Jämför företagslån

Är ditt företag behov av kapital för den löpande verksamheten eller att finansiera tillväxt? På Tryggvi har vi sammanställt och jämfört några av de bästa företagslånen för dig som företagare när det kommer till ränta och villkor

Bästa företagslånet - juni 2024

Ränta:
individuellt

Maxbelopp:
30 miljoner

Anslutna långivare:
30 st

Återbetalning:
1 mån – 5 år

UC:
Ja

 • Krea konkurrensutsätter upp till 30 långivare för att ditt företag ska få den bästa möjliga räntan. Hos Krea blir du alltid tilldelad en personlig rådgivare om du behöver hjälp i processen och hjälper dig att få bra villkor.

 • Krea ger rekommendationer för hur du som företagare kan bättra din ansökan för att ha större chans att få bättre villkor. Tjänsten har hjälpt över 20 000 företag och har höga betyg hos Trustpilot.

Plus

Minus

Om Krea företagslån
Krea som tidigare hette Cfind är en låneförmedlare som specialiserar sig på lån till företag. Krea har fått goda omdömen av sina kunder och är en av de låneförmedlarna till företag som har flest anslutna långivare. Detta ger en större chans att få ett lån samt bättre villkor och ränta. 

Vi på Tryggvi väljer att särskilt framhäva Kreas låneprocess som både är enkel och snabb att genomföra. Med en ansökan som signeras av BankID. När du ansöker om ett lån via Krea får ditt företag dessutom en personlig rådgivare som hjälper dig genom hela processen om du skulle behöva komplettera något.

Lånebelopp och villkor
Krea riktar in sig mot alla typer av bolag men maxbeloppet som går att låna är 30 000 000 kr. Löptiden är sedan mellan 1 månad och 5 år beroende på vad företaget önskar. Krea erbjuder lån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag. Räntan hos Krea är individuell eftersom förutsättningen för lån skiljer sig avsevärt mellan olika företag. Till skillnad från privatlån erbjuder nästan inga låneförmedlare eller långivare ett räntespann. 

Krav för företagslån
På Kreas hemsida finns en generell sida för att få ett ungefärligt estimat på hur mycket ditt företag kan låna. Överlag brukar många långivare ha som regel att du inte får låna mer än 10 % av omsättningen eller 4 gånger årsresultatet utan att ha någon typ av säkerhet.

Omdöme bland kunder
Krea har fått väldigt goda omdömen från sina kunder. Hos Trustpilot har man 4.5 av 5 möjliga poäng från över 270 recensioner. Temat i de goda recensionerna är framförallt att låneprocessen har varit väldigt smidig och snabb, samt att kundservicen har varit särskilt bra.

Exempelvis skriver en recent: ”Snabb handläggning och otroligt smidigt att kunna göra allt med mobilt Bankid.
Den vanliga bankens handläggning ligger långt efter med omfattande kreditprövning, möte (trots att man varit kund där sedan länge) och vänta på posten för påskrifter av lånehandlingar osv.”

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren eller långivaren som är aktuella, den här sidan uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-12-22

2. Froda

Ränta:
Individuellt

Maxbelopp:
15 miljoner

Anslutna långivare:
Långivare

Återbetalning:
6 mån – 6 år

UC:
Creditsafe

 • Froda är den av de långivare som vi har undersökt som har fått högst omdöme 4.9 av 5 poäng på över 1070 recensioner i Trustpilot. Frodas hantering är snabb och smidig och man erbjuder personlig service.
 • Froda erbjuder en enkel ansökning online, offert via e-post samma dag och en snabb utbetalning. Tjänsten har också en lägsta pris garanti där man matchar räntan om du mot förmodan blir beviljad ett lån med bättre villkor. 

Plus

Minus

Om Froda företagslån
Froda grundandes 2015 och är en av de snabbast växande tjänsterna som inriktar sig på lån till företag. Froda är en så kallad långivare vilket betyder att de inte jämför lån utan istället erbjuder egna lösningar. Froda har fått särskilt goda omdömen i förhållande till andra aktörer på marknaden.

Vi upplever att Froda är natt och dag till en vanlig bank då låneprocessen till stor del är automatiserad vilket innebär att det är okrångligt och går snabbt. Om du skulle behöva hjälp erbjuder man fortfarande personlig service.

Lånebelopp och villkor
Froda riktar in sig på alla typer av företag men med särkild fokus på att erbjuda lån för tillväxt och expansion. Tjänster erbjuder lån på upp till 15 000 000 kr och löptiden är mellan 6 månader och 6 år. Långivaren erbjuder lån till de flesta typerna av bolag så som aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.

Krav för företagslån
På Frodas hemsida står det att genomsnittslånet brukar motsvara en månadsomsättning men det går även att få större lån som baseras på försäljning och kreditvärdighet. Den generella regeln är hos många långivare att det går att låna 10 % av omsättningen eller ungefär 4 gånger årets resultat utan att ha någon typ av säkerhet.

Omdöme bland kunder
Froda är med största sannolikhet den lånetjänst som har fått högst betyg från sina användare med över 4.9 poäng av 5 hos över 1070 recensioner. Framförallt är många av deras kunder nöjda med hur effektiv och snabb processen för att ansöka om lånet var och hur fort utbetalningen gick.

Exempelvis skriver recesenter: ”Rekommenderar starkt! Bra användarupplevelse, från ansökan till personlig kontakt och avslutningsvis likvida medel på kontot. Dessutom till humana villkor, perfekt alternativ för bolag som behöver kapital under tillväxtfasen.”

Seriöst , prisvärt och snabb handläggning och efter vi haft lånet sedan i somras så fungrerar betalningar m,m, väldigt bra, samma lån vi väljer att utöka nu.”

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren eller långivaren som är aktuella, den här sidan uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-12-22

3. Lendo

Ränta:
Individuellt

Maxbelopp:
5 miljoner

Anslutna långivare:
13 st

Återbetalning:
6 mån – 6 år

UC:
Ja

 • Lendo är en uppskattad låneförmedlare med en hög kundkännedom. Tjänsten erbjuder företagslån upp till 5 miljoner kr och konkurrensutsätter upp till 13 olika långivare för att ge ditt företag goda villkor.

 • Hos Lendo godkänns betalningsanmärkningar på företaget och ingen säkerhet krävs såvida ditt företag uppfyller kraven som ställs med goda och stabila finanser.

Plus

Minus

Om Lendo företagslån
Lendo är antagligen en av de mest välkända låneföremedlarna på den svenska marknaden och tjänsten har funnits sedan 2007. Lendo började däremot först med att erbjuda företagslån 2018. Lendos ansökan är smidig och enkel att fylla i och den är gratis och ej bindande fram till att du har accepterat ett lån.

Lånebelopp och villkor
Lendo för företag riktar sig till alla typer av bolag men framförallt är det småbolag som är den huvudsakliga kunden. Hos Lendo går det att få lån upp till 5 000 000 kr vilket är i det lägre intervallet när det kommer till tjänster på den här sidan. Många företag behöver däremot inte större lån vilket gör att denna begränsning blir ovesäntlig. 

Hos Lendo går det att få lån till de flesta bolagsformerna så som aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag. 

Krav för företagslån
Lendo skriver på sin hemsida att det går att få lån mellan 50 000 kr – 5 000 000 kr men att det är beroende på företag och bankernas bedömning. Vanligtvis brukar kreditgivarna utgå från omsättning och resultat för att räkna ut hur stort lånet får vara. Om det finns en borgenär eller annan säkerhet för lånet kan det gå att få ett högre lån.

Omdöme bland kunder
Lendo har fått över 2800 omdömen på Trustpilot med ett genomsnitt av 4.5 av 5 poäng. Medparten av dessa lån rör däremot privatlån vilket innebär att det är svårare att få en uppfattning om vad kunder tycker om deras företagslån.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren eller lånegivaren som är aktuella, den här sidan uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-12-22

4. Creddo

Ränta:
Individuellt

Maxbelopp:
10 miljoner

Anslutna långivare:
25 st

Återbetalning:
1 mån – 5 år

UC:
Ja

 • Creddo är en låneförmedlare som erbjuder lån upp till 10 000 000 kr med över 20 anslutna långivare. Ansökan är ej bindande och du får svar inom 24 timmar.

 • Creddo Specialiserar sig på lån till små- och medelstora företag i olika branscher. När du ansöker om lån tas endast ett UC som sedan används för att få erbjudanden från alla anslutna långivare.

Plus

Minus

Om Creddo företagslån
Creddo är en reativt ny låneförmedlare när det kommer till företagslån. Tjänsten riktar in sig till små- och medelstora företag som behöver tillgång till kapital. Ansökningsprocessen på Creddo är enkel och sker med BankID, ansökan är inte bindande fram till att du har godkänt något av låneerbjudandena. Vanligtvis är pengarna inne på företagskontot samma dag eller dagen efter du har godkänt ett erbjudande.

Lånebelopp och villkor
Creddo erbjuder lån från 10 000 kr till 10 000 000 kr vilket är tillräckligt för de flesta småbolagen. Löptiden hos Creddo är mellan 1 månad och 5 år och tjänsten är ansluten till 25 långivare vilket ger god chans att få ett lån med en marknadsmässig ränta.  Creddo erbjuder även lån till de flesta företagsformerna så som aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag. Räntan sätts individuellt beroende på vilken risk långivare anser att företaget har.

Krav för företagslån
Alla företag kan inte låna hela beloppet ovan. En generell tumregel hos många tjänster är att det inte går att låna mer än 10 % av omsättningen utan säkerhet eller 3-4 gånger det senaste årsresultatet.

När det kommer till omdömen bland kunder har tyvärr Creddo ett väldigt litet underlag, i synnerhet för att vara en låneförmedlare. Till skillnad från andra låneförmedlare som vi har jämfört på sidan med mellan 4.5 – 5 poäng av hundratals kunder har tyvärr Creddo endast ett fåtal recensioner på Trustpilot. Dessa har i och för sig varit goda men underlaget är för litet för att dra några slutsatser.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren eller långivaren som är aktuella, den här sidan uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-12-22

5. Zmarta

Ränta:
Individuellt

Maxbelopp:
5 miljoner

Anslutna långivare:
11 st

Återbetalning:
1 mån – 5 år

UC:
Ja

 • Zmarta är en välkänd aktör när det kommer till ekonomitjänster som har fått goda omdömen. Ansökan går snabbt och smidigt att genomföra och om du blir godkänd betalas pengarna vanligtvis ut inom 24 timmar.

 • Tjänsten är en låneförmedlare vilket innebär att Zmarta inte själv erbjuder några lån utan istället skickar ut en förfrågan till upp till 11 långivare för att få de bästa villkoren.

Plus

Minus

Om Zmarta företagslån
Zmarta är en välkänd aktör när det kommer till privatekonomi och har blivit en av de mest populära tjänsterna i Sverige i segmentet. Zmarta är däremot inte lika välkända när det kommer till lån för företag. Zmarta är en så kallad låneförmedlare vilket innebär att man skickar förfrågan till flera långivare som sedan får komma med sina erbjudanden. Detta innebär att du som företagare har större chans att bli beviljad ett lån.

Lånebelopp och villkor
Zmarta erbjuder lån upp till 5 miljoner vilket för många företag är fullt tillräckligt. I förhållande till andra tjänster på marknaden är detta dock ett relativt lågt belopp. Det går att välja en löptid mellan 1 månad till 60 månader vilket innebär att du har stor frihet att välja en återbetalningsplan som passar ditt företag. Zmarta erbjuder också lån till de flesta företagsformerna så som aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.

Krav för företagslån
För att få ta ett företagslån hos Zmarta måste ditt bolag vara något av ovanstående samt ha varit registrerat och aktivt i minst 6 månader. Hur högt lån som företaget får ta beror bland annat på omsättning och årsresultat.

Omdöme bland kunder
Zmarta har överlag goda omdömen när det kommer till omdömessidor som Trustpilot. Tjänsten har fått in över 20 000 omdömen med ett genomsnitt på 4.6 poäng. Dessa är däremot inte enbart företagslån utan mestadels recensioner som har att göra med privatekonomi och försäkringar som Zmarta förmedlar. 

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren eller långivaren som är aktuella, den här sidan uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-12-22

Hur jämför man bästa företagslånet?

På den här sidan kommer vi att jämföra och gå igenom nyckelfaktorer för att välja det bästa företagslånet då den här typen av lån i många fall har bättre villkor i förhållande till andra finansieringsalternativ. Vårt team på Tryggvi som har en bakgrund inom ekonomi kommer att erbjuda insikter som vi själva hade uppskattat när vi jämförde företagslån på ett klart och enkelt sätt. Att använda sig av en låneförmedlare är i många fall det mest effektiva sättet att hitta det mest förmånliga företagslånet när det kommer till ränta och villkor, eftersom du då får hjälp att jämföra flera aktörer samtidigt, istället för var och en för sig. Gäller det billån till privatperson är det istället här du ska läsa.

Informationen på denna sida är sådant som vi på Tryggvi själva hade velat känna till om vi jämförde företagslån.

Bästa företagslånet 2024:

1. Krea: Upp till 30 långivare på ett och samma ställe. Du binder inte upp dig på något, och jämförelsen är helt gratis. 4.6 poäng av 5 möjliga på Trustpilot.
2. Froda: Högst betyg av samtliga långivare på Tryggvi hos Trustpilot med 4.9 poäng. Erbjuder lån upp till 15 miljoner med snabb och smidig handläggning.
3. Lendo: Välkänd låneförmedlare som jämför 13 stycken långivare. Godkänner betalningsanmärkningar och kräver inte borgenär.
4. Creddo: Lån upp till 10 miljoner med 25 anslutna långivare. Enkel ansökningsprocess med lån utbetald redan samma eller efterföljande dag.
5. Zmarta: Snabbt besked med upp till 11 långivare. Gratis ansökan och goda omdömen på recensionsidor.

Hur ansöker jag om ett företagslån?

Att ansöka om ett företagslån online går idag snabbt och brukar vara relativt enkelt. Framför allt beror det på hur stort lånet är, vad ditt företags ska använda lånet till, samt din företags finansiella situation. Om det är ett mindre lån mellan 100 000 – 500 000 kr behöver inte din låneansökan ta mer än några minuter. Är det däremot ett större lån kan det krävas ytterligare information och tillägg för att ta lånet. 

Välj och gå vidare till en kreditgivare

Det första steget i att få ett företagslån är att välja vilken tjänst att gå vidare med. Här kan du ställa dig ett antal frågor så som hur stort ditt lån behöver vara? Om det ska finnas en borgenär? Samt om du vill använda dig av en långivare eller låneförmedlare.

En långivare är helt enkelt den part som lånar ut pengar till ditt företag så som en bank eller annan kredittjänst. En låneförmedlare däremot jämför flera olika långivare med en och samma kreditupplysning för att se vem som erbjuder lägst ränta. Fördelen med en låneförmedlare är därför att du jämföra flera långivares räntor men slipper fylla i mer än en ansökan.

Fyll i och signera ansökan

När du har valt vilken långivare eller låneförmedlare du vill gå vidare med kan du enkelt gå via länken till tjänstens hemsida. Där fyller du i företagsuppgifter, vad lånet ska användas till, samt om du vill använda dig av en borgenär. Signering sker därefter vanligtvis via BankID

Vilken information som efterfrågas kan variera mellan olika tjänster, men det brukar vanligtvis inte ta mer än några minuter att fylla i informationen om det rör sig om ett mindre lån. Tänk på att för att göra en ansökan i företagets namn krävs att du har ett registrerat engagemang. Detta innebär exempelvis att du är VD eller sitter i styrelsen.

Välj och acceptera låneerbjudande

Om du jar skickat in en ansökan till en långivare kommer du först att få ett besked om ditt lån har nekats eller beviljats samt villkoren för lånet. Detta kan ta allt från några minuter och ske helt automatiskt till någon dag. Med en långivare har du endast ett erbjudande att ta ställning till. 

Om ditt företag däremot väljer att gå vidare med en låneförmedlare och dina uppgifter har godkänts kommer du att få ta ställning till vilken långivare du vill gå vidare med. Ofta är detta lånet med lägst effektiv ränta.

Pengarna kommer in på företagskontot

Efter att du har valt och accepterat lånevillkoren återstår bara att få in pengar på kontot. Med vissa tjänster tar det bara någon dag, medan andra kräver lite mer tid för utbetalningen. Vanligtvis framgår det på långivaren eller låneförmedlarens hemsida hur lång tid lånet tar att betala ut.

Ibland beror det på vilken bank ditt företag använder sig av och ibland beror det på hur lång tid tjänsten tar på sig för hantering av lånet. I många fall sker det helt automatiskt. 

Långivare och låneförmedlare för företagslån

Tjänst

Anslutna långivare

Trustpilot

Krea

30 st

4.5/5.0 (270+ omdömen)

Froda

Långivare

4.9/5.0 (1070+ omdömen)

Lendo

13 st

4.5/5.0 (2800+ omdömen)

Creddo

15 st

Saknas

Zmarta

15 st

4.6/5.0 (20 000+ omdömen)

Qred

Långivare

4.6/5.0 (700+ omdömen)

Toborrow

25 st

4.3/5.0 (30+ omdömen)

Tjänst

Lånebelopp

Krea

30 miljoner

Froda

15 miljoner

Lendo

5 miljoner

Toborrow

20 miljoner

Zmarta

5 miljoner

Qred

2 miljoner

Creddo

10 miljoner

Tjänst

Löptid

Krea

1 mån - 5 år

Froda

1 mån - 60 mån

Lendo

6 mån - 60 mån

Toborrow

3 mån - 60 mån

Zmarta

1 mån - 60 mån

Qred

1 mån - 36 mån

Creddo

1 mån - 5 år

Tjänst

Kreditupplysning

Krea

UC

Froda

Credisafe

Lendo

UC

Toborrow

UC

Zmarta

UC

Qred

Credisafe

Creddo

UC

Bra företagslån för småföretag

Att ta ett företagslån som småföretagare kan vara lite annorlunda mot större företag. Framför allt har storbankerna en tendens att neka småföretagare eftersom det är svårare att få en tydlig inblick i bolagets finansiella situation, medan större bolag ofta har en lång historik och är säkrare. I en rapport
från Företagarna belyser man att det är svårt för småföretagare att få lån hos storbankerna. Bland annat har det att det att göra med höga krav på säkerhet, höga kostnader och att kreditgivarna saknar förståelse för verksamheten. Som tur är finns det idag många långivare som erbjuder lån till småföretag där man tar hänsyn till risk och andra faktorer.

Skillnaden i att ta företagslån för småföretag

När det kommer till att ta ett lån som småföretagare finns det ett antal saker som skiljer sig mot större bolag. Exempel på detta är bland annat:

Kreditvärdigheten: Småföretag kan ha svårare att etablera en stark kreditvärdighet jämfört med större företag, särskilt om de är nystartade eller har begränsade ekonomiska resurser. Det kan påverka lånevillkoren och räntorna som erbjuds. Detta gäller särskilt bland de traditionella bankerna eftersom de inte tenderar att vara lika flexibla.

Risk och säkerhet: Långivare kan kräva mer säkerhet eller personliga garantier så som en borgenär från småföretagare för att minska riskerna. Större företag har oftast större tillgångar att använda som säkerhet och en längre historik.

Storlek och omfattning: Många större företag har en väletablerad kontakt med låneinstitut och banken är då införstådd i verksamheten. Detta innebär att bolaget både har lättare att få lån men också till en lägre ränta.

Kreditgivare inriktade mot småföretagare

Under senare år har det tillkommit många nya tjänster på marknaden som är inriktade mot småföretagare så som Krea, Froda och Creddo. Till skillnad från traditionella storbanker är dessa flexiblare i långivningen och processen är automatiserad. Detta innebär i sin tur både att det finns en betydligt högre chans att få ett lån och att det går enklare och snabbare att ansöka och få lånet utbetalt. 

Detta är antagligen en av anledningarna till att många av låneförmedlarna och långivarna som vi listar på Tryggvi har fått ovanligt bra omdömen. Vilket står i stark kontrast till många storbanker där kunderna klagar på att lånprocessen tar lång tid, är krånglig att genomföra och att det är låg beviljandegrad.

Under senare år har det bland annat kommit flera rapporter som pekar på problemet med att storbanker inte godkänner lån till småföretagare vilket både hämmar tillväxt och kan leda till fler konkurser än nödvändigt.

Populärt företagslån för småföretagare

En tjänst som vi särskilt väljer att lyfta fram är Froda som är erbjuder lån upp till 15 miljoner för småföretagare. Froda har hjälpt över 50 000 företag sedan starten 2015 och fått Sveriges nöjdaste kunder på Trustpilot 5 år i rad med 4.9 av 5 poäng av över 1 000 omdömen. 

Det som gör Froda unikt är att det inte tar mer än några minuter att fylla i ansökan och en beviljad ansökan betalas ut redan dagen efter. Froda erbjuder också prisgaranti vilket betyder att om du har blivit erbjuden ett billigare lån någon annanstans så matchar Froda priset.

Lån till småföretagare

Tjänst

Aktör

Högsta lånebelopp

30 miljoner (Krea)

Låneförmedlare med flest anslutna aktörer

30 stycken (Krea)

Längst löptid

6 år (Froda)

Högst betyg

4.9 poäng (1070+) omdömen (Froda)

Utan personlig borgen

Samtliga aktörer utom Qred

Utan säkerhet

Samtliga aktörer utom Krea

Snabbast utbetalning

0-1 dagar (Creddo, Krea, Froda)

Företagslån till nystartat bolag

Är ditt företag nystartat är det svårare att få lån eftersom du saknar finansiell historik, men det är inte omöjligt. Det finns flera tjänster som även erbjuder lån till företag som ännu inte har något bokslut även om dessa är betydligt färre. Traditionella banker erbjuder däremot vanligtvis inte något lån till en verksamhet i den här fasen eftersom det anses vara för osäkert. För den som vill ha ett lån till sitt nystartade företag finns det vissa saker som kan vara bra att veta. 

Lägre belopp och säkerhet

Säkerhet: För att få lånet godkänt som nystartat företag krävs det ofta att bolaget erbjuder någon typ av säkerhet. Framför allt handlar detta om en så kallad borgenär, vilket innebär att någon i form av privatperson går in och garanterar att lånet betalas tillbaka om inte företaget har möjlighet att göra det. Lånetjänster ser också positivt på om ägare i bolaget har gått in med en stor del eget kapital, eftersom det då visar att man tror på bolaget.

Lägre belopp: En annan sak som kan vara bra att veta när du söker ett lån som nystartat företag är att lånebeloppet vanligtvis är lägre och brukar vara mellan 50 000 – 300 000 kr beroende på vilken tjänst det gäller. Ofta har många tjänster ett speciellt lån eller ett så kallat uppstartslån för nystartade företag som har andra villkor en ett vanligt företagslån.

 

Låneförmedlare till bolag

Det finns både låneförmedlare och långivare som erbjuder sin tjänst till nystartade bolag. Den största skillnaden och fördelen med att använda sig av en låneförmedlare är att man skickar ut en förfrågan till flera långivare vilket i många fall kan innebära en större möjlighet att ditt företag får ett lån och till bättre villkor. Då slipper du själv att göra denna jämförelse som kan vara särskilt svårt för företag, eftersom räntan inte framgår utan sätts individuellt.

Fördelen med att gå till en långivare direkt o andra sidan är att du slipper mellanhänder. Ibland kan låneförmedlare ta en avgift alternativt finns inbakade kostnader. Det är inte heller säkert att du får bättre lånevillkor med en låneförmedlare än om du hade gått direkt till långivaren. 

Låneförmedlaren med flest samarbeten

Krea är en populär låneförmedlare som erbjuder företagslån till nystartade bolag. Krea konkurrensutsätter upp till 30 långivare för att du som företagare ska ha bästa möjliga chans att få ett lån med goda villkor och bra ränta. Ansökningsprocessen är enkel och till stor del automatiserad. Företag som går via Krea får också en personlig kontaktperson om det skulle behövas hjälp.

För att få ta ett lån som nystartat bolag krävs att företaget har varit aktivt i minst 3 månader. Vanligtvis krävs också en borgenär då nystartade bolag vanligtvis saknar säkerhet. Krea har fått 4.5 poäng av 5 möjliga på Trustpilot av 270 + omdömen. 

Tjänster som erbjuder lån till nystartade bolag utan bokslut

Tjänst

Nystartat bolag

Krea

3 mån aktiv verksamhet, kräver borgenär

Froda

6 mån bokföring, kräver borgenär

Qred

Kräver borgenär

Företagslån utan UC och betalningsanmärkning

Det finns olika anledningar till att företag vill ta ett lån utan UC som kreditupplysning och det finns alternativ. I stället för UC, använder sig vissa långivare och låneförmedlare av kreditupplysningstjänster som Creditsafe eller Bisnode som använder andra modeller för att prognostisera riskerna för ditt företag. Om du agerar som en företagsrepresentant, behöver du inte oroa dig för att din personliga kreditvärdighet påverkas hos din bank, även om kreditupplysningen görs av UC då denna inte har en betydelse i privata sammanhang. Nedan hittar du information om företagslån utan UC och med betalningsanmärkning.

Företagslån utan UC

Det finns flera olika kreditupplysningsstjänster som långivare använder sig av så som UC, Credisafe och Bisnode. Den vanligaste i Sverige om man bortser från UC är Credisafe som är världens största kreditupplysningstjänst för företag.

Credisafe: Utgår från en stor mängd parametrar för att uppskatta ditt företags möjlighet att ta ett lån. Bland annat undersöker Credisafe kreditvärdigheten, betalningsanmärkningar, bokslut och inkomst, årsredovisningar och styrelse. Det är inte säkert att ditt företag får högre kreditbetyg hos Credisafe.

Företagslån med betalningsanmärkning

Att ett företag har betalningsanmärkningar behöver inte innebära att det inte kan få lån. De flesta tjänsterna som vi har jämfört på den här sidan godkänner lån trotts betalningsanmärkningar. Det kan emellertid påverka hur benägna tjänsterna är att godkänna lånet samt vilken ränta det går att få. 

Som företag är det kanske ännu enklare att missa fakturor än som en privatperson, dessutom finns betalningsanmärkningarna kvar under längre tid. Detta gör att det finns en förståelse för att många företag har betalningsanmärkningar av misstag.

Företagslån utan UC och betalningsanmärkning

Tjänst

Kreditupplysning

Krea

UC

Froda

Credisafe

Lendo

UC

Toborrow

UC

Zmarta

UC

Qred

Credisafe

Creddo

UC

Tjänst

Betalningsanmärkning

Krea

Accepteras

Froda

Accepteras

Lendo

Accepteras

Toborrow

Accepteras

Zmarta

Framgår ej

Qred

Accepteras

Creddo

Accepteras

Företagslån utan säkerhet eller borgenär

Idag finns det många tjänster som erbjuder lån utan säkerhet och det finns även i många fall möjlighet att ta ett lån utan att använda sig av en borgenär. I tabellen nedanför har vi sammanställt lånetjänster som inte alltid kräver säkerhet eller borgenärer.

Företagslån utan säkerhet

Företagslån utan säkerhet erbjuder företag möjligheten att få finansiering utan att behöva ställa upp någon form av tillgång som säkerhet. Motsatsen hade exempelvis kunnat vara att bolaget använder lånet till att köpa ett fordon som sedan blir säkerheten.

Att välja denna typ av lån är ofta attraktiv för småföretag och start-ups som kanske inte har betydande tillgångar. Det är viktigt att notera att företagslån utan säkerhet oftast har högre räntor jämfört med säkerställda lån, eftersom långivarna tar på sig en högre risk. Företagsägare bör noggrant överväga kostnaderna och återbetalningsvillkoren innan de tar ett sådant lån. Det kan också ofta krävas en borgenär om företaget inte har tillräckligt hög kreditvärdighet.

Företagslån utan borgen

Företagslån utan borgen är en typ av företagsfinansiering som erbjuds till företag utan krav på en personlig eller tredjeparts borgen. Det innebär att företaget kan låna pengar utan att behöva involvera en individuell garant eller en annan organisation som skulle ansvara för återbetalningen om företaget inte kan uppfylla sina åtaganden.

Denna form av lån kan vara fördelaktig för företag som inte har tillgång till någon som kan fungera som borgen eller som föredrar att inte belasta någon annan med den ekonomiska risken. Det ger även företagsägare en större grad av ekonomisk autonomi och oberoende. För att kvalificera sig för företagslån utan borgen, granskas oftast företagets kreditvärdighet, ekonomiska prestationer och betalningsförmåga noggrant av långivaren.

Tjänster som erbjuder lån till nystartade bolag

Tjänst

Lån utan säkerhet

Lån utan borgen

Krea

Nej

Ja

Froda

Ja

Ja

Lendo

Ja

Ja

Toborrow

Ja

Ja

Zmarta

Ja

Ja

Qred

Ja

Nej

Creddo

Ja

Ja

Tänk på att många tjänster erbjuder lån utan säkerhet och lån utan borgen men inte båda samtidigt. Exempelvis går det i de flesta fallen inte att få ett lån utan borgen om du inte har någon säkerhet.

Företagslån till olika bolagsformer

Oavsett om ditt företag är ett aktiebolag, handelsbolag, enskild firma eller komaditbolag går det att ta ett företagslån. Hur lånet fungerar i praktiken kan till viss del skilja sig mellan olika typer av bolag, men samtliga tjänster på den här sidan godkänner lån till dessa bolagsformer. Tänk på att det finns vissa saker som är olika mellan typerna av bolag vilket också betyder att lånevillkoren kan vara annorlunda. 

Aktiebolag

Ett aktiebolag skiljer sig från exempelvis en enskild firma i att det är en egen juridisk person. Detta innebär att du som privatperson inte kan bli personligt ansvarig om aktiebolaget inte kan betala ett lån. 

Detta är anledningen till att många lånetjänster kräver att du har någon typ av säkerhet i bolaget, så som inventarier eller andra tillgångar. Om det är ett nystartat bolag, eller ett bolag som inte har den här typen av tillgångar kräver man oftast att aktiebolaget ska ha en borgenär. Alltså någon som blir personligt ansvarig att betala lånet om aktiebolaget inte har möjlighet att göra det. Alla långivare för företag erbjuder lån till aktiebolag.

Enskild Firma

Som ägare av en enskild firma är du personligt ansvarig för firmans skulder och ekonomi. Detta gör det särskilt viktigt att förstå lånevillkoren och inte ta ut större lån än firman har möjlighet att betala tillbaka, eftersom du själv måste betala tillbaka lånen.

Eftersom ägaren bakom en enskild firma har ett personligt ansvar, kan man säga att det fungerar på liknande sätt som ett aktiebolag med borgenär. Vilket innebär att du har större möjlighet att ta ett lån utan säkerhet. Eftersom enskilda firmor omsätter mindre brukar det också inte vara möjligt att ta lika stora lån som exempelvis aktiebolag med en högre omsättning. 

Bästa företagslånet

Bästa företagslånet skiljer sig från bolag till bolag eftersom förutsättningarna och behovet för lån ser olika ut. För vissa företagare kanske det är viktigare att få ett större lån med en låg ränta medan andra företagare prioriterar en smidig ansökningsprocess och ett snabbt utbetalat lån. Nedanför har vi samlat viktiga punkter att tänka på för att få det bästa företagslånet 2024

Klart och tydligt affärsändamål

För att ge ditt företag största möjliga chans att få det bästa lånet med en bra ränta krävs en tydlig plan för vad ditt företag ska ha lånet till. Långivare är mer benägna att godkänna ett lån om du har en konkret strategisk plan på vad du ska använda pengarna till. 

Det kan exempelvis vara expansionsplaner så som nya maskiner eller lagerbeholdning. Om du är tydlig i vad lånet ska användas till ökar chanserna avsevärt att bli beviljad. Detta gäller i synnerhet om ditt företag är relativt nystartat.

Jämför olika lånealternativ

Det finns många olika lånealternativ för företagare och det är viktigt att inte nöja sig med första bästa. Om du vill konkurrensutsätta många långivare kan en bra början vara att välja en låneförmedlare med många samarbetspartners. 

När du jämför lånealternativ är det viktigt att tänka på villkoren. Vilken ränta erbjuder låneföretaget? Finns det några avgifter när du tar lånet eller om ditt företag skulle missa en återbetalning? I synnerhet gäller detta om du väljer att ta ett lån som enskild företagare då du är direkt betalningsansvarig.

Låna inte ett högre belopp än företaget behöver

Tänk på att inte låna ett högre belopp än ditt företag behöver. Det gäller i synnerhet om företaget som tar lånet har en lägre kreditvärdighet för då tenderar räntan att vara hög. Om du är osäker på hur högt företagslånet behöver vara kan det istället vara en god tanke att överväga en företagskredit. 

Då betalar du endast för lånet du har tagit men har fortfarande möjlighet att utöka lånet upp till kredittaket. En företagskredit fungerar med andra ord på liknande sätt som ett kreditkort men med en lägre ränta.

Välj rätt typ av företagslån

Factoring: Innebär att du belånar dina fakturor och får betalt innan kunden har betalt. Detta är särskilt förmånligt för bolag där det dröjer länge för kunder att betala fakturor. 

Leasing: Ett annat alternativ till företagslån för bolag som ska införskaffa inventarier är leasing. Då leasar du inventarier istället vilket betyder att betalningen sker över tid. Fördelen med detta är att det i många fall är billigare att leasa en inventarie än att ta ett företagslån. Dessutom binder du inte upp kapital.

Bästa Företagslån 2024

Vilken som är det bästa företagslånet 2024 beror på ditt företags förutsättningar och behov. Genom att följa råden ovan har du en god chans att få ett bra lån med en konkurrenskraftig ränta i förhållande till ditt företags ekonomi.

En låneförmedlare som har fått goda betyg, erbjuder lån upp till 30 miljoner kr och har upp till 30 anslutna långivare är Krea. Här har du god chans att få bra villkor med låg ränta.

Bästa företagslån 2024

 • Krea: 30 anslutna långivare (30 miljoner kr)
 • Froda: Högsta betyg (15 miljoner kr)
 • Lendo: 13 anslutna långivare (5 miljoner)
 • Creddo: 25 anslutna långivare (10 miljoner)
 • Zmarta: 11 anslutna långivare (5 miljoner)

Hur har vi jämfört företagslån?

På Tryggvi har vi gjort vårt bästa för att plocka ut och framhäva bra och trovärdiga långivare och låneförmedlare som går att lite på. Som småföretagare finns det många saker att tänka på och lånet ska vara enkelt att ansöka om och få utbetalt. Det är också viktigt att återbetalningsprocessen är enkel och det är lätt att få en överblick över kvarvarande skuld och betalningsplan. Nedanför har vi listat några av punkterna som vi tyckt varit särskilt viktigt när vi valt ut tjänsterna.

Nöjdhet bland kunder

En av de viktigaste faktorerna som vi försöker framhäva när vi jämför och listar de bästa företagslånen är kundnöjdheten. Vad har tjänsten för betyg på Trustpilot, Google Review och på andra omdömesplatser? 

När vi tittar på omdöme fokuserar vi inte enbart på den genomsnittliga poängen utan vad som har gått fel när ett bolag fått ett lågt poäng och vilka mönster det finns bland nöjda kunder.

Krav och villkor

Här tittar vi på vad som krävs för att få ta ett företagslån på tjänsten. Det kan exempelvis handla om att man kräver någon form av säkerhet så som en borgenär eller andra viktiga krav och villkor. 

Vissa tjänster kräver också att bolaget har varit aktivt under en längre tid samt att bolaget har haft en stabil ekonomi under längre tid. Många av dessa punkter är svåra att uppfylla för småföretagare.

Ansökan och låneprocess

En av de viktigaste faktorerna förutom att få ett beviljat lån till en bra ränta är ansökan och låneprocessen. Hur enkelt är det att fylla i uppgifter och går det att signera på sidan med Bank ID? 

En annan del som är viktig för många är att man exempelvis blir tilldelad en personlig rådgivare som hjälper till om man har några frågor. Sist men inte minst är det viktigt att låneprocessen går snabbt och att lånet inte tar allt för lång tid att betala ut.

 

Avgifter och andra kostnader

När man jämför lånetjänster är det lätt att stirra sig blind på den nominella räntan. Denna innehåller däremot inte saker som avgifter och andra kostnader som kan få ett lån att bli betydligt dyrare. En kanske viktigare del att tänka på är den effektiva räntan som är den totala kostnaden för lånet med avgifter och andra delar inräknade. För oss är det en stor fördel om ett lån inte innehåller dolda avgifter eller andra kostnader som inte framgår direkt när du ska ta lånet.

 

Tjänst

Anslutna långivare

Trustpilot

Krea

30 st

4.5/5.0 (270+ omdömen)

Froda

Långivare

4.9/5.0 (1070+ omdömen)

Lendo

13 st

4.5/5.0 (2800+ omdömen)

Toborrow

15 st

4.3/5.0 (30+ omdömen)

Zmarta

15 st

4.6/5.0 (20 000+ omdömen)

Qred

Långivare

4.6/5.0 (700+ omdömen)

Creddo

25 st

Saknas

Tjänst

Lånebelopp

Krea

30 miljoner

Froda

15 miljoner

Lendo

5 miljoner

Toborrow

20 miljoner

Zmarta

5 miljoner

Qred

2 miljoner

Creddo

10 miljoner

Tjänst

Löptid

Krea

1 mån - 5 år

Froda

1 mån - 60 mån

Lendo

6 mån - 60 mån

Toborrow

3 mån - 60 mån

Zmarta

1 mån - 60 mån

Qred

1 mån - 36 mån

Creddo

1 mån - 5 år

Tjänst

Kreditupplysning

Krea

UC

Froda

Credisafe

Lendo

UC

Toborrow

UC

Zmarta

UC

Qred

Credisafe

Creddo

UC

Om företagslån

Att skaffa finansiering för ditt företag kan göras på olika sätt, och ett av alternativen är att använda ett företagslån. Genom att välja ett företagslån kan du öka företagets tillgängliga likviditet utan att behöva reducera ditt eget eller andra delägares ägande av företagsandelar. På detta sätt kan du fortsätta att ha kontrollen över företaget samtidigt som du får tillgång till värdefulla medel att investera i verksamheten. 

Ett företagslån behöver inte skilja sig från vilket annat lån som helst. Den största skillnaden mot exempelvis ett privatlån är att räntan tenderar att vara något högre och det ofta krävs någon typ av säkerhet så som en maskin eller en borgenär.

Vad är räntan på företagslån?

Räntan på ett företagslån för småföretag brukar vanligtvis vara någonstans mellan 15-30% per år beroende på vilket företag det handlar om. Räntan på företagslån är däremot väldigt individuell och beror till stor del på ditt företags finansiella situation och kreditvärdigthet. Saker som kan påverka räntan på företagslånet är bland annat: hur länge ett företag har varit aktivt, intäkter och omsättning, ekonomisk situation så som betalningsanmärkningar, styrelsens ekonomi och om det finns någon säkerhet i lånet.

Hur fungerar kreditbetyget på företagslån

Nackdelen med låneförmedlare är att dessa tar ut en provision från långivaren vilket innebär att denna ibland måste ta ut en högre ränta. I slutändan är det antagligen viktigare att jämföra många långivare med en låneförmedlare för att se vem som erbjuder den lägsta räntan snarare än att undvika provisionen som låneförmedlaren får. Alla låneförmedlare i Sverige måste dessutom vara registrerade hos Finansinspektionen vilket innebär ökad säkerhet.

Frågor & Svar

Det bästa företagslånet skiljer sig mellan olika företagare. På Tryggvi har vi jämfört ett stort antal företagslån och i vår topplista är:

Bästa företagslånet 2024

 • Krea: 30 anslutna långivare (30 miljoner kr)
 • Froda: Högsta betyg (15 miljoner kr)
 • Lendo: 13 anslutna långivare (5 miljoner)
 • Creddo: 25 anslutna långivare (10 miljoner)
 • Zmarta: 11 anslutna långivare (5 miljoner)

Vilket som är det billigaste företagslånet går inte att säga eftersom lånegivare inte publicerar någon från och till ränta på samma sätt som för privatpersoner. Som företagare har du däremot stor chans att få ett billigt lån om du väljer en låneförmedlare eftersom denna konkurrensutsätter ett stort antal lånegivare.

Ett företagslån fungerar som vilket annat lån som helst. Det går att ta både företagslån med fast och rörlig ränta precis som med andra lån. Om du är ett aktiebolag är det dock bolaget som är den juridiska personen vilket betyder att du inte är ansvarig för lånet som privatperson. Detta innebär att lånegivare ofta kräver någon typ av säkerhet. I enskilda firmor däremot är du alltid ansvarig för lånet.

Det finns många olika anledningar till att företag väljer att ta ett lån men det kan bland annat ha att göra med inköp av en maskin eller annan inventarie eller kapital för att möjliggöra tillväxt.

En borgenär är helt enkelt en person som garanterar att företagslånet blir betalt. Om företaget inte kan betala skulderna kommer långivaren istället kräva pengarna av borgenären. Det är därför viktig att noga överväga man ska ha en borgenär eftersom du kan bli personligt skuldsatt.

Räntan på företagslån är individuell från bolag till bolag. Vanligtvis brukar den variera mellan 15-30% men räntan kan både vara högre och lägre.

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: