. Försäkringen är också ett så kallad fullvärdesförsäkring vilket betyder att den täcker byggnadens värde.  I både Lagom och Plus ingår allrisk för både byggnad och lösöre. 

Lagom och plus
Den största skillnaden när du väljer Lagom eller Plus är förutom ett högre försäkringsbelopp också att allrisk ingår i försäkringen både för byggnad och lösöre. I Plus får du också ett utökat reseskydd, självriskreducering för byggnad och många andra fördelar.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-04

4. Dina Villaförsäkring

Rabatt:
10 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk
Prisexempel 679 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt
Prisexempel 762 kr/mån

 • Dina är ett försäkringsbolag som generellt har fått höga poäng av SKI och i senaste undersökningen fick försäkringsbolaget högst poäng av alla.

 • Försäkringen kommer med många olika tillägg så som allrisk, småbåt, uthyrning och värdesaker vilket gör att du enkelt kan anpassa försäkringen. 

Plus

Minus

Om Dina Villaförsäkring
Dinas försäkringar kännetecknas av höga poäng i kundnöjdhet av SKI men något lägre poäng hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Försäkringsalternativ
Villaförsäkringen utgår från en grundförsäkring där det sedan går att lägga till endel tillägg. Detta gör att försäkringen är anpassningsbar och enkel att förstå.

Innehåll i försäkringen
Dinas försäkring är en så kallad villahemförsäkring vilket betyder att den både skyddar dina saker, familj och bostaden. I hemförsäkringsdelen finns skydd för lösöre, personskydd, reseskydd och möjlighet att lägga till allrisk. I villadelen finns skydd för bostaden, tomten och rätts-och ansvarsskydd.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-04

5. Folksam Villaförsäkring

Rabatt:
20 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel 959 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt:
Prisexempel 1094 kr/mån

 • Folksams största villaförsäkring har fått högst betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå. Folksam hade däremot i år ett av de högsta priserna för villaförsäkringar i Tryggvis prisexempel.

 • Det finns tre olika paket att välja mellan vilket gör det enkelt att hitta ett paket som passar för specifika behov så att det ska vara enkelt att välja försäkring.

Plus

Minus

Om Folksams Villaförsäkring
Folksam är ett av de populäraste försäkringsbolagen på den svenska marknaden och bolaget kännetecknas av genomtänkta försäkringar. Folksams största försäkring Large har fått höga poäng i Konsumenterans Försäkringsbyrås jämförelse av villaförsäkringar.

Försäkringsalternativ
Hos Folksam kan du välja mellan tre alternativ av försäkringar. Den minsta försäkringen heter Bas och därefter kommer Mellan och Stor. Det går också att lägga till flertalet tillägg så som småbåtsförsäkring.

Innehåll i försäkringen
Folksams villaförsäkring är uppdelad i två delar, det som ingår i hemdelen och det som ingår i villadelen. I hemdelen finns alla skydd som behöver ingå i en hemförsäkring så som skydd för saker (lösöre), reseskydd och personskydd. I villadelen ingår i stället skydd för bostaden och tomten, samt ett ansvars-och rättskydd mot grannar och besökare.

Bas, Medium och Large
Det finns flera skillnader mellan Bas, Mellan och Stor. Bland annat handlar det om ytskiktskydd i badrum, en självriskreducering, om allrisk ska ingå för lösare samt byggnad och ersättningsbeloppen. Hela skillnaden hittar du enklast på Folksams hemsida.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-04

6. If Villaförsäkring

Rabatt:
15 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel 910 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt:
Prisexempel 971 kr/mån

 • I samarbete med Anticimex erbjuder IF hus check om du har Stor Villa försäkring. Detta är en kostnadsfri tjänst där det finns möjlighet att få konkreta tips.

 • If erbjuder 1 000 000 kr som maxersättning när det kommer till tomtmark oavsett vilket av försäkringspaketen du väljer.

Plus

Minus

Om If Villaförsäkring
If är ett vanligt försäkringsbolag i Sverige när det kommer till hemförsäkringar och villaförsäkringen är inget undantag. If:s villaförsäkring kännetecknas av att den finns i flera nivåer och att det ingår både en villa och en hemförsäkring i erbjudandet.

Försäkringsalternativ
Hos If kan du välja mellan alternativen Villa, Villa Extra och Stor Villa. Den viktigaste skillnaden är antagligen allriskförsäkringen men det finns flera fördelar med att välja de olika paketen. Även om If har valt att kalla det för en villaförsäkring är det antagligen mer rättvisande att säga villahemförsäkring. Detta innebär att försäkringen innehåller både skydd för det som finns i hemmet och för huset.

Innehåll i försäkringen
I och med att If är indelad i två delar, en hemförsäkring och en villaförsäkring ingår många delar. I hemförsäkringen får du bland annat ett skydd för lösöre som uppgår till 1 500 000 kr om du inte har valt ett högre försäkringsbelopp. Dessutom ingår personskydd och ett reseskydd. I villadelen av försäkringen ingår skydd för huset från exempelvis skadedjur. Grundsjälvrisken på försäkringen är mellan 900 kr – 10 000 kr beroende på val.

Villa Extra & Stor Villa
Villa Extra och Stor Villa innehåller förutom det som ingår i försäkringen villa också bland annat allrisk för 50 000 kr respektive 80 000 kr samt skydd för äkta hussvamp. I Stor Villa ingår dessutom ett antal fler saker så som utökat reseskydd och nyvärde på hemelektronik.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-04

7. Trygg-Hansa Villaförsäkring

Rabatt:
Upp till 20 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel 953 kr/mån

Villaförsäkring inkl allt:
Prisexempel 1011 kr/mån

 • Trygg-Hansa erbjuder upp till 20 % samlingsrabatt om du tecknar fem försäkringar eller fler hos försäkringsbolaget.

 • Försäkringen har en ersättning för tomtmark som är två gånger taxeringsvärdet och ett skydd som täcker hussvamp med upp till 3 000 000 kr.

Plus

Minus

Om Trygg-Hansa Villaförsäkring
Trygg-Hansa är ett välkänt alternativ när det kommer till villaförsäkringar och bolagets erbjudande kännetecknas av att det endast går att välja ett försäkringsalternativ som du sedan kan addera tillägg på. Detta gör att det är lätt att förstå försäkringen och du slipper fatta ett beslut om du ska ha ett större paket eller inte. Trygg-Hansa är också en villahemförsäkring så du slipper att teckna en hemförsäkring separat vid sidan om.

Försäkringsalternativ
Med Trygg-Hansa kan du endast teckna ett försäkringsalternativ och därefter lägga på tillägg.

Innehåll i försäkringen
Även om Trygg-Hansa i de flesta fallen valt att kalla försäkringen för villaförsäkring så kanske det är mer passande att säga villahemförsäkring. I försäkringen ingår både delarna i en hemförsäkring som täcker dina saker (lösöre) med 1 500 000 kr, personskydd och reseskydd. I villadelen täcks bland annat äkta hussvamp och husbock med upp till 3 000 000 kr.

Trygg-Hansa tillägg
Trygg-Hansa har flera tillägg som går att addera på försäkringen. Bland de viktigaste är allrisk (drulle) som har en högsta ersättning på 100 000 kr samt utökat reseskydd och den utökade byggnadsförsäkringen.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-04

8. Moderna Villaförsäkring (Går ej att nyteckna)

Rabatt:
20 % samlingsrabatt

Villaförsäkring inkl allrisk:
Prisexempel saknas

Villaförsäkring inkl allt:
Prisexempel saknas

 • Det går att välja tre olika försäkringsalternativ hos Moderna och allrisk ingår i både Medium och Large men ej i grundskyddet.

 • Moderna erbjuder 60 dagars reseskydd och om du samlar alla försäkringar hos Moderna går det att få upp till 20 % rabatt.

Plus

Minus

Om Moderna hemförsäkring
Moderna är ett av Sveriges största försäkringsbolag när det kommer till sakförsäkring. Deras hemförsäkring kännetecknas av tydliga och prisvärda paket där det är enkelt att få en överblick i vad som ingår. Väljer du också att samla dina försäkringar hos Moderna går det att få upp till 20 % samlingsrabatt.

Försäkringsalternativ
Moderna har valt att dela in sin hemförsäkring i tre olika paket beroende på vilken nivå du vill lägga dig. Den lägsta nivån heter Grundskydd och här ingår inte allrisk (drulleförsäkring). Därefter kommer Medium som utöver grundskyddet också innehåller allrisk och ett utökat reseskydd, samt Large som också innehåller hemkombi vilket bland annat har en självriskreducering samt ett utökat elektronikskydd.

Innehåll i försäkringen
Med Modernas hemförsäkring får du alltid ett skydd för lösöre, personskydd och reseskydd oavsett vilken nivå du väljer. Grundsjälvrisken i försäkringen är 1500 kr och det går att välja ett försäkringsbelopp som är 1 000 000 kr och uppåt.

Hemförsäkring Medium och Large
Skillnaden mellan Modernas Grundskydd och paketen Medium och Large är att det i Medium också ingår en drulleförsäkring samt ett bättre reseskydd. Om du väljer paketet Large får du en lägre självrisk och ett lägre åldersavdrag. Dessutom får du dubbelt ersättningsbelopp för lös egendom utanför hemmet.

Jämföra villaförsäkring - Steg för steg

I den här sektionen går vi igenom några av de viktigaste delarna att jämföra när det kommer till villaförsäkringar. Först tittar vi på vad som skiljer en vanlig hemförsäkring, villahemförsäkring och villaförsäkring åt. Därefter går vi igenom prisexempel samt det viktigaste innehållet och självrisker i olika försäkringsalternativ. Avslutningsvis tittar vi på externa omdömen samt kundnöjdhet.

Informationen på denna sida är sådant som vi på Tryggvi själva hade velat känna till om vi jämförde villaförsäkringar

Tryggvis sätt att jämföra:

1. Olika försäkringstyper: Skillnaden mellan hem-, villahem- och villaförsäkring
2. Prisjämförelse: Jämförelse av olika prisexempel hos försäkringsbolagen.
3. Innehåll och självrisk: Jämförelse av viktigaste innehållet och självrisken.
4. Omdöme och kundnöjdhet: Oberoende omdömen och kundundersökningar.

Villaforsakring icon

Jämför olika typer av hemförsäkringar

Förenklat ger en villaförsäkring i första hand skydd för det hus du bor i samt till viss del din tomt och ansvarsskydd och rättskydd för besökare och grannar. Hemförsäkringen är till för dina saker eller lösöret som det kallas. I den ingår också exempelvis reseskydd. En villahemförsäkring är en kombination av båda försäkringarna.

Hemförsäkring

I hemförsäkringen ingår skydd för skador och stöld till dina saker (lösöre) som du har i hemmet. I hemförsäkringen får du också en reseförsäkring när du är på semester samt ett personskydd där exempelvis ett ansvarsskydd och rättskydd ingår. Som student finns det också hemförsäkring för studenter.

Det vanligaste tillägget till en hemförsäkring är en allrisk (drulle) försäkring som gäller vid oförutsedda händelser så som att du tappar mobiltelefonen eller råkar förstöra en dyr vas. Allrisken i villaförsäkringen är inte samma sak som allrisken i hemförsäkringen. I villaförsäkringen gäller allrisk istället för byggnaden som är försäkrad.

Villaförsäkring

I villaförsäkringen får du framförallt ett skydd för byggnaden som du bor i såsom tak, väggar och badrum. I villaförsäkringen ingår också ett skydd för din tomt om något skulle hända samt ett ansvars-och rättskydd men tillskillnad från hemförsäkringen gäller detta främst mot skadestånd från grannar och besökare.

Villahemförsäkring

En villahemförsäkring är helt enkelt en kombination av en hemförsäkring och en villaförsäkring. Du slipper då att teckna två olika försäkringar som kompletterar varandra. De flesta försäkringsbolagen har en villahemförsäkring och i många fall erbjuder inte försäkringsbolagen en separat villaförsäkring.

Skillnaden på innehåll i försäkringar

FörsäkringsskyddHemförsäkringVillaförsäkringVillahemförsäkring
Skydd för saker (lösöre)

-

Reseskydd

-

Personskydd

-

Skydd för byggnad & tomt-

Ansvarsskydd-

Rättskydd-

*Checkad ruta betyder att det vanligtvis ingår i försäkringen 

Jämför billigaste villaförsäkringen

Eftersom olika försäkringsbolag har olika sätt att räkna ut premien på din försäkring går det inte att säga att en försäkring är billigast för alla personer. Vissa försäkringar väger in åldern mer medan andra väger in adressen eller storleken på villan till högre grad. Den billigaste villa- eller villahemförsäkringen får du med andra ord om du går in på alla försäkringsbolag och skriver in dina uppgifter. För att kunna ge en generell bild av vad en villahemförsäkring kostar har vi tagit fram prisexempel hos olika populära bolag.

Två typer av jämförelser

Eftersom det kan skilja sig mycket i vad som ingår när det kommer till olika försäkringar har vi tagit fram två prisexempel. Ena är den mest grundläggande försäkringen som innehåller allrisk (drulle) hos försäkringsbolaget. Andra där vi tar det största paketet eller samtliga nödvändiga tillägg hos försäkringsbolaget.

 • Prisexempel 1: Lägsta villahemförsäkringen med allrisk inkluderat.
 • Prisexempel 2: Högsta villaförsäkringen med samtliga tillägg som är relevanta.

Hur har vi räknat fram Tryggvis prisexempel?

Tryggvis prisexempel bygger på en 30 årig man som bor i en villa i en storstad i Sverige tillsammans med sin sambo. Villan är 120 m2 har två badrum och fjärrvärme eller vattenuppvärmning. Om möjligt har vi valt att villan har larm och lösöret är satt så nära 1 000 000 kr som möjligt.

 • 30 år och man med sambo
 • Bor i 120 m2 villa
 • 1 000 000 kr i lösöre eller närmast möjliga
 • Larm kopplat till larmcentral

Vad kostar en villaförsäkring

Genomsnittskostnaden för en villaförsäkring i Tryggvis prisexempel var 720 kr/mån eller 8 640 kr/år. Det billigaste priset av försäkringarna i prisexemplet med allrisk inkluderat hade Hedvig som kostade 549 kr/mån vilket var mer var nästan 200 kr under genomsnittet. Skillnaden mellan det högsta och lägsta priset i jämförelsen var mer än 410 kr/mån vilket belyser vikten av att jämföra villaförsäkringar bland olika försäkringsbolag.

I prisexemplet där vi tog det största paketet eller lade till alla relevanta tillägg var genomsnittspriset i stället 802 kr/mån eller 9624 kr/år. Här var skillnaden mellan det dyraste och billigaste alternativet istället 512 kr/mån om vi ej räknar med Hedvig eftersom att försäkringsbolaget inte har något större paket eller tillägg att erbjuda.

villaförsäkring prisexempel försäkringsbolag

Försäkringsbolag

Villaförsäkring inkl. Allrisk

Villförsäkring inkl. Allt

ICA

597 kr

663 kr

Hedvig

549 kr

-

Gjensidige

556 kr

582 kr

Dina

679 kr

762 kr

Folksam

959 kr

1094 kr

If

910 kr

971 kr

Trygg-Hansa

718 kr

743 kr

Genomsnitt

720 kr

802 kr

Det går att dra vissa slutsatser baserat på Tryggvis prisexempel nedan men det går inte att säga att de generellt för alla eftersom priserna är satta individuellt med skillnader mellan försäkringstagare.

Jämför villkor i hemförsäkringen

Nedan har vi sammanställt några av de viktigaste delarna när det kommer till villaförsäkringar. I den första tabellen finns grundskyddet i varje försäkring, med andra ord försäkringen med det lägsta paketet och utan tillägg. I den andra tabellen presenterar vi det högsta skyddet hos varje försäkringsbolag med tillägg.

Allrisk

Allrisk är det skydd som flest personer söker ersättning för när det kommer till villaförsäkringar och därför har vi valt att ta med detta. Endast ICA och Hedvig har valt att ha med allrisk i sitt grundskydd men hos samtliga försäkringsbolag går det att lägga till ett skydd för allrisk som tillägg eller i ett större paket.

Självrisk

Husbock, hästmyra och svamp kan bli väldigt dyra att råka ut för. När det kommer till husbock och hästmyra kan det till och med krävas att huset byggs om. Beroende på vilken typ av hus du bor i kan det vara viktigt att försäkringen täcker detta.

Tomtmark

Om du har en tomt kan din villaförsäkring ersätta skador på den. Det kan exempelvis handla om återställning av mark, träd och staket vid exempelvis olyckor. Försäkringen gäller även ibland för mindre bygggnader så som ett skjul eller liten bod. En större byggnad eller garage behöver dock oftast försäkras separat. 

Skadedjur och hussvamp

Husbock, hästmyra och svamp kan bli väldigt dyra att råka ut för. När det kommer till husbock och hästmyra kan det till och med krävas att huset byggs om. Beroende på vilken typ av hus du bor i kan det vara viktigt att försäkringen täcker detta.

Skillnaden i villkor utan tillägg

Försäkringsbolag

Allrisk - byggnadSjälvrisk vattenskadorSjälvrisk VåtrumTomtmark

Sanering av skadedjur

Husbock och HästmyraHussvamp
Dina-

3 500 kr

3 500 kr

1 000 000 kr

Ja4 000 000 kr

2 000 000 kr

Folksam-4 000 kr4 000 kr

2 x taxering

Ja4 000 000 kr

Ja, fullvärde

Gjensidige-4 000 kr

10 %

200 000 krJa4 000 000 kr1 500 000 kr
ICA200 000 kr4 000 kr

4 000 kr

500 000 krJa

Ja, fullvärde

1 500 000 kr

If

-

4 000 kr

4 000 kr

1 000 000 krJa4 000 000 krNej
Länsförsäkringar-3 000 kr3 000 kr

2 x taxering

JaJa1 000 000 kr
Trygg-Hansa-2 000 kr4 000 kr2 x taxeringJa

Ja, fullvärde

Ja, fullvärde

Hedvig

150 000 kr

3 000 kr

3 000 kr

500 000 krJa4 000 000 kr

Nej

Skillnaden i villkor stora försäkringar och med alla tillägg

Försäkringsbolag

Allrisk - byggnad

Självrisk vattenskadorSjälvrisk VåtrumTomtmarkSanering av skadedjurHusbock och Hästmyra

Hussvamp

Dina200 000 kr

3 500 kr

3 500 kr

1 000 000 kr

Ja4 000 000 kr

2 000 000 kr

Folksam150 000 kr1 800 kr1 800 kr

2 x taxering

Ja4 000 000 kr

Ja, fullvärde

Gjensidige200 000 kr2 000 kr2 000 kr

1 000 000 kr

Ja4 000 000 kr1 500 000 kr
ICA200 000 kr4 000 kr4 000 kr1 000 000 krJa

Ja, fullvärde

2 000 000 kr

If

200 000 kr

4 000 kr

3 000 kr1 000 000 krJa4 000 000 kr2 000 000 kr
Länsförsäkringar200 000 kr1 500 kr1 500 kr

2 x taxering

Ja

Ja

1 000 000 kr
Trygg-Hansa200 000 kr

1 500 kr

1 500 kr

2 x taxeringJaJa

Ja, fullvärde

Hedvig50 000 kr3 000 kr3 000 kr500 000 krJa4 000 000 kr

Nej

På Tryggvi har vi valt ut ett antal faktorer som vi tycker är viktiga i försäkringen, vilka delar som är viktiga skiljer sig är dock från person till person.

Jämför oberoende poäng och kundnöjdhet

Det finns många olika vägar att hämta in omdömen och undersöka kundnöjdheten. Trustpilot och Reco är två vanliga sidor där privatpersoner kan kommentera vad de tycker om försäkringsbolaget. Problemet med många av dessa sidor är dock att kunder tenderar att recensera när de anser att de inte har fått rätt behandling i ett försäkringsärende mot om de har fått ett bra bemötande. Bolagen med bra omdömen har också ofta samlat in omdömen, vilket blir tydligt.

Tryggvi har vi valt att visa Konsumenternas Försäkringsbyrås poäng eftersom det är en oberoende källa som även försäkringsbolagen flitigt refererar till, framförallt inom hem och bäst hundförsäkring. I tabellen finns även senast insamlad SKI data med även om inte alla försäkringsbolag finns med.

Försäkringarna med högst poäng

När det kommer till grundläggande försäkringsalternativ utan tillägg och större paket har ICA fått högst poäng med 3.8 av 5 möjliga av Konsumenternas Försäkringsbyrå. I ICA:s försäkring ingår alltid allrisk vilket de tillsammans med Hedvig är ensamma om i jämförelsen. Därefter kommer IF och Trygg-Hansa med 3.5-3.6 poäng.

I det största försäkringsalternativet hamnar Folksam högst med 4.6 poäng följt av ICA med 4.3 poäng. Folksam har flera olika försäkringsalternativ och deras största har fått goda poäng både på hemförsäkring och villaförsäkring. Dina har fått högst poäng av bolagen i SKI jämförelsen.

Oberoende poäng och SKI

Försäkringsbolag

Poäng Grund

Poäng Inkl. Tillägg

SKI

Dina

3.4

4.2

75.4

Folksam

3.5

4.6

73.3

Gjensidige

3.2

4.2

-

ICA

3.8

4.3

-

IF

3.4

4.4

73.3

Länsförsäkringar

3.4

4.2

74.9

Trygg-Hansa

3.7

4.4

78.7

Hedvig

3.5

-

-

Billigaste villaförsäkringen

Även om priserna sätts individuellt för varje person och det inte går att säga vilken försäkring som är billigast för alla finns det generellt ett antal saker som du kan tänka på för att få en billigare villaförsäkring. Genom att välja en högre självrisk, ett lägre skydd för lösöre, välja en försäkring där du får samlingsrabatt går det att få billigare premier. Anpassa också försäkringen från dina behov och välj inte en större försäkring än vad du kommer ha användning av.
Den billigaste villaförsäkringen är individuell och beror exempelvis på ålder, vart du bor, storlek på lägenheten och hur många som bor i hushållet.

Hög självrisk och rätt skydd för lösöre

Att välja en högre självrisk innebär också att du får en lägre premien. Det går inte att välja självrisk hos alla bolag och i vissa försäkringar innebär att du väljer ett större paket en lägre självrisk. Glöm inte heller att tänka efter hur mycket dina saker eller s.k. lösöre kan vara värt. Det är helt onödigt att försäkra till ett högre värde än vad dina saker är värda eftersom du ändå inte kommer få ersättning för något som du inte har haft.

Billigare villaförsäkring med samlingsrabatt

Många försäkringsbolag erbjuder någon typ av rabatt om du tecknar flera försäkringar hos dem. Om du behöver teckna flera försäkringar så som en bilförsäkring, villaförsäkring och en båtförsäkring kan det vara värt att undersöka om det går att få en samlingsrabatt. Vanligtvis brukar dessa vara mellan 5–20 %. Du får dessutom lättare att hålla koll på dina försäkringar eftersom alla finns hos en och samma aktör.

Digitala aktörer tenderar att vara billigare

Generellt sätt har vi på Tryggvi märkt att digitala försäkringsbolag tenderar att vara något billigare i våra prisexempel. Exempelvis var en digital aktör billigast på halv och helförsäkringen när det kom till bilförsäkringar. Detsamma gäller när det kommer till villaförsäkringar där Hedvig har varit det billigaste alternativet i jämförelser.

Billigaste villaförsäkring 2024

Den billigaste villaförsäkringen 2024 i Tryggvis prisexempel var Hedvig som kostade 549 kr/mån och då ingick även allrisk. När det kommer till det största paketet eller inkl. alla relevanta tillägg var Gjensidige billigast i prisexemplet med 582 kr/mån. Här är det däremot svårt att dra några slutsatser eftersom det skiljer sig mycket mellan olika försäkringsbolag med tilläggsprodukter och större paket.

Tänk på att Tryggvis prisexempel är baserade på ett antal faktorer som är individuella. Detta gör att det inte går att säga att det är den billigaste villaförsäkringen hos alla. För att få egna priser hos försäkringsbolagen kan du enkelt trycka på ”Se ditt pris” i listan högst upp på sidan.

Bästa villaförsäkringen

Den bästa villaförsäkringen får du genom att jämföra olika alternativ och välja det som passar dina behov och förutsättningar. En bra utgångspunkt är att läsa på vad som skiljer de olika försäkringstyperna åt. Därefter är det lättare att jämföra innehållet och självrisken i förhållande till priset. Glöm inte heller att titta på oberoende omdömen och kundnöjdhet.

Den bästa villaförsäkringen får du genom att utgå från pris, innehåll, oberoende omdömen och personligt behov.

Välj försäkringsalternativ

Det vanligaste upplägget är att försäkringsbolagen erbjuder både en villa och hemförsäkring i ett och samma paket en s.k. villahemförsäkring. I de allra flesta försäkringarna ingår inte allrisk utan detta måste adderas antingen i ett större paket eller som tillägg.

Pris, innehåll och självrisk

Pris är antagligen den största faktorn som spelar in när man väljer en villaförsäkring. Det billigaste alternativet idag behöver däremot inte vara det billigaste när olyckan är framme. Tänk därför på att sätta priset i perspektiv till innehållet och självrisken på försäkringen för att göra en rättvis bedömning.

Omdömen och kundnöjdhet

För att göra det enklare för sig själv att jämföra hemförsäkringar kan det vara bra att utgå från oberoende omdömen. Ett bra exempel på detta är Konsumenternas Försäkringsbyrå som poängsätter olika villaförsäkringar. SKI är också en av de vanligaste källorna som folk refererar till när det kommer till försäkringar.

Bästa villaförsäkringen 2024

Det går inte att säga att en försäkring är bäst för alla eftersom behovet skiljer sig mellan olika personer. Försäkringen som har fått bäst betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå 2024 är ICA (3.8) när det kommer till grundskyddet bland alla villaförsäkringar. ICA har också alltid allrisk med i försäkringen. När det kommer till det största paketet som försäkringsbolagen erbjuder så har Folksam (4.6) fått högst poäng. Ingen av dessa försäkringarna sticker heller ut negativt från mängden i våra prisexempel.

Bäst villaförsäkring 2024

 • ICA – Höga poäng, allrisk ingår alltid
 • Folksam – Höga poäng i största paketet
 • Hedvig – Billigaste försäkringen i prisexempel

Frågor & Svar

I Tryggvis undersökning hamnar ICA och Folksam högt. Men vilken som är den bästa villaförsäkringen är individuellt och varierar från person till person. Genom att jämföra innehåll, pris, självrisker och externa omdömen är du på god väg att hitta den bästa försäkringen för just dig.

Den billigaste villaförsäkringen i Tryggvis prisexempel är Hedvig som kostar 389 kr/mån med allrisk. Detta är nästan än 200 kr/mån billigare än genomsnittsförsäkringen i prisexemplet.

En villaförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna som du kan ha. Detta beror på att den skyddar ditt hem mot bränder, vattenskador och insekter som kan bli väldigt kostsamt om du inte har något skydd. Om du dessutom har en hemförsäkring kombinerad med en villaförsäkring har du ett gott skydd.

Det finns många bolag i Sverige som har villaförsäkringar. På Tryggvi har vi valt att ta med några av de största aktörerna:

 • Dina
 • Folksam
 • Gjensidige
 • Hedvig
 • ICA
 • IF
 • Trygg-Hansa
 • Länsförsäkringar

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: