Reseförsäkring

Jämför reseförsäkringar och hitta den bästa reseförsäkringen för dig. Oavsett om du behöver en billig reseförsäkring som tillägg till din hemförsäkring eller en separat.

Jämför trygga reseförsäkringar - juni 2024

1. ERV Reseförsäkring

Försäkringsperiod:
1-365 dagar

Backpacker 3 mån
Prisexempel 468 kr

Reseförsäkring 3 mån
Prisexempel 1 828 kr

Reseförsäkring 12 mån:
Prisexempel 11 534 kr

 • ERV har specialiserat sig på reseförsäkringar och är en av Sveriges största och aktörer. Försäkringsbolaget erbjuder reseförsäkringar till alla typer av resor med ett konkurrenskraftigt pris.
 • ERV har reseförsäkringar oavsett om du ska ut och backpacka, långresa eller endast iväg på en weekend. Det går både att teckna försäkringar som kompletterar hemförsäkringen eller en helt separat försäkring.

Plus

Minus

Om försäkringen
ERV är en av Sveriges största aktörer när det kommer till reseförsäkringar. Bolaget erbjuder många olika paket till varierande priser oavsett vilket behov du har. I alla ERV:s reseförsäkringar ingår ett grundläggande skydd så som ersättning vid olyckor och sjukdom, missad avresa, bagageförsening, personskydd, kristerapi, evakuering och eftersökning/räddning.

Backpacker
ERV Backpacker är precis som det låter en reseförsäkring som är till för den som ska vara borta under en längre period och vill ha en billigare försäkring med grundläggande skydd. Försäkringen gäller även om du väjer att t.ex. ströjobba under resan. Tänk bara på att extremsport och många andra riskfyllda aktiviteter inte ingår i backpackerförsäkringen.

Ung
ERV Ung passar dig som är yngre än 36 år vid utresan och försäkringen har ett lägre pris. Försäkringen påminner om backpacker men fördelen med Ung är att du har möjlighet att addera tillval som passar just din resa.

Bas/Plus
ERV Reseförsäkring Bas och Plus fungerar för alla typer av resor och du har också möjlighet att lägga till tillägg för att skräddarsy försäkringen. Den största skillnaden på Bas och Plus är att det i Plus ingår förstörda semesterdagar, ny resa, reseavbrott och invaliditets- och dödsfallsersättning.

Extremsport
Extremsport är reseförsäkringen som passar den som ska utföra riskfyllda aktiviteter så som dykning, extremskidåkning eller klättring. Det är viktigt att du väljer en försäkring som innehåller dessa aktiviteter då riskfyllda aktiviteter är ett vanligt undantag.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-01-20

2. Gouda Reseförsäkring

Försäkringsperiod:
1-365 dagar

Backpacker 3 mån
Prisexempel 638 kr

Reseförsäkring 3 mån
Prisexempel 1 564 kr

Reseförsäkring 12 mån:
Prisexempel 9 903 kr

 • Gouda är välkända när det kommer till reseförsäkringar och bolaget erbjuder många olika försäkringspaket så att alla ska kunna välja ett försäkrings om passar deras behov.

 • Det går att teckna reseförsäkringen som ett komplement till hemförsäkringen efter dag 45 alternativt som en egen försäkring. Om du är ungdom kan du välja ungdomsförsäkringen och om du är äldre finns senior.

Plus

Minus

Om försäkringen
Gouda är för många ett självklart alternativ när det kommer till reseförsäkringar. Gouda är en del av Gjensidige som är ett av Nordens största försäkringsbolag. I Goudas reseförsäkringar ingår alltid ersättning vid sjukdomar och olycksfall.

Reseförsäkring
Hos Gouda går det att välja mellan ett antal olika alternativ beroende på hur ditt försäkringsbehov ser ut. Bolaget erbjuder en reseförsäkring som kallas för reseförsäkring, en ungdomsreseförsärking, seniorreseförsäkring och om du ska studera utomlands. Försäkringarna går alltid att teckna både som komplement till hemförsäkringen eller som ett separat alternativ.Disclaimer:

Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-01-20

3. ICA Reseförsäkring

Försäkringsperiod:
1-365 dagar

Backpacker 3 mån
Prisexempel 455 kr

Reseförsäkring 3 mån
Prisexempel 2197 kr

Reseförsäkring 12 mån:
Prisexempel 13 940 kr

 • ICA erbjuder ett förvånansvärt stort antal reseförsäkringar oavsett vilken typ av resa du ska åka på. Försäkringen utmärker sig även med ett relativt lågt pris tillsammans med ICA-bonus.

 • Hos ICA kan du välja mellan backpacker, långresa, weekend, semesterresa eller att studera utomlands. Alla försäkringar innehåller ett skydd för olycksfall och sjukdomar så att du ska kunna känna dig trygg på resan.

Plus

Minus

Om försäkringen
ICA reseförsäkring har ett alternativ oavsett vilken typ av resa som du ge dig av på. Försäkringen är ett samarbete med ERV som är ett av de största bolagen när det kommer till reseförsäkringar i Sverige. Alla försäkringsalternativ innehåller ett skydd för olyckor och sjukdom så att du ska kunna känna dig trygg på semestern.

Semesterresa
Semesterresa är till för den som vill ha ett försäkringsskydd mellan 6–45 dagar. I försäkringen ingår bland annat personförsening, missad- och avbruten resa, personskydd, hyrbilsförsäkring och mycket mer.  

Weekend
Weekendförsäkringen är precis som det låter till för den som ska åka på en kortare resa. Här ingår exempelvis skydd om du skulle bli försenad mer än 3 timmar. Weekendförsäkringen fungerar som ett komplement till hemförsäkringen och täcker bland annat stöld av kontanter, förseningar, hyrbilsjälvrisk samt bagage.

Långresa
För den som ska vara borta längre än 45–60 dagar som hemförsäkringen ersätter. Här ingår bland annat ett omfattande skydd för bagage och saker samt ett personskydd.

Backpacker
Backpackerförsäkringen är en grundläggande försäkring som täcker det allra viktigaste när du är ute på en längre resa. Backpackerförsäkringen är billig vilket också betyder att den är något mer begränsad än många andra reseförsäkringar.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-01-20

4. Safetywing Ditigtal Nomadförsäkring

Försäkringsperiod:
Löpande abonnemang

Backpacker 3 mån

Reseförsäkring 3 mån
Prisexempel 218 USD

Reseförsäkring 12 mån:
Prisexempel 884 USD

 • Safteywing är en reseförsäkring som har blivit populär särskilt bland digitala nomader som arbetar på olika platser i världen. Försäkringen löper som ett abonnemang så du behöver inte betala allt på förhand.
 • Försäkringen skapades av digitala nomader och är helt anpassad för dessa vilket bland annat innebär att den går att köpa efter resans början och är uppsägningsbar när som helst.

Plus

Minus

Om försäkringen
Safetywing delar upp sin försäkring i två delar för att den ska vara enklare att förstå. En medicinsk del där ersättning för sjukdomar och skador utgår. Samt en resedel där ersättning för förseningar borttappat baggage och andra delar utgår.

Safetywing har sitt eget upplägg kring reseförsäkringar som ska passa en annan typ av användare därför rekommenderar vi dig att läsa mer om försäkringen hos Safetywing för en tydligare överblick.Disclaimer:

Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolaget som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-01-20

Jämföra reseförsäkring - Steg för steg

Om du endast ska vara borta i 45 dagar eller mindre (60 dagar hos ICA) ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring. Om du saknar en hemförsäkring, vill ha ett större skydd, eller vill ha en reseförsäkring som räcker under en längre tid så som ett år kan det i stället vara bättre att teckna en separat reseförsäkring. 

På den här sidan har vi jämfört reseförsäkringar som tecknas separat från en hemförsäkring även om de kan användas som ett komplement till hemförsäkringen. Jämförelsen börjar med att gå igenom vad som vanligtvis ingår i en reseförsäkring för att du enkelt ska kunna jämföra innehållet mellan olika försäkringsalternativ. Därefter tar vi fram ett prisexempel för att du enkelt ska kunna få en känsla för vad olika reseförsäkringar kostar.

Den här sidan riktar in sig mot den som vill teckna en reseförsäkring separat från hemförsäkringen.

Tryggvis sätt att jämföra:

1. Jämför innehåll: Jämförelse av det viktigaste innehållet
2. Prisjämförelse: Prisexempel från de olika reseförsäkringsalternativen

Reseförsäkring icon

Jämför vad en reseförsäkring innehåller

Den kanske allra största skillnaden i skydd när det kommer till reseförsäkringar beror på vilken typ av försäkring du tecknar snarare än vilket bolag det handlar om. En försäkring riktad till en längre backpackingresa har ett helt annat skydd än det till en kortare familjesemester. Det finns däremot några grundläggande delar som en reseförsäkring alltid innehåller så som ersättning vid sjukdom och olycksfall, personskydd, olika typer av förseningar, avbeställningsskydd, förlorade semesterdagar och katastrofskydd. Sålänge som du har en reseförsäkring har du med andra ord bra skydd under resan.

Sjukdom och olycksfall

Om du skulle råka ut för en sjukdom eller olycksfall ersätts kostnader för sjukvård och andra merkostnader. Dessutom betalar reseförsäkringen vanligtvis hemresa även om det skulle krävas sjuktransport vilket kan bli dyrt. Om sjukdomen eller skadan skulle leda till en medicinsk invaliditet eller dödsfall utgår även en ersättning.

Personskydd

I personskydd ingår många delar så som rättskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Om du skulle råka ut för något som gör att du krävs på skadestånd får du hjälp att föra talan. Samt ersättning för advokat om du skulle behöva rättskydd. Vid överfall kan du få ersättning för fysiskt och psykiskt lidande. 

Person- och baggageförsening

Om din utresa eller hemresa på försäkringen skulle bli försenad kan du få ersättning för förseningstiden. Detta gäller även om ditt baggage skulle bli försenat. I det senare fallet kan du exempelvis få ersättning för kläder, hygienartiklar och andra nödvändiga produkter innan ditt baggage kommer fram. Hur stor ersättningen är och hur mycket du eller ditt baggage behöver vara försenat skiljer sig från försäkring till försäkring.

Avbeställningsskydd och resestartsskydd

Avbeställningsskyddet ger dig ersättning för resan om du skulle bli sjuk eller skadad innan avresan. Det kan krävas ett läkarintyg för att bevisa att det finns en giltig anledning. Resestartskyddet ger dig ersättning om du missat en avresa på grund av olycka eller annan giltig anledning. Det är inte alltid ett avbeställningsskydd eller resestartskydd ingår i reseförsäkringen utan det kan också vara ett tillägg. Avbeställningsskydd kan också finnas automatiskt om du betalar med kreditkort. Mer info om det finner du på hittakreditkort.se.

Förlorade semesterdagar

Förlorade semesterdagar handlar precis som det låter om ersättning för dagar du inte kunnat nyttja din semester. Detta kan exempelvis handla om att du har legat på sjukhus på semesterorten eller blivit ordinerad att vara sängliggande på hotellrummet. Vanligtvis krävs det ett sjukintyg från läkare för att styrka att du har varit sjuk. Detta är ett skydd som inte finns i många av de billigare försäkringspaketen.

Räddning och katastrofskydd

Om du skulle behöva räddning eller eftersökning kan försäkringsbolaget ersätta detta. Det kan exempelvis handla om en räddningsinsats om du råkat ut för en olycka som försäkringsbolaget bekostar. Med katastrofskyddet menas att om du fastnar på en plats som drabbats av en naturkatastrof eller ett terrordåd betalar försäkringsbolaget för att ta dig i säkerhet. 

Innehåll prisexempel försäkringsbolag

Innehåll i reseförsäkringar

Vanligt i reseförsäkring

I större reseförsäkringar

Tillval reseförsäkring

Sjukdom och olycksfall


Personskydd


Person- och bagageförsening


Avbeställnings- och resestartskydd


Räddning- och katastrofskydd


Förlorade semesterdagarSjälvriskskydd hem & bilInvaliditets- och dödsfallsersättningBagageskydd (förlust av ägodelar)


Ibland

Riskfyllda aktiviteterJämför priset på reseförsäkringen

Att jämföra priset på en reseförsäkring för att se vilken som är billigast är inte helt lätt. Detta beror på att försäkringsbolagen paketerar reseförsäkringarna olika vilket innebär att man jämför olika saker. Exempelvis innehåller inte vissa försäkringar förstörda semesterdagar eller bagageskydd. För att göra jämförelsen så rättvis som möjligt har vi jämfört backpackerförsäkringar och reseförsäkringar för unga samt baspaktet hos alla försäkringsbolagen under 3 respektive 12 månader separat. Nedan kan du läsa mer om våra prisexempel.

Backpackerförsäkring

I stort sett alla bolag på den här sidan som vi har jämfört erbjuder en backpackerförsäkring eller en ungdomsförsäkring. I jämförelsen har vi valt en 20 årig person som ska resa i Asien i tre månader och i ena fallet har en hemförsäkring som täcker 45 dagar av reseförsäkring och i andra fallet ingen hemförsäkring alls. 

 • Prisexempel Backpacker 1: 20 år, Asien, 3 mån, utan hemförsäkring.
 • Prisexempel Backpacker 2: 20 år, Asien, 3 mån, med hemförsäkring

Reseförsäkring Ung

Förutom en backpackerförsäkring har vi även tagit fram ett prisexempel för en reseförsäkring i kategorin som försäkringsbolagen ofta kallar ”ung reseförsäkring”. I exemplet utgår vi från en 30 åring som ska resa i 12 månader och inte har en hemförsäkring. Resan gäller i hela världen förutom USA eftersom det innebär en extra premie.

 • Prisexempel Ung: 30 år, hela världen, 12 månader. 

Reseförsäkring 3 mån

I prisexemplet har vi utgått från en person i 40 års åldern som ska vara borta i tre månader och har en hemförsäkring som täcker de första 45 dagarna. Försäkringen gäller i hela världen förutom USA eftersom detta har en större påverkan på priset.

 • Prisexempel Backpacker 1: 40 år, hela världen, 3 mån, med hemförsäkring.

Reseförsäkring 12 mån

Skillnaden på detta prisexempel och föregående är att försäkringstagaren ska vara i väg på resa i 12 månader i stället för 3 månader. Prisexemplet utgår även här från en 40 årig person som har en hemförsäkring som täcker 45 dagar.

 • Prisexempel Backpacker 1: 40 år, hela världen, 12 mån, med hemförsäkring.

Skillnaden på innehåll i försäkringar

Försäkringsbolag

Backpacker 3 mån

Backpacker 12 mån

Reseförsäkring Ung-

12 mån

Reseförsäkring 3 mån

Reseförsäkring 12 mån

ERV

468 kr

1 697 kr

5 527 kr

1 828 kr

11 534 kr

Gouda

638 kr

2 691 kr

10 147 kr

1 564 kr

9 903 kr

ICA

455 kr

1 641 kr

10 348 kr

2 197 kr

13 940 kr

Safetywing

139 USD135 USD546 USD218 USD884 USD

* Prisexemplet kan skilja sig åt beroende på destination och ålder

Bästa reseförsäkringen

Den bästa reseförsäkringen skiljer sig från person till person beroende hur ditt behov och vilken typ av resa det handlar om. Allra viktigast är att du ser till att du alltid har en reseförsäkring då olyckor och sjukvård kan bli dyrt. Om du exempelvis skulle råka ut för en olycka eller sjukdom som innebär att du behöver sjuktransport hem till Sverige kan det sluta med att du får betala för sjukflyget (inom EU är priset runt 500 000 kr). De flesta reseförsäkringarna täcker alla dessa basskydd vilket är den kanske viktigaste anledningen till att teckna en reseförsäkring. 

Tänk på att alltid teckna en reseförsäkring innan resan då det är problematiskt att teckna efter att resan har börjat.

Innehåll i reseförsäkringen

De flesta reseförsäkringarna har ett grundläggande bra skydd som täcker eventuella skador och sjukdomar. Det som i många fall skiljer försäkringspaketen åt är att vissa försäkringar ger ett skydd för exempelvis förstörda semesterdagar, personförsening och ersättning vid invaliditet och dödsfall. 

Din hemförsäkring gäller i 45 dagar

Tänk på att din hemförsäkring alltid har en grundläggande reseförsäkring som täcker 45 resedagar och i vissa fall upp till 60 resedagar. Om du har en hemförsäkring är det alltså inte helt säkert att du behöver teckna en reseförsäkring för att få ett grundläggande skydd. Utöver hemförsäkring finns även ett begränsat skydd vid köp med kort, läs mer på bästa kreditkortet

Bästa reseförsäkringen 2024

Bästa reseförsäkringen 2024 är individuellt och beror på vad du som försäkringstagare har för behov. I Sverige har ERV länge varit ett av försäkringsbolagen som är synonymt med reseförsäkringar och bolaget erbjuder många försäkringspaket för olika typer av resenärer till ett bra pris. 

Om du redan har en hemförsäkring kan det enklaste alternativet vara att förlänga din hemförsäkrings reseskydd så att det gäller hela din semester. Nackdelen är att det finns en begränsning i hur länge det går att utöka försäkringen och att det inte finns möjlighet att välja mellan olika paket som är anpassade för din situation.

Bästa reseförsäkringen

 • Erv – Många paket, bra pris
 • Gouda – Välkänd reseförsäkring
 • ICA Försäkring – Stort utbud
 • Safety Wing – Löpande abonnemang

Billigaste reseförsäkringen

I Tryggvis jämförelse med prisexempel låg de olika bolagen som erbjuder försäkringar relativt lika i prissättningen. Den största skillnaden när det kom till pris var vilket försäkringspaket du väljer. Exempelvis var backpackerförsäkringen betydligt billigare än basalternativet hos försäkringsbolagen. Om du väljer en försäkring där endast ett grundläggande skydd ingår får du med andra ord en billigare försäkring än om du valt ett av de större paketen. Det skilde sig också mycket i pris om du hade en hemförsäkring eller inte eftersom hemförsäkringen täcker de första 45 dagarna på semestern. 

Den billigaste reseförsäkringen får du genom att välja ett grundläggande skydd snarare än ett större paket.

Billigare att välja en grundläggande försäkring

Precis som det går att välja en trafikförsäkring för en bil som endast har ett grundläggande skydd, går det också hos många försäkringsbolag att teckna en basförsäkring eller en försäkring för unga. Denna försäkringen har inte samma skydd som större paket men innehåller ändå de viktigaste delarna som kan bli väldigt kostsamma så som olyckor och sjukdomar. Genom att teckna ett lägre paket får du också en billigare reseförsäkring. 

Glöm inte att teckna innan resan

Det kanske allra viktigaste är att du inte glömmer att teckna reseförsäkringen innan resan har börjat. Om du redan har rest i väg blir det både svårare att teckna en försäkring och många försäkringsbolag tillåter inte detta. Anledningen är att du som försäkringstagare inte kan garantera att du inte redan råkat ut för något som kan bli ett försäkringsärende. Har du hund med på resan glöm inte att skaffa en billig hundförsäkring.

Billigaste reseförsäkringen 2024

I Tryggvis prisexempel 2024 var reseförsäkringen nära varandra i prisnivå. Därför är det svårt att säga att en reseförsäkring var den billigaste 2024. ERV kostade exempelvis 458 kr för en backpackerförsäkring i 3 månader medan Gouda kostade 628 kr. För en person i 40 års åldern som tecknar en vanlig reseförsäkring i 3 månader var däremot ERV något dyrare med 1818 kr mot Gouda som kostade 1554 kr.

Reseförsäkring utan hemförsäkring

Om du ska vara borta längre än 45 dagar (i vissa fall 60 dagar) så gäller inte längre din hemförsäkring som reseförsäkring. Då kan du behöva teckna en separat reseförsäkring eller ett tillägg på din nuvarande hemförsäkring för att fortfarande ha ett skydd på resan. Om du inte har någon hemförsäkring kan du i stället teckna en separat reseförsäkring från dag 1 som fungerar i stället för din hemförsäkring. 

Ska du ägna dig åt riskfyllda aktiviteter så som extrema sporter under resan är det viktigt att kolla om det finns några begränsningar i hemförsäkringen. Det kan krävas att du tecknar en försäkring där dessa aktiviteter ingår för att du ska ha ett fullgott skydd. Exempelvis kan det handla om bungyjump och scubadiving.

Separat reseförsäkring

HemförsäkringEn separat reseförsäkring är en reseförsäkring som inte ingår i hemförsäkringen. Det kan finnas många anledningar till att välja en separat reseförsäkring så som att du saknar hemförsäkring eftersom du arbetar utomlands eller inte har någon bostad i Sverige. En anledning till att många väljer en separat reseförsäkring är att du själv på ett friare sätt kan avgöra vad du vill ska ingå i försäkringen samt att du ska vara borta under en längre tid.

Reseförsäkring i 1 år

Om du ska vara borta under en längre tid så som ett år är det inte alltid som det går att välja ett tillägg till hem- eller villaförsäkringen. Då kan det i stället krävas att du har en renodlad reseförsäkring. I många fall tecknas dessa som högst ett år i taget men det går även att förlänga försäkringen i slutet av ettårs perioden.

Reseförsäkring för backpacker

Många som ska ut och backpacka undrar kanske vad som gäller med en när det kommer till reseförsäkringar eller vilket alternativ man ska välja. Generellt kanske backpackern är något mer priskänslig när det kommer till reseförsäkringar. Som tur är erbjuder flera försäkringsbolag en reseförsäkring specifikt för backpackers eller unga som är framtagen för att innehålla de viktigaste delarna så som sjukvård för olyckor och sjukdomar samtidigt som den är billig. 

En grundläggande försäkring

Försäkringsalternativet för unga och backpackers urskiljer sig vanligtvis med att de inte täcker lika många delar som en vanlig reseförsäkring eller olika pluspaket. Exempelvis är det vanligt att dessa försäkringsalternativ inte har någon ersättning för personförseningar eller för missade semesterdagar.

Frågor & Svar

Den bästa reseförsäkringen får du genom att jämföra olika försäkringsalternativ. En person som ska ut och backpacka vill antagligen inte ha samma reseförsäkring som en barnfamilj som ska ut på en kortare semester. På Tryggvi har vi samlat vanliga försäkringsalternativ och tagit fram prisexempel så att du ska få bästa chansen att välja den bästa reseförsäkringen.

I hemförsäkringen ingår vanligtvis också en reseförsäkring som gäller upp till 45 dagar och i vissa fall även 60 dagar. Om du ska vara borta längre än så bör du teckna en separat reseförsäkring eller tillägg på din hemförsäkring.

Hur mycket en reseförsäkring kostar skiljer sig på vart i världen du ska resa, hur gammal du är, hur länge du ska vara borta och vad du vill att försäkringen ska täcka. Om du är 20 år och ska vara borta i 3 månader och har en hemförsäkring kostar reseförsäkringen mellan 400 – 600 kr medan en 40-årig person som ska vara borta i tre månader kan få betala +1500 kr.

På Tryggvi har vi valt att ta med:

 • ERV
 • Gouda
 • ICA
 • Safetywing

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: