Djurförsäkring

Hitta rätt djurförsäkring med vår jämförelse och fördjupande guide. Vi förklarar allt från vilka delar en djurförsäkring består av till vilka faktorer som påverkar premien.

Bäst djurförsäkring - april 2024

1. Lassie djurförsäkring

Prisexempel hund:
237 kr/mån, blandras

Prisexempel katt:
170 kr/mån, huskatt

Konsumenternas betyg:
4.7 av 5 poäng

Trustpilot betyg:
4.4 av 5 poäng

  • Lassie placerar sig toppen av samtliga djurförsäkringar i Sverige i Konsumenternas oberoende test. Det går att teckna veterinärvårdsersättning upp till 160 000 kr, självriskperioden är 365 dagar och prismässigt hamnar Lassie bland de billigaste aktörerna i våra prisjämförelser.
  • Förutom en omfattande försäkring har Lassie skadeförebyggande filosofi vilket innebär att du kan sänka försäkringspriset när du lär dig mer om djurskötsel i deras app. Djurförsäkringen har ingen bindningstid eller övre åldersgräns samt en kort karenstid vilket underlättar om man vill byta till Lassie.

Plus

Minus

2. Hedvig djurförsäkring

Prisexempel hund:
239 kr/mån, blandras

Prisexempel katt:
139 kr/mån, huskatt

Konsumenternas betyg:
4.3 av 5 poäng

Trustpilot betyg:
4.3 av 5 poäng

  • Strax efter Lassie i Konsumenternas jämförelse hamnar Hedvig som också erbjuder ersättningsbelopp på upp till 160 000 kr samt 365 dagars självriskperiod. Andra populära tjänster som inkluderas är digitala vårdsamtal med FirstVet och direktreglering av kostnader på veterinärkliniker.
  • Hedvigs djurförsäkringar hamnar genomgående bland de billigaste i våra prisjämförelser. Detta gäller både för hund och katt, framför allt inom bas- och  standardförsäkringarna.

Plus

Minus

Jämför och hitta bäst djurförsäkring

Nedan kan du bland annat läsa om vilka delar en djurförsäkring är uppbyggd av, hur självrisk räknas ut samt vad som påverkar premien. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att jämföra olika alternativ och hitta det bästa ekonomiska skyddet utifrån ditt, och ditt husdjurs, behov.

Måste man ha djurförsäkring?

Nej, det finns inget krav på att ett djur måste vara försäkrat. Däremot kan det bli mycket dyrt, utan försäkring, om behov av veterinärvård uppstår. I tabellen nedan visas delar av en sammanställning som försäkringsbolaget Sveland gjort gällande genomsnittliga kostnader vid veterinärvård för katter under 2022. Sedan dess har dessutom kostnaden ökat något för dessa behandlingar.

Åkomma

Medelkostnad

Kräkning (olika orsaker)

7 993 kronor

Fraktur

12 057 kronor

Infekterad böld

4 759 kronor

Med självrisk på 1500 kr + 20 % skulle kostnaden för en fraktur på katten kosta cirka 3 500 kr, istället för drygt 12 000 kr utan försäkring.

Kom ihåg att det är medelkostnad som anges ovan. Det innebär att kostnaden både kan bli betydligt högre eller lägre beroende på skadans komplexitet.

Vanligaste djurförsäkringarna

Ungefär vart tredje hushåll har ett husdjur och det vanligaste är katt och därefter hund. Det är därför som hund- och kattförsäkring är de två vanligaste djurförsäkringarna. Men även för dig som exempelvis har kanin, gerbil eller hjort finns försäkringsalternativ.

Hund

Statistik från 2021 visar att 92 % av alla hundar i Sverige är försäkrade. Det betyder att hunden är det husdjur som är mest försäkrat i Sverige. Utbudet av försäkringsbolag och anpassade lösningar är därmed mycket stort med många olika villkor och tillägg.

Läs mer om hundförsäkringar.

Katt

I samma undersökning som hänvisas till ovan anges att 56% av alla katter i Sverige är försäkrade. Det är även en siffra som historiskt sett ökat. De flesta bolag som erbjuder hundförsäkring har även kattförsäkring där försäkringarna är snarlika varandra.

Läs mer om kattförsäkringar.

Hästförsäkring

Hästförsäkringar brukar delas in i kategorier utifrån hästens funktion. Det finns exempelvis försäkringar för avelshästar, föl och ridhästar. Det billigaste alternativet är att välja ”Begränsad veterinärvård” vilken enbart ger ersättning vid vissa tillfällen då veterinärvård behövs.

Smådjur och fåglar

Smådjur- och fågelförsäkring kan exempelvis tecknas för hamster, kanin, gerbil, chinchilla och småfåglar. Villkoren är relativt lika men har vissa anpassningar för det djur som önskas försäkras. Till skillnad mot häst, hund och katt behöver dessa djur inte vara registrerade hos Jordbruksverket.

Hitta bäst djurförsäkring

Vilken djurförsäkring som är bäst beror helt och hållet på vilket behov som finns. Det är exempelvis stor skillnad på försäkringsbehov hos en stor jakthund i jämförelse mot en mindre, och äldre, sällskapshund. Vad som är bäst beror även på vad djurägaren prioriterar.

Enkelt, billigt och bra

Den största skillnaden är mellan att ha en djurförsäkring – mot att inte ha det. De som enbart vill ha ett grundläggande skydd, och ersättning vid behov av veterinärvård, kan därmed välja något av de billigare alternativen på marknaden.

Det finns ingen dålig djurförsäkring i Sverige då kraven på försäkringsbolagen, och konsumentskyddet, är högt. Du kanske inte får bäst djurförsäkring, men ändå tillräckligt bra för grundläggande behov.

Bäst djurförsäkring enligt Konsumenternas

Konsumenternas har en oberoende jämförelse av katt- och hundförsäkringar och utser den bästa djurförsäkringen utifrån det ekonomiska skydd som uppnås. Denna jämförelse tar däremot inte hänsyn till premien. De bästa är dyrare – men ger ett betydligt bredare ekonomiskt skydd.

Vill du ha den allra bästa djurförsäkringen finns alltså en fördel att läsa flera olika jämförelser, sätta dig in i vad som jämförs och fundera över vilken som passar ditt behov bäst.

Poäng från Konsumenternas experter

Företag

Omfattning

Veterinärvård

Veterinärvård omfattande

1. Lassie

Stor

4,5

4,7

2. Agria

Extra

4,3

4,6

3. Hedvig

Premium

4,4

4,3

4. Trygg-Hansa

Trippel

4,3

4,6

5. ICA

Standard

4,2

4,4

6. Sveland

Maximal

4,1

4,4

7. Svedea

Standard

4,2

3,8

8. Folksam

Stor

3.8

4,4

9. If

Stor

4,2

3,6

10. Dina

Standard

4,1

3,3

11. Petson

Ej betygsatt

Ej betygsatt

Ej betygsatt

*Betygen är hämtade från jämförelsen av hundförsäkring då Konsumenternas valt att inte poängsätta katt- eller hästförsäkring.

Bäst försäkring vid speciell arbetsförmåga

Ska du försäkra ett husdjur som har en viktig och specifik arbetsförmåga bör det vara något du tar hänsyn till i jämförelsen.  

Några exempel på djur med specifik arbetsförmåga är jakthundar, vallhundar och assistanshundar. I detta fall finns det en fördel att ha användbarhetsförsäkring som tillägg. Detta förutsatt att det inte ingår i livförsäkringen. Läs mer om användbarhetsförsäkring längre ner i guiden.  

Bäst djurförsäkring – för just dig

Till många djurförsäkringar finns tillägg som kan tecknas och som därmed anpassar det ekonomiska skyddet. Det kan exempelvis vara bättre villkor inom rehabilitering eller högre ersättningsnivåer för mediciner. Men det kan även vara reseförsäkringar som ger ekonomiskt skydd på resan.

Läs gärna på om olika tillägg då dessa kan användas för att anpassa djurförsäkringen utifrån dina unika behov. Du kan också läsa mer om ämnet på våra dedikerade sidor om bästa hundförsäkringen och bästa kattförsäkringen.

Bästa djurförsäkringen 2024

Bästa djurförsäkringen 2024 enligt Konsumenternas är Lassies mest omfattande försäkringsskydd som fått 4,7 av 5 poäng. Betyget gäller deras hundförsäkring men även kattförsäkring inkluderar snarlika villkor. Försäkringspriser är individuellt men Lassie har generellt konkurrenskraftiga priser jämför med flera andra försäkringsbolag vilket gör Lassie till ett populärt alternativ.

Utöver Lassie hamnar även Agria och Hedvig högt i Konsumenternas oberoende jämförelse. En stor skillnad är att Hedvig generellt har bland de billigaste om inte i flera fall billigaste försäkringspremierna.

Bästa djurförsäkringen 2024

  • Hedvig (Bas) – Billiga försäkringspriser i våra jämförelser
  • Lassie (Mellan) – Högst poäng med prisvärd premie
  • Lassie (Stor) – Högst poäng hos Konsumenternas

Jämför djurförsäkring utifrån…

Jämför djurförsäkring utifrån exempelvis innehåll, begränsningar, veterinärvårdsbelopp och utbud av tillägg som kan anpassa försäkringen till ditt behov. Att lägga ner tid på en jämförelse kan vara värt mycket i längden, inte minst om olyckan sedan är framme och veterinärvård krävs. 

Innehåll och begränsningar

Alla djurförsäkringar ger ersättning vid behov av veterinärvård. Detta exempelvis vid frakturer, sår och sjukdomstillstånd. Det skiljer sig däremot när det kommer till mer avancerad behandling samt efterbehandling/rehabilitering.

Fundera över vid vilka tillfällen som det är viktigt att kunna få ekonomisk ersättning för vård utöver vanlig veterinärvård. Jämför exempelvis vilken ersättning som går att få vid MR/CT-undersökningar, rehabilitering och medicin. Kontrollera även vid vilka tillfällen som ersättning inte går att få, dvs. försäkringens begränsningar.  

Veterinärvårdsbelopp

Veterinärvårdsbelopp är den totala ersättningssumma som försäkringsbolaget kan betala ut under en försäkringsperiod (12 månader). Detta för kostnader som uppkommit vid veterinärbesök eller behandlingar som legitimerad veterinär ordinerar.

Fundera över i vilken omfattning som veterinärvård kommer att sökas för ditt husdjur. Det handlar inte enbart om omfattningen utan även kostnaden för dig via självrisk. Skulle en behandling kosta 50 000 kronor kan det innebära självrisk på cirka 10 – 15 000 kronor.

Självrisk

Jämför djurförsäkringar först och främst utifrån det ekonomiska skydd som önskas. Denna jämförelse kan resultera i att ett par olika försäkringsbolag kan vara aktuella. Därefter kan premie och självrisknivåer jämföras.

Fundera över vad du är beredd att betala när veterinärvård krävs. De flesta försäkringsbolag låter dig välja fast och rörlig självrisk på flera olika nivåer. Genom att välja en hög självrisk kommer premien att bli lägre. Men det blir å andra sidan betydligt dyrare när väl olyckan är framme. I tabellen nedan visas kostnaden för självrisk efter ett veterinärvårdsbesök som kostar 20 000 kronor.

Kostnadsexempel vid olika självrisker

Fast självrisk

Rörlig självrisk

Total kostnad vid 20 000 kr

1 500 kr

25 %

 7 375 kr

2 500 kr

25 %

 8 125 kr

5 000 kr

25 %

10 000 kr




1 500 kr

15 %

5 025 kr

2 500 kr

15 %

5 875 kr

5 000 kr

15 %

8 000 kr

Jämför premie på djurförsäkring

För många är premien det viktigaste när de jämför djurförsäkring. Målet är helt enkelt att få ett bra, billigt och grundläggande ekonomiskt skydd. Det är inte heller fel väg att gå om behovet primärt är att hålla nere priset.

På försäkringsbolagens hemsidor går det, på 1 – 2 minuter, att få fram aktuell premie. Detta genom att ange djur, ålder, önskad självrisk och information om ägaren.

Fundera över vad du är villig att betala. Jämför djurförsäkringar från flera olika bolag men även olika paketlösningar inom samma bolag. Ibland kan det vara värt att betala någon hundring extra för att få ett betydligt bättre ekonomiskt skydd.

Digitala veterinärbesök

Det är mycket vanligt att djurförsäkringar ger försäkringstagaren möjlighet att kontakt veterinär via digitala lösningar. Det kan exempelvis innebära att videosamtal bokas via en app varpå djurets åkomma både kan beskrivas i ord och video. Därefter kan veterinären avgöra om vård behöver sökas hos en lokal djurklinik eller om andra åtgärder rekommenderas.

Ett av vanligaste alternativen är att djurförsäkringen är ansluten till FirstVet och att ett antal kontakttillfällen kan ske utan extra kostnad.

Försäkringsdelar i en djurförsäkring

Oavsett om en hund, häst eller kanin ska försäkras så är försäkringsavtalet uppbyggt på ett liknande sätt. Detta med veterinärvårdsförsäkring som ”bas” och sedan tillägg och begränsningar. De vanligaste delarna presenteras nedan:

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen är ”basen” i en djurförsäkring. Det är denna som ger ersättning vid vård av en legitimerad veterinär om djuret blir sjuk eller skadar sig vid olycksfall.

Det finns alltid undantag inom en veterinärvårdsförsäkring. Det kan exempelvis anges att ersättning inte går att få vid tandskador eller specifika sjukdomar. Vilka undantag som finns beror både på vilket djur det är, ras samt försäkringsbolag.

Det kan dessutom finnas begränsning för hur gammalt djuret kan vara för att en försäkring ska få tecknas. Även detta kan variera mellan djur, ras och försäkringsbolag.

Ersättningsbelopp

Vilket belopp som djurförsäkringen kan ersätta med, under en 12-månaders period, påverkas av maxersättning. När den tecknas finns ofta möjlighet att välja veterinärvårdsbelopp på olika nivåer, exempelvis 50 000 kronor eller 100 000 kronor. Det påverkar därmed både premien samt hur mycket vård som kan bekostas av försäkringen under ett år.

Vad är karenstid?​

Karenstid är de antal dagar som du behöver haft försäkring innan ersättning kan sökas för kostnader som uppkommit efter karenstiden. I vissa fall kan karenstiden utgå varpå det ekonomiska skyddet gäller direkt när försäkringen tecknas. Det finns i sådant fall krav på exempelvis ålder på djuret och veterinärvårdsintyg utan anmärkningar.

Livförsäkring

Livförsäkring kan antingen ingå i grundförsäkringen eller tecknas som ett tillägg. Ersättning går att söka vid följande tillfällen:

  • Djuret avlider inom en viss ålder
  • Djuret avlivas efter rekommendation av veterinär
  • Djuret rymmer/springer bort (gäller inte alla försäkringar)
  • Djuret förlorar dess viktigaste egenskap, exempelvis jaktförmåga (gäller inte alla försäkringar)
 

Ersättningsbelopp

Vilken ersättning som kan betalas ut beror på valt försäkringsbelopp på livförsäkringen samt djurets marknadsvärde. Oavsett valt belopp går det nämligen inte att få ut mer än aktuellt marknadsvärde på djuret. Det i sin tur påverkas bland annat av ras, ålder och utställningsmeriter. Det kan dessutom finnas en succesiv minskning av livbeloppet från och med att djuret uppnår en viss ålder. På hundförsäkringar är den nivån vanlig på 5,7 och 9 år.

MR/CT-undersökning​

Undersökning med MR (magnetkamera) eller CT (skiktröntgen) begränsas nästan alltid av djurförsäkringen. Detta utifrån att dessa åtgärder innebär en hög kostnad. Det är därmed en försäkringsdel som kan skilja stort mellan de billigare och dyrare alternativen.

Ersättningsbelopp

Ett alternativ är att ersättning inte alls utgår vid dessa undersökningar. Ett annat alternativ är att ersättning kan utgå upp till en viss nivå eller att ersättning kan utgå upp till nivån för veterinärvårdsbeloppet.

Veterinärresor eller djurambulans

Större djur, exempelvis en häst, är inte lätt att transportera till veterinär vid vårdbehov. I dessa fall kan det ingå ersättning som delvis täcker resekostnaden för veterinär att ta sig till stallet. Vid akut vårdbehov kan även ersättning ges för djurambulans.

Ersättningsbelopp

I de fall som en djurförsäkring har dessa försäkringsdelar finns alltid ett högsta belopp som kan ersättas per tillfälle.

Tandvård

Tandvård är något som sällan ingår i de mindre omfattande djurförsäkringarna. Det kan däremot i vissa fall tecknas som tillval. För framför allt katter är skydd som inkluderar tandsjukdomen TR (FORL) rekommenderat då denna är väldigt vanligt förekommande.

Ersättningsbelopp

Det finns oftast ett fast belopp som maximalt kan ersättas vid tandvård. Följ gärna bolagens råd för god tandhygien på ditt husdjur för att minska risken att vårdbehov uppstår.

Medicin

Med ”Medicin” menas att djurförsäkringen kan ersätta för kostnader för de mediciner som legitimerad veterinär ordinerar till ditt djur. Ett skydd som är viktigt att inkludera framför allt till hundar och katter då kostnaderna annars enkelt kan rusa iväg.

Ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet kan beräknas på minst tre olika sätt. Antingen ges ingen ersättning alls, eller så finns ett högsta belopp som exempelvis 5 000 kr per år eller så kan ersättning ges upp till aktuellt veterinärvårdsbelopp.

Rehabilitering

Med ”Rehabilitering” menas att djurförsäkringen kan ersätta kostnader för rehabiliterande åtgärder efter skada/sjukdom. Åtgärder som exempelvis innebär att rörlighet och funktion snabbare återgår till liknande nivå som innan skadan. Inom rehabilitering är det bland annat vanligt med massage, stretchning och vattengymnastik.

Ersättningsbelopp

Det varierar kraftigt i vilken omfattning som ersättning går att få för rehabiliterande åtgärder. I vissa djurförsäkringar ingår inte denna del och i andra ges ersättning upp till en viss summa per tillfälle. Det bästa alternativet är om ersättning kan ges ”upp till försäkringsbeloppet” dvs. veterinärvårdsbelopp.

Kastration och sterilisering

Kastration och sterilisering kan ingå förutsatt att det sker på grund av specifika sjukdomar eller liknande behov. Det är därmed ett beslut som behöver tas av en legitimerad veterinär. Allmän kastration kan alltså inte bekostas av försäkringen.

Ersättningsbelopp

I likhet med medicin och rehabilitering finns det försäkringsbolag som inte ger ersättning alls samt de som ger ersättning upp till en viss nivå.

Vad är dolda fel?

Säljaren av ett djur har alltid ansvar för dolda fel. Med dolda fel menas att köparen upptäcker en skada/sjukdom på djuret som funnits tidigare än köptillfället men som inte upptäckts förrän senare. Det är bara en veterinär som kan avgöra om skadan bör klassas som dolt fel eller inte.

Flera djurförsäkringar ger ersättning även om dolda fel upptäcks. Men det kan då finnas krav att försäkringen har tecknats före en viss ålder och att djuret varit veterinärvårdsbesiktad inför köpet.

Vad kostar en djurförsäkring?

En djurförsäkring kostar vanligtvis någonstans mellan 150 – 700 kr i månaden. Den kostnad som främst förknippas med en djurförsäkring är årspremien. Men att enbart fokusera på premien kan bli kostsamt när väl försäkringen behöver utnyttjas. Det är alltså viktigt att förstå vilka olika kostnader som kan uppkomma och jämföra dessa mellan de olika försäkringsalternativen.

Premie

Premie är kostnaden för försäkringen under en 12 månaders period. Vanligtvis går det att välja på om betalning av premie ska ske årsvis, halvårsvis eller per månad. Premiens nivå påverkas främst av vilka försäkringsdelar och ersättningsnivåer som djurförsäkringen består av. Det påverkas även av vald självrisknivå och veterinärvårdsbelopp. 

Självrisk

Självrisk är den del av kostnaden som måste betalas själv vid ett försäkringsärende. Det är mycket vanligt att den är uppdelad i två delar, fast och rörlig självrisk. 

  • Fast självrisk är ett förutbestämt belopp som alltid betalas vid de fall som ersättning söks. Vanliga valbara nivåer är 1500 kronor, 2500 kronor och 4000 kronor. Har du en fast självrisk på 4000 kronor, och veterinärvården kostar 3800 kronor, finns alltså ingen anledning att ansöka om ersättning.
  • Rörlig självrisk är en procentuell del av den totala kostnaden efter att fast självrisk är borträknad. Även denna del brukar vara valbar och vanliga nivåer är 15%, 20 % och 25 %.
Räkneexempel: Annas har en hundförsäkring med 2 500 kr i fast självrisk samt 25 % i rörlig. Efter ett besök hos veterinären blev kostnaden 5 600 kr. Först räknas den fasta självrisken bort från totala kostnaden (5 600 – 2 500) vilket gör att beloppet minskas till 3 100 kr. Av denna summa räknas sedan den rörliga bort (3100 * 25%) vilket innebär att kvarvarande belopp minskas till 2 325 kr. Det är därmed detta belopp som hon kan få i ersättning från försäkringsbolaget.

Är billigaste djurförsäkringen alltid billigast…

Att välja den billigaste djurförsäkringen är det bästa alternativet – om något försäkringsärende inte uppstår. Men som presenteras ovan är en låg premie inte det enda som påverkar totala kostnaden.

I följande exempel behöver en katt veterinärvård två gånger under ett år – i januari och november. Dessa besök kostar 5 000 kr respektive 10 000 kr.

Exempel med billig premie

  • Årspremie: 3 500 kr
  • Självrisk: 2 500 kr + 25 %
  • Självriskperiod: 180 dagar

Efter ersättning kommer dessa veterinärvårdsbesök kosta 3 125 kr respektive 4 375 kr. Med årspremien är det totalt 11 000 kr.

Exempel med billig självrisk

  • Årspremie: 5 000 kr
  • Självrisk: 1 500 kr + 15 %
  • Självriskperiod: 365 dagar

Efter ersättning kommer dessa veterinärvårdsbesök kosta 2 025 kr respektive 1 500 kr. Med årspremien är det totalt 8 525 kr.

Orsaken till den stora skillnaden är att den dyrare djurförsäkringen har lägre självrisk samt längre självriskperiod. Hade kostnaden för veterinärvård varit högre hade skillnaden blivit ännu större.

Vill du läsa mer om priser rekommenderar vi att klicka vidare på billig hundförsäkring eller billig kattförsäkring där vi i närmare detalj jämför priser.

Billig djurförsäkring 2024

Billigast djurförsäkring (hund) för en blandras fanns att teckna hos Hedvig för 119 kr/mån i vår jämförelse. Strax därefter kom Lassie med en premie på 138 kr/mån. Denna typ av djurförsäkring innefattar endast ett basskydd vilket är mycket begränsat i omfattning. Läs mer på Lassie omdöme.

För en mer omfattande djurförsäkring med veterinärvårdsbelopp upp till 60 000 kr fanns den billigaste försäkringen att teckna hos Lassie för 237 kr/mån jämfört med ett totalt snittpris på 319 kr/mån.

Frågor & Svar

Det går att teckna försäkring för de vanligaste husdjuren som exempelvis hund, katt och häst men även bland annat gris, gerbil eller fåglar.

Billigast djurförsäkring får du genom att välja ett begränsat ekonomiskt skydd, jämföra flera bolag samt välja hög självrisk. Det kan däremot innebära hög kostnad när väl oturen är framme.

Att byta kan vara fördelaktigt både utifrån lägre premie och bättre ekonomiskt skydd. Däremot kan det nya bolaget eventuellt neka ersättning för sjukdomar och skador som kan härledas till tiden då djuret var försäkrat hos det tidigare bolaget. Fråga alltid det nya försäkringsbolaget vad som gäller i denna fråga. 

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: