Omstartslån

Omstartslån passar dig som har mycket stora skulder och har svårt att hantera dem. Du behöver en ”omstart” i din privatekonomi och är beredd att kämpa hårt för att förbättra din situation. Betalningsanmärkningar och skuldsaldo behöver inte vara ett problem för att få ett omstartslån.

Jämför bästa omstartslånet - juni 2024

1. Nstart

Ränta:
18.75 – 33.85 %

Lånebelopp:
30 000 – 500 000 kr

Långivare:
Ja

Anmärkning:
Accepteras

 • Hos Nstart erbjuds nystartslån utan säkerhet avsedda att slå ihop och ersätta andra dyrare lån och krediter. Deras lånesumma är mellan 30 000 och 500 000 kr. Återbetalningstiden för lånet varierar från 2 till 15 år, vilket ger flexibilitet i återbetalningsplanen.
 • På Trustpilot har Nstart 4.6/5 poäng med många positiva kommentarer som lyfter fram professionell kundtjänst och guidning inom privatekonomi. Långivaren tillåter betalningsanmärkningar. 

Exempel effektiv ränta: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 160 000 kr till 17,00% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 2 931 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på 18,95%. Totalt att återbetala blir 317520 kr.

Plus

Minus

2. Sambla

Ränta:
5.20 – 33.99 %

Lånebelopp:
5 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
40 st

Anmärkning:
Accepteras

 • Sambla är en av Sveriges största lånefömedlare och ansökan tar bara några få minuter. Sambla samarbetar med 40 långivare vilket gör att du har chans till en konkurrenskraftig ränta vid en eventuell nystart.
 • Sambla godkänner även lån till personer med betalningsanmärkning vilket inte alltid är fallet. Det går att låna mellan 5 000 – 600 000 kr för omstartslån beroende på dina behov som kund.

Exempel effektiv ränta: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Plus

Minus

3. Lendo

Ränta:
4.70 – 33.75 %

Lånebelopp:
10 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
40 st

Anmärkning:
Accepteras

 • En av de mest framträdande fördelarna med Lendo jämfört med många konkurrenter är deras samarbete med flera stora banker, inklusive SEB, Swedbank, DNB, Ikano Bank och ICA Banken. Detta breda nätverk av samarbetspartners kan erbjuda kunderna en mängd lånealternativ och potentiellt mer förmånliga villkor.

 • Lendo är Sveriges största låneförmedlingstjänst och erbjuder svar från 40 långivare. Sedan starten 2007 har tjänsten etablerat sig och fått goda omdömen från användare, vilket vittnar om dess popularitet och pålitlighet inom låneförmedling.

Exempel effektiv ränta: Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar)

Plus

Minus

För vem passar omstartslån?

Omstartslån (även kallat nystartslån) är en låneform utformad för personer med betydande skuldbördor som är svåra att hantera på grund av höga månadskostnader från räntor och avgifter. Detta lånealternativ är framför allt för dig som är redo att vidta omfattande åtgärder för att förbättra din ekonomi över tid. Det är dock inte lämpligt för de som ser lånet som en isolerad lösning eller för de som redan genomgår skuldsanering, då nya lån kan riskera att komplicera eller avsluta den processen.

Omstartslån är en låneform som passar dig som:

 • Har för höga skulder – Dina skulder är så stora at du har svårt att hantera dem utifrån dess månadskostnad.
 • Stark vilja att bli skuldfri – Du är beredd att kämpa hårt, under flera år, för att förbättra din ekonomiska situation.
 • Även har anmärkningar Omstartslån kan tecknas trots betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.
 

Alternativet passar däremot inte dig som:

 • Ser lån som enskild lösning – Omstartslån är ett viktigt steg framåt. Men det är inte det enda steget du behöver ta. Du bör även fokusera på budget, ekonomisk medvetenhet och kanske be om hjälp på vägen framåt.
 • Har skuldsanering – Har du skuldsanering ska du ytterst sällan teckna nya lån. Risken finns då att skuldsaneringen avslutas. Prata med din handläggare hos Kronofogden om du har idéer som kan förbättra din ekonomiska situation.
Läs denna guide som förklarar när omstartslån är bästa lånealternativet, hur ansökan sker och vad du bör tänka på för att öka dina chanser att få ansökan beviljad.

Bäst omstartslån 2024:

1. Nstart: Nstart erbjuder Nystartlånet som är ett samlingslån utan säkerhet (även för dig med dålig kreditvärdighet) upp till 500 000 kr. Vid ansökan går Nstart tillsammans igenom din ekonomi, kreditvärdighet och betalningsförmåga för att säkerställa din ekonomiska situation.

2. Sambla: har omstartslån eller nystartslån upp till 600 000 kr. Få personlig service genom hela processen samt besked samma dag med upp till 40 långivare. Gratis ansökan och 4.8/5.0 av 23 000+ omdömen Trustpilot.

3. Lendo: vid mindre lån och krediter för omstartslån kan du ansöka på endast 2 minuter och få svar på ett dygn. Upp till 40 långivare på ett och samma ställe. 4.6/5.0 2 800+ omdömen Trustpilot.

Billigaste forsakring icon

Ansökan för omstartslån – Steg för steg

Nedan beskrivs processen för att ansöka om ett omstartslån. Processen kan se lite olika ut beroende på vilken bank, eller långivare, som ansökan skickas in till.

Ange ditt totala belopp

Första steget är att räkna ihop totala skulden från lån, krediter, avbetalningar, skuld hos Kronofogden och liknande. Ofta går det att se kvarvarande skuld på fakturor men i vissa fall kan bank/kreditgivare behöva kontaktas. Det är det totala beloppet som sedan ett omstartslån önskas tecknas på. Avrunda till närmaste tusen kronor. 

Ange personuppgifter & ev. medlåntagare​

I ansökan anges sedan personuppgifter som exempelvis personnummer, adress och inkomst. I detta läge anges även eventuell medlåntagare. (Läs mer om medlåntagare längre ner i guiden). I vissa ansökningar anges även önskad amorteringstid. Detta kan däremot ändras i efterhand och är alltså inte bindande.

Handläggning / Kompletteringar

När ansökan kommer in kommer en kreditupplysning att genomföras. En del långivare ger därefter automatiskt svar på ansökan. Flera långivare, som specialiserat sig på omstartslån, hanterar däremot ansökan manuellt för att tydligare kunna avgöra vilka ansökningar som bör godkännas eller avslås. I detta läge kan även eventuella kompletteringar, som bankutdrag och lönespecifikationer, behöva skickas in.   

Svar på ansökan

Det kan ta allt från en timme till flera dagar att få svar på sin ansökan. Det kan exempelvis ta längre tid om kompletterande dokument behöver skickas in som exempelvis styrker inkomst.

Ansökningstiden är dock generellt rätt snabb hos många avlåneförmedlarna och långivarna som inkluderas här.

Omstartslån beviljas eller nekas?

Ansökan beviljas – Vad händer nu?​

Beroende på vilken bank eller långivare som omstartslånet tecknats hos finns nu två alternativ gällande hur lånebeloppet betalas ut.

Alternativ ett är att beloppet betalas ut till ditt bankkonto. I detta fall behöver du själv kontakta alla dina nuvarande lån- och kreditgivare för att be om slutfaktura. Därefter betalar du av dessa och har enbart omstartslånet att betala på varje månad.

Alternativ två, och vanligare, alternativet är att du behöver ange till långivaren hos vilka olika lån- och kreditbolag du har skuld idag. De kommer därefter att kontakta dem och lösa dessa skulder åt dig. Du kommer därmed aldrig få några pengar utbetalda då en handläggare istället löser dina nuvarande skulder med ditt nya lån.

Ansökan nekas – Vad kan jag göra?

Om din ansökan nekats beror det till störst sannolikhet på att du har för dålig kreditvärdighet. Det kan exempelvis bero på många betalningsanmärkningar, högt skuldsaldo hos Kronofogden eller att många nya lån nyligen tecknats. Det finns däremot alltid alternativ:

 • Ansök hos flera

Banker och långivare har olika regler för vilka som kan beviljas omstartslån. Det innebär att om en bank ger ett negativt svar så finns fortfarande möjlighet att få lånet beviljat hos en annan.

Ett enkelt sätt att skicka in ansökan till flera banker och långivare är via låneförmedlare, exempelvis Lendo. Då kan cirka 40 långivare se ansökan och avgöra om de vill erbjuda omstartslån eller inte.

 • Förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet, och totala ekonomiska situation, är helt avgörande för om ansökan ska kunna beviljas eller inte. Blir du nekad bör alltså ett stort fokus läggas på att förbättra kreditvärdigheten och sedan ansöka igen ett par månader senare. Kan du exempelvis sälja saker i hemmet för att reglera skuld hos Kronofogden eller avsluta ett par krediter? Ditt primära fokus bör vara att minska din totala skuld.

 • Sök med medsökande

Att ha en medsökande innebär att två personer står som juridiskt ansvariga för lånet. Du som huvudlåntagare kommer få avierna men skulle du inte betala kommer den andra personen bli tvungen att betala hela skulden. Att vara medsökande innebär alltså en stor ekonomisk risk.

 • Sök personlig rådgivning

Ännu en väg framåt är att kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan bland annat hjälpa till med att skapa budget och ge råd kring olika ekonomiska situationer.

 • Agera! Ha vänner som stöd

Det är ofta lättare att kämpa framåt med stöd från vänner. Som visas ovan finns det flera vägar framåt för att skapa en hanterbar ekonomisk situation. Genom att berätta om situationen för vänner kan de stötta och coacha på vägen framåt.

Så förbättrar omstartslånet skuldsituationen

Målet med ett omstartslån är alltid att skapa en hanterbar ekonomisk situation utifrån de skulder som personen har. Främst sker detta genom att många småkrediter löses med ett enda stort lån.  Det finns flera fördelar med ett omstartslån, nedan går vi igenom ett par av de viktigaste.

Ett lån skapar överblick

Med ett enda lån är det mycket enkelt att få en överblick på skuldsituationen. Det kan jämföras med att få ett flertal fakturor varje månad, med olika räntesatser, belopp och betalningsdatum.

Lägre månadskostnad

Den största fördelen är att månadskostnaden kan minskas rejält och därmed bli hanterbar utifrån personens ekonomiska situation. Hur en lägre total månadskostnad kan uppnås förklaras under kommande rubriker.

Lägre ränta

Ett omstartslån har generellt mycket lägre ränta än exempelvis ett snabblån eller ett kreditkort. Detta utifrån att det är helt olika lånealternativ. Den lägre räntan är en orsak till den lägre månadskostnaden.

Längre amorteringstid

I ansökan kan amorteringstid anges på exempelvis 10, 12 eller 15 år. Hur lång amorteringstid som går att välja på beror på lånebelopp. Hos vissa banker anges inte ens önskad amorteringstid utan olika alternativ presenteras i det fall som ansökan beviljas.

Oavsett är det betydligt längre amorteringstid än på snabblån, kreditkort och andra krediter. Genom att återbetalning sker över längre period blir summan som återbetalas per månad lägre.

Anpassad betalningsplan (i vissa fall)

Vissa långivare erbjuder även anpassad betalningsplan som utformas utifrån låntagarens ekonomiska situation. I detta fall kan amorteringsnivån variera över tid och exempelvis innefatta en eller två betalningsfria månader per år.

Omstartslån räkneexempel

Nedan visas ett exempel där ”Pär” har ett flertal snabblån, krediter och delbetalningar. Dessa har olika hög ränta och återbetalningstid och skapar en ohållbar hög månadskostnad för Pär. Sammanlagda lånebeloppet är 183 000 kr och månadskostnaden är 8 606 kr före omstartslånet.

Före omstartslån

Lån och krediter

Lånebelopp

Räntekostnad

Amorteringstid

Månadskostnad

Snabblån

15 000 kr

24 %

1 år

1 418 kr

Kreditkort

8 000 kr

19 %

1 år

738 kr

Privatlån

120 000 kr

12 %

5 år

2 669 kr

Skuld hos Kronofogden

40 000 kr

24 %*

1 år

3 782 kr

Summa

183 000 kr

8 606 kr

*Kronofogden tar inte ut någon ränta på skuld hos dem. Däremot har fordringsägaren rätt till ordinarie ränta + dröjsmålsränta. År 2024 var dröjsmålsräntan på cirka 12%. Skulden kan alltså öka mycket snabbt om den inte betalas i tid!

Pär inser att han skuldsituation är ohållbar och ansöker om ett omstartslån för att kunna hantera den allt för höga kostnaden. Det resulterar i följande upplägg. 

Efter omstartslån

Lånetyp

Lånebelopp

Räntekostnad

Amorteringstid

Månadskostnad

Omstartslån

183 000 kr

12 %

8 år

2 974 kr

Som visas ovan har nu Pär en månadskostnad som är mindre än hälften så hög som innan. Dessutom har han bara ett enda lån att hantera vilket gör det tydligt för honom hur stor skuld han har kvar. Skulle hans ekonomiska situation förbättras ytterligare kan han minska amorteringstiden och öka månadskostnaden. Detta för att bli skuldfri snabbare.

Månadskostnad vs Kapitalkostnad

Kom ihåg att den totala summan (kapitalkostnad) du betalar för ett lån blir större ju längre amorteringstid som väljs. Detta utifrån att ränta betalas under en längre tid. Försök därför att välja en amorteringstid som skapar en hanterbar månadskostnad, men inte lockas av en allt för lång amorteringstid. 

Anteckningsblock

Amorteringstid väger tyngst

En omstartslån tecknas på det belopp som motsvarar dina samtliga nuvarande skulder. Någon skillnad sker alltså inte i summa – utan i villkoren. Villkor som lägre ränta och längre amorteringstid skapar förutsättningar att hantera lånesituationen. Som visas i tabellen nedan är det primärt en längre amorteringstid som skapar förutsättningar till bättre månadskostnad.

Månadskostnad vid lån på 150 000 kronor

Ränta

8 %

11 %

17 %

21 %

1 år

13 048 kr

13 257 kr

13 681 kr

17 605 kr

2 år

6 784 kr

6 991 kr

7 416 kr

7 708 kr

3 år

4 700 kr

4 911 kr

5 348 kr

5 651 kr

5 år

3 041 kr

3 261 kr

3 728 kr

4 058 kr

10 år

1 820 kr

2 066 kr

2 607 kr

2 999 kr

Tabellen ovan visar månadskostnaden för ett lån på 150 000 kronor med olika räntenivåer och amorteringstider. Uppläggningsavgift och aviavgift ej medräknad. Då de flesta omstartslån är annuitetslån har detta alternativ använts i uträkningen.

Vad är Annuitetslån?

Annuitetslån är en låneform där exakt samma summa betalas varje månad. I början kommer därmed större del gå till ränta och mindre del till amortering. Över tid kommer större del av månadsbeloppet gå till amortering. Annuitetslån är fördelaktigt då det ger en fast månadskostnad

Omstartslån med dålig kreditvärdighet

Ett par långivare erbjuder omstartslån även om du har dålig kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden. Ansökningsprocessen är liknande som visas ovan men det kan finns vissa skillnader.

Personlig granskning och handläggning

De långivare som specialiserat sig på omstartslån till personer med dålig kreditvärdighet har manuell granskning av alla ansökningar. Bland annat kan kontroll ske på vad för slags skulder som ligger bakom betalningsanmärkningarna, hur gamla de är och hur skulder historisk hanterats.

En ansökan kan då innebära att flera dokument och intyg behöver skickas in för att en tydligare heltäckande bild ska kunna skapas över din ekonomiska situation.

Kan kräva medlåntagare

Vid mycket svag kreditvärdighet, exempelvis om du har skuldsaldo hos Kronofogden, kan långivaren kräva att det finns en medlåntagare/medsökande. Det innebär därmed att ni är två som har det juridiska ansvaret att återbetala skulden. I och med den ökade säkerheten mot långivararen kan ansökan lättare beviljas.

Skulderna löses av långivaren

Blir ansökan beviljad kräver, till stor sannolikhet, långivaren att du lämnar in uppgifter om vilka lån- och kreditgivare du har skulder hos. Delvis kan de även se detta via kreditupplysningar. De kommer därefter att ta kontakta med dessa och lösa dina lån och krediter. På detta sätt är långivaren säker på att beloppet verkligen används till rätt syfte.

Bäst omstartslån med dålig kreditvärdighet

För dig med sämre kreditvärdighet kan Nstart vara ett passande alternativ. De tar hänsyn till individens inkomst, familje- och boendesituation samt använder en bred bedömning med flera datakällor inklusive kreditupplysningar och kontoinformation. Att ha en medsökande är alltid ett plus.

Nstart erbjuder samlingslån upp till 500 000 kronor utan säkerhet och flexibel återbetalningstid mellan 2 till 15 år. De guidar dig genom hela processen och löser dina lån direkt med kreditgivarna.

Så fungerar omstartslån via bolån

Omstartslån förknippas oftast med ett privatlån utan säkerhet. Men det går även att teckna med en bostad som säkerhet. Den stora fördelen är att banken kan erbjuda betydligt lägre ränta, och högre belopp, då bostaden pantsätts som säkerhet.

Bostad som säkerhet

I Sverige får bostäder maximalt ha en belåningsgrad på upp 85%. Detta alternativ är därmed enbart möjligt om bostaden inte redan är fullt belånad.

Belåningsgrad Belåningsgrad beräknas genom att dividera lånebeloppet med bostadens värde. Har du bolån på 500 000 kronor och en bostad som är värd 1 000 000 kronor är belåningsgraden 50% (500 000 kr / 1 000 000 kr)

Första steget är att kontakta banken och fråga hur de vill att värdering ska ske. Det kan exempelvis finnas krav på skriftlig värdering via auktoriserad mäklare. Värderingen, och nuvarande belåningsgrad, avgör därmed hur stort belopp du kan låna.

Andra steget är att räkna ihop den totala summa som du har skulder på via exempelvis lån och krediter. Avrunda till närmaste tusental och ansök om ett utökat bolån på detta belopp. Kom ihåg att flera banker har krav på lägsta belopp som höjning får ske med. Det kan exempelvis vara 50 000 kronor eller 100 000 kronor. Men det går alltid att låna ett större belopp än vad som krävs och sedan återbetala delar av det direkt.

Tredje steget är att kontakta alla nuvarande lån- och kreditgivare och be om slutfaktura för att kunna återbetala hela kvarvarande skuld. Detta sker till sist med det belopp som bolånet har höjts med.

Låg ränta och lång amorteringstid

Om möjlighet finns att teckna ett omstartslån i form av ett bolån, istället för ett privatlån, bör det alternativet väljas. Detta utifrån de två stora fördelarna som ett bolån har.

Låg ränta: Bolån har alltid betydligt lägre ränta än privatlån. Det beror på att banken med mycket stor säkerhet vet att beloppet kommer att återbetalas. Skulle inte månadsbetalningar ske kan banken kräva, via Kronofogden, att bostaden säljs varpå skulden kan regleras.

Lång amorteringstid: Till skillnad mot privatlån har inte bolån en fast amorteringstid. Det krav som finns är att 1% amorteras årligen om belåningsgraden är 50 – 70 % samt 2% amorteras vid belåningsgrad på 70 – 85 %.

Ett exempel: En familj äger en bostad som är värd 1 500 000 kronor samt har ett bolån på 1 100 000 kronor med 6 % ränta. Månadskostnaden för bolånet är idag 7 334 kronor inklusive ränta och amortering.  

För att lösa dyra lån och krediter önskas ett omstartslån på 175 000 kronor. De ansöker om höjt bolån och får därmed en skuld på totalt 1 275 000 kronor. Månadskostnaden blir nu 8 500 kronor. Trots ett relativt stort lån blir alltså månadskostnaden bara drygt 1000 kronor dyrare via denna lösning.

Viktigt att tänka på!

Det är inte enbart omstartslånet som kan förbättra en persons skuldsituation. För en långsiktig hållbar ekonomi är det även viktigt att förstå varför situationen uppstått samt vad du kan göra för att regelbundet förbättra din privatekonomiska situation.

Se på grundorsakerna

Ett omstartslån tecknas om du vill få en omstart/nystart i din privatekonomiska situation. Till stor sannolikhet har du flera lån, krediter och delbetalningar som skapar en ohållbar skuldsituation.

Att skapa en bättre lånesituation är självklart viktigt men ännu viktigare är att reflektera över varför du hamnat i denna situation. Ofta handlar det om personliga val och dåliga prioriteringar. Om det sämre ekonomiska beteendet återupprepas är risken att du hamnar i en ännu större skuldspiral.

Lösning – Personlig utveckling

Fundera över varför du sitter i den ekonomiska situation som du gör. Är det en engångshändelse eller ett mönster hos dig själv du behöver ta tag i? Det kan ofta vara en hjälp att få utomståendes åsikt, exempelvis via privat coachning eller samtal med budget- och skuldrådgivare.

Förbättra villkoren årligen

Personer som tecknar omstartslån har generellt svag kreditvärdighet och betalningsförmåga. Den ökade kreditrisken kompenserar bankerna delvis med högre räntenivå. Ju sämre kreditvärdighet desto högre ränta kan erbjudas. Sedan betalas denna räntenivå så länge som personen har kvar denna skuld.

Men din kreditvärdighet kan förbättras avsevärt över tid. Detta exempelvis genom högre lön och återbetalade skulder. Trots det kvarstår den räntenivå som du fick när lånet beviljades.

Lösning – Förbättra kreditvärdighet

Genom att ha tjänsten Kreditkollen hos UC går det att följa den egna kreditvärdigheten över tid. Detta genom att exempelvis kunna ta kreditupplysning på sig själv och se den UC-score som långivarna tittar på när de avgör räntenivå. Försök att förbättra kreditvärdigheten och kontakta långivaren när den förbättrats rejält. De kan då eventuellt sänka räntan. Ett alternativ är att ansöka om samlingslån hos andra aktörer och eventuellt flytta lånet om bättre villkor erbjuds.

Använd bättre skuldsituation till större amortering

Med omstartslån kommer den totala månadskostnaden bli betydligt lägre än med ett flertal småkrediter, lån och delbetalningar. Därmed kan en hanterbar skuldsituation uppnås. Det kan till och med resultera i en så låg månadskostnaden att du får ”pengar över” varje månad.

Det är väldigt lätt att pengarna i detta fall går till ökad konsumtion istället för att de används för att påverka din ekonomiska situation mer positivt. 

Lösning – Amortera mera

Om det förbättrade ekonomiska situationen innebär att du få pengar över bör dessa primärt användas för extraamortering på lånet. Det går nämligen alltid att göra extrainbetalningar utan att det kostar något extra. En extra amortering kommer antingen att minska den månatliga månadskostnaden eller förkorta amorteringstiden. Oavsett är det ett steg mot att bli skuldfri snabbare.

Fördelar och Nackdelar med omstartslån

Fördelar

 • Få hanterbar månadskostnad
  Den största fördelen med omstartslån är den ekonomiska ”omstart” som kan uppnås. En person som exempelvis betalar totalt 4 500 kronor per månad på 7 olika krediter kanske istället behöver betala 2400 kronor per månad via ett omstartslån. (Ska räkneexempel högre upp i denna guide)
 
 • Få hjälp med att lösa dina lån
  Det är vanligt att de banker och långivare som erbjuder omstartslån hjälper till genom hela processen. Detta exempelvis med att sammanställa personens totala skuld, hitta en långsiktig lösning samt att lösa nuvarande lån.
 
 • Få kontroll – Via ett enda lån
  Det är både billigare och enklare att hantera ett enda lån än att ha flera olika som måste betalas på olika datum. Att skapa sig en tydlig bild över sin skuldsituation är ett viktigt steg för att tids nog bli helt skuldfri.

Nackdelar

 • Ökad konsumtion
  I det fall som en lägre månadskostnad resulterar i ökad konsumtion har omstartslånet fått motsatt effekt. Målet bör vara att både skapa en hanterbar skuldsituation samt en hållbar budget som är anpassad efter personens ekonomiska situation.
 
 • Skjuter upp problemet
  En nackdel kan även vara att problemet med överskuldsättning skjuts upp och långsiktigt förvärras. Det kan ske om personen inte reflekterar över att det egna ekonomiska beteende som är orsaken till att många smålån, billån och krediter tecknats.  

Frågor & Svar

För att få ett omstartslån krävs att du är minst 18 år, har inkomst samt att långivaren anser att du kan hantera lånebeloppet inom din ekonomiska situation.

Omstartslån är ett lånealternativ för personer som vill ha en kraftig omstart i sin privatekonomi. Lånet är utformat för att lösa övriga skulder och samla allt i ett enda lån med hanterbar månadskostnad.

Både ja och nej. De fungerar på ett liknande sätt, dvs. beloppet används för att lösa personens samtliga smålån och krediter. Däremot brukar omstartslån innebära mer personlig hjälp av handläggare.

Ja, vissa banker som erbjuder omstartslån kan bevilja ansökan även om skuld finns hos Kronofogden. Det kan däremot ställas högre krav, exempelvis medlåntagare.

Nstart är ett av de finansinstitut i Sverige som specialiserat sig på omstartslån. Alla ansökningar granskas manuellt och lån kan även beviljas till personer med betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: