Kattförsäkring

Med Tryggvi kan du jämföra kattförsäkringar för att hitta det alternativ som passar dig och din katt bäst. Denna tjänst passar dig som vill teckna en ny eller vill byta kattförsäkring.

Bäst kattförsäkring - maj 2024

1. Lassie Kattförsäkring

Basförsäkring:
Prisexempel 101 kr/mån

Mellanförsäkring:
Prisexempel 152 kr/mån

Stor försäkring:
Prisexempel 212 kr/mån

 • Lassie kattförsäkring har omfattande och bra villkor. En stor försäkring kostade 212 kr/mån i Tryggvis prisjämförelse vilket var billigast, en mellanförsäkring låg på 152 kr/mån och basförsäkring för 101 kr/mån. Gällande skydd täcker försäkringen TR/FORL oavsett vilken försäkringsnivå du väljer vilket är fördelaktigt. Konsumenternas oberoende jämförelse av villkor placerar Lassie i topp som en av marknadens bästa djurförsäkringar.
 • Med en ambition om att alla katter ska få ett så friskt och hälsosamt liv som möjligt erbjuder Lassie upp till 500 kr rabatt per år ju mer du går in och läser och lär dig i deras app. Dessutom bjuder Lassie på första månaden om du har en kattunge.

Plus

Minus

2. Hedvig Kattförsäkring

Basförsäkring:
Prisexempel 49 kr/mån

Mellanförsäkring:
Prisexempel 129 kr/mån

Stor försäkring:
Prisexempel 319 kr/mån

 • Hedvig erbjuder ett generöst skydd för katten och med Premium får du marknadens högsta ersättningsbelopp om 160 000 kr. I försäkringen ingår också en årlig hälsokoll.
 • I försäkringen får du en självriskperiod som är 365 dagar vilket betyder att du slipper att betala flera fasta självrisker vid upprepade besök. Dessutom är Hedvig bland de billigaste försäkringsbolagen i våra jämförelser.

Plus

Minus

3. ICA Kattförsäkring

Basförsäkring:
Prisexempel 115 kr/mån

Mellanförsäkring:
Prisexempel 158 kr/mån

Stor försäkring:
Prisexempel 394 kr/mån

 • ICA Försäkring är ett populärt försäkringsbolag hos framför allt många av landets ICA-medlemmar. Försäkringen väljer du mellan 30 000, 60 000, 90 000 och 150 000 kr som maxbelopp per år, alla med likvärdiga villkor. Skydd för TR/FORL finns om katten varit försäkrad hos ICA sedan 2 års ålder och ersättning för medicin ingår alltid.
 • Som ICA-medlem får du bonuspoäng på hela försäkringskostnaden. Kattförsäkringen hos ICA är tydlig och riktar sig kanske främst till vanliga kattägare med normala försäkringsbehov.

Plus

Minus

Jämföra kattförsäkringar

Innan du väljer att teckna en kattförsäkring bör du jämföra kattförsäkring för att säkerställa att du väljer det bästa alternativet. Idag är det väldigt enkelt att jämföra kattförsäkringar, det inte minst om du har någorlunda koll på vad just du eftersöker för dig och din katt. Oavsett vilka behov, önskemål och förutsättningar ni har finns det en försäkring som kan passa bra.

För att du ska kunna jämföra och hitta bästa kattförsäkring är det viktigt att du har koll på vilka olika aspekter som ingår i en djurförsäkring för katt. Sådana aspekter – som skiljer sig från sakförsäkringar – är till exempel rasbegränsning, självriskperiod och veterinärvårdsbelopp.

Kattförsäkring, likt alla djurförsäkringar inkluderar unika delar så som rasbegränsning och självriskperiod

Nedan går vi igenom de viktigaste aspekterna som du bör ha koll på då du ska försäkra din katt, så att du tryggt och enkelt kan jämföra de försäkringsalternativ som finns tillgängliga på marknaden utifrån dina behov och önskemål. Med de enklare jämförelser vi listar nedan får du en bra grund att stå på då du ska avgöra vilken som är bästa kattförsäkring för dig.

Tryggvis sätt att jämföra:

1. Kattförsäkringens innehåll: Vad består en kattförsäkring av? Vilka delar ingår?
2. Prisjämförelse: vi jämför olika kattförsäkringar utifrån deras priser
3. Villkorsjämförelse: vi gör en jämförelse av de viktigaste villkoren i kattförsäkringen
4. Omdöme och kundnöjdhet: kundnöjdhet och omdömen som du kan jämföra

kattbild

Vad innehåller en kattförsäkring?

Beroende på vilken kattförsäkring du väljer att teckna, och hos vilket försäkringsbolag denna finns, kan innehållet i försäkringen variera. Något som alltid inkluderas är veterinärvårdsförsäkring, vilken ska ge dig ett fullgott skydd och bra ersättning för de kostnader som kan uppstå om din katt skulle skada sig eller bli sjuk.

Det din försäkring täcker och ger ersättning för beror dock på vilken omfattning den har, samt dess storlek. I regel innehåller en kattförsäkring ett specifikt veterinärsvårdsbelopp som ska ge dig ersättning för vård, undersökning och behandling upp till en viss summa, samt i vissa fall ersättning för medicin och rehabilitering. I en kattförsäkring kan även livförsäkring ingå.

Hos de flesta försäkringsbolag kan du välja mellan 2-3 olika försäkringsnivåer, där du får välja det alternativ som passar dig bäst utifrån önskad omfattning och prisbild. Från enklare grundförsäkring upp till en mer omfattande försäkring med högt veterinärvårdsbelopp.

Olika i försäkringsnivåer

Anledningen till att de flesta försäkringsbolag med kattförsäkringar erbjuder olika försäkringsnivåer är för att de ska nå ut till så många kattägare som möjligt. Man vill att alla kattägare ska kunna hitta en försäkring som passar, oavsett budget och förutsättningar.

De olika försäkringsbolagen har olika namn för dessa försäkringsnivåer. De namn som används i Konsumenternas oberoende jämförelse, och de namn vi kommer lista nedan, för att skilja de olika prisnivåerna åt är bas, mellan och stor.

Bas

Bas, även kallad mini eller enkel, är den billigaste nivån av kattförsäkring du kan välja på marknaden. Denna nivå är vanligen något begränsad vad gäller innehåll och omfattning, och består endast av ett grundläggande skydd för sjukdomar och olyckor. 

Veterinärvårdsbeloppet brukar uppgå till mellan 20 000-40 000kr, och brukar dessvärre inte omfatta ersättning för saker som dolda fel, CT- och MR-röntgen eller medicin.

Mellan

Väljer du att teckna en kattförsäkring av mellannivå brukar ersättningsbeloppet för veterinärvård ligga på runt 60 000kr hos de flesta försäkringsbolag. Här får du och din katt ett något mer omfattande skydd, som är tillräckligt stort för dig som inte känner ett behov av att ha högsta veterinärvårdsbelopp.

I kattförsäkring mellan ingår ofta MR- och CT-röntgen, medicin, tandsjukdomar och dolda fel, och livförsäkring kan ofta adderas som ett tillägg.

Stor

För dig som önskar få högsta möjliga skydd och ersättning för veterinärvård om din katt skadas eller blir sjuk ska du välja kattförsäkring stor, eller premium eller maximal som det också kan heta. Här kan du få ersättning från 90 000kr och upp till 150 000kr hos somliga försäkringsbolag.

Det skydd du erbjuds är så omfattande som det kan bli, där allt du och din katt behöver för ett friskt, tryggt och härligt liv ingår. I vissa fall ingår till och med livförsäkring.

Veterinärvård

Det grundskydd som ingår i kattförsäkringen kallas för veterinärvård. Detta veterinärvårdsskydd ska ge dig ersättning för kostnader som uppstår i samband med att katten drabbas av sjukdom eller skada, och att katten till följd av det måste undersökas, behandlas och få veterinärvård.

Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna din kattförsäkring hos kommer detta grundskydd för veterinärvård inkludera olika saker. I vissa fall räknas allt in under veterinärvård, och i andra fall väljer försäkringsbolagen att lista varje ersättningsskydd som ingår separat, så som tandsjukdomar, dolda fel och medicin.

Det för att du enkelt ska kunna se vad som ingår i den veterinärvård som försäkringen innehåller och vad som skiljer de olika försäkringsnivåerna och premierna åt. De ersättningsskydd man då talar om är följande:

Tandvård (TR/FORL)

Det är vanligt att katter drabbas av en tandsjukdom som kallas för TR/FORL. Denna sjukdom kan såväl orsaka problem och besvär för katten, som smärta och obehag i samband med att tänderna skadas. Att välja en kattförsäkring där ersättningsskydd för omfattande tandvård ingår är därmed klokt. I och med att sjukdomen är vanligt förekommande ingår skydd för TR i de flesta försäkringar och försäkringsnivåer.

Medicin

Vill du få ersättning för medicin till receptbelagd eller utskriven din katt måste du i de flesta fall välja en försäkring av nivå mellan eller stor. Olika försäkringsbolag har olika villkor kring hur stor ersättningen för medicin ska vara, men det är inte ovanligt att den i de högre försäkringspremierna utgör upp till hela veterinärvårdsbeloppet.

Dolda fel

Hos de flesta försäkringsbolag och kattförsäkringar kan du få ut viss ersättning om du innan din kattunge är 12 veckor gammal drabbas av ett dolt fel, som i sin tur innebär veterinärvårdskostnader för dig. Ingår inte dolda fel i din försäkring kommer du med stor sannolikhet inte få ersättning för problem som orsakats av just dolda fel.

Avancerad diagnostik

I kategorin avancerad diagnostisk syftar man till den vård, de undersökningar och den behandling din katt får i form av till exempel MR- och CT-röntgen, strålning eller cellgiftsbehandling. Att betala för sådan veterinärvård utanför försäkringen blir ofta rätt dyrt, men väljer du en kattförsäkring med större omfattning och skydd kan det ingå.

Rehabilitering

Precis som för medicin så är det vanligt att försäkringar för katt av nivån mellan eller stor även inkluderar ersättning för rehabilitering. Det kan bli aktuellt om din katt blir skadad eller behöver genomgå operation, och därefter ska rehabiliteras. För att ersättningsskyddet ska gälla måste dock behandlingen utföras av en veterinär eller av någon som veterinären rekommenderar.

Videosamtal med veterinär

I de allra flesta kattförsäkringar ingår idag kostnadsfria, och ofta även obegränsade, videosamtal med veterinär tillgängligt direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Med detta tillägg kan du när och var som helst ta kontakt med en veterinär för en digital bedömning av din katt, och därefter få vidare vägledning i hur situationen ska hanteras på bästa sätt och om det krävs ytterligare vård. Videosamtal erbjuds ofta i de billigaste kattförsäkringarna.

Livförsäkring

Det är rätt ovanligt att livförsäkring ingår i veterinärvården om du inte väljer att teckna en kattförsäkring med högsta ersättningspremie. Vill du få ersättning då din katt dör på grund av sjukdom eller skada är livförsäkring dock något du måste ha, och beroende på val av försäkringspremie kan behöva lägga till.

Ytterligare skydd

Andra saker som din kattförsäkring kan inkludera är ersättningsskydd för saker som foder, kejsarsnitt och avlivning. Vilka ersättningsskydd som ingår i din försäkring, och till vilken omfattning, kan se olika ut beroende på vilken omfattning av försäkringsskydd du valt och hos vilket försäkringsbolag du tecknat dig och din katt.

Skillnaden på innehåll i försäkringsskydd

Försäkringskydd

Bas

Mellan

Stor

Veterinärvård

Videosamtal med veterinär

Dolda fel

MedicinTandvård

Rehabilitering

Avancerad diagnostik

Ordinerat foder

Livförsäkring

+

+

*Checkad ruta betyder att det vanligtvis ingår i försäkringen. *Plus betyder att det ofta är ett tillägg.

Vilken är den bästa försäkringen för katt?

Att hitta den bästa kattförsäkringen är något som många tycker är svårt. Vilket av alla försäkringsbolag ska man välja? Vilket försäkringsskydd kommer ge dig det du och din katt behöver? Ska man välja hög eller låg självrisk? Är det bäst att välja en billig kattförsäkring eller bör priset vara sekundärt? Hur ser villkoren ut och vilka begränsningar ska jag undvika?

Hur dina svar på dessa frågor ser ut är det som i slutändan är avgörande för vilken kattförsäkring som är bäst. Det finns inget alternativ som är bäst för alla, utan det gäller att du utgår från de försäkringsbehov du och din katt har utifrån era förutsättningar. I din jämförelse bör du se över saker som villkor, ersättning, kundnöjdhet och pris som utgångspunkt.

Den bästa kattförsäkringen är enklast att teckna om du jämför de olika alternativen så som villkor, ersättning, omdömen, kundnöjdhet och pris.

Välj rätt försäkringstyp

När du ska teckna en kattförsäkring kan du hos de flesta försäkringsbolag vanligen välja mellan tre olika försäkringsnivåer. Det för att du ska kunna hitta en försäkring där du får det skydd du önskar till passande pris. Här är det upp till dig att avgöra vilken nivå som passar bäst, beroende på hur era behov ser ut och vilken katt du har.

Självrisk, innehåll och pris

Vi på Tryggvi vill ge dig bästa möjliga förutsättningar att hitta den bästa och mest prisvärda kattförsäkringen. För det har vi gjort vårt bästa för att ta fram underlag, prisexempel och större jämförelser av kattförsäkring för många olika typer av behov.

Genom att jämföra kattförsäkring utifrån självrisk, innehåll och villkor efter eget behov, där du justerar självrisken enligt det som passar dig, kan du med stor sannolikhet fatta rätt beslut på ett enkelt och tryggt sätt.

Oboeroende omdömen och kundnöjdhet

För att du ska kunna hitta den bästa kattförsäkringen för dig är det av högsta vikt att du jämför villkoren. För att få en rättvis bedömning av försäkringarna från ett oberoende perspektiv har vi valt att väga in de djupgående granskningarna som Konsumenternas gjort, samt deras betyg.

I jämförelserna du kan ta del av på vår sajt inkluderas även SKI:s kundnöjdhetspoäng samt Trustpilots betyg.

Bästa kattförsäkringen Maj

Bästa kattförsäkringen 2024 är Lassie på grund av deras villkor kombinerat med pris. Hedvig passar bäst för dig som vill ha en billigare basförsäkring.

 1. Hedvig (Bas) – Prisvärd och enkel basförsäkring (49 kr/mån)
 2. Lassie (Mellan) – Omfattande villkor och bra pris (152 kr/mån)
 3. Lassie (Stor) – Heltäckande försäkring för din katt (212 kr/mån)

Jämför billigaste kattförsäkringen

Vi på Tryggvi vill att du som kattägare snabbt, enkelt och smidigt ska kunna jämföra billiga kattförsäkringar, för att därefter kunna hitta det bästa och mest prisvärda alternativet för dig. Att just denna jämförelse av kattförsäkring ofta blir så komplicerad beror på att billiga kattförsäkringar kan skilja sig mycket åt vad gäller omfattning och villkor.

Ett billigt alternativ av kattförsäkring kan vara trygg och ge dig ett någorlunda bra skydd, medan ett annat billigt alternativ kan vara mycket begränsat. För att du ska kunna hitta den billigaste kattförsäkringen och säkerställa att valet blir rätt rekommenderar vi att du inte bara jämför försäkringarnas pris, utan att du även jämför kattförsäkringar utifrån villkor.

Tre olika kategorier av billigaste kattförsäkring

Hos ett försäkringsbolag kan du ofta välja mellan ett flertal olika nivåer av omfattning och ersättningsskydd när vi vill teckna kattförsäkring. Det är just dessa nivåer eller kategorier som du kan använda dig av likt en indikator för att få en uppfattning om vad försäkringspremien förmodligen innehåller.

Den billigaste nivån av kattförsäkring är alltid den som ger lägst skydd och ersättning, ofta på en begränsad nivå. Denna försäkring kallas hos de flesta försäkringsbolag för bas, mini eller enkel. Utgå från de behov din katt och kattras har för att välja den nivå av kattförsäkring som passar bäst. För somliga kattägare räcker det med den billigaste, och för andra inte.

 • Kattförsäkring bas – det billigaste valet av kattförsäkring, men där både villkor, skydd och ersättningsmöjligheter är begränsade
 • Kattförsäkring mellan – det vanligaste valet av försäkring bland kattägare, där man får ett omfattande skydd och ersättning för veterinärvård på ca 60 000kr/år.
 • Kattförsäkring stor – den högsta premien av kattförsäkring där du får högsta möjliga skydd och ersättning, för upp till 150 000kr.

Hur har vi räknat fram Tryggvis prisexempel?

För att ta fram ett kattförsäkringspris till Tryggvis prisexempel har vi räknat in ett antal val som alla påverkar den slutgiltiga månadskostnaden för dig som kattägare. Dess val är baserade på vad som är populärt bland kattägare i Sverige. Tänk på att priserna kan skilja sig mycket på grund av något så litet som vilken självrisk du väljer. 

Vårt prisexempel utgår från en kastrerad honkatt som är en huskatt (blandras/bondkatt). Katten är 12 månader vilket gör att vissa kattungerabatter faller bort men på lite längre sikt ger det en ärligare prisbild då rabatten är begränsad. Fast självrisk är satt till 1 500 kr och rörlig självrisk till 25 % eller närmaste alternativ som erbjuds.

 • Kastrerad honkatt
 • 12 månader gammal
 • Huskatt (blandras/bondkatt)
 • Fast självrisk 1 500 kr
 • Rörlig självrisk 25 %

Prisexempel för Bas

Genomsnittspriset i Tryggvis prisexempel för en bas kattförsäkring är 112 kr i mån vilket sammanlagt blir 1 344 kr per år. Det skiljer sig 108 kr mellan den billigaste och dyraste basförsäkring. En stor anledning till att alltid jämföra kattförsäkringspriser innan du tecknar.

Den försäkring som sticker ut bäst bland basförsäkringarna är Hedvig för 49 kr/mån. Prisvärd men täcker endast basbehov.

Prisexempel för Mellan

Genomsnittspriset i Tryggvis prisexempel för en mellan kattförsäkring är 159 kr i mån vilket sammanlagt blir 1 908 kr per år. Mellan den billigaste och dyraste mellanförsäkringen skiljer det sig 116 kr/mån, en rätt stor summa med tanke på totala månadspremien.

Kattförsäkringar i denna kategori är det populäraste valet och väger man in villkor och pris framhävs Lassie för 152 kr/mån.

Prisexempel för Stor

Genomsnittspriset i Tryggvis prisexempel för en stor kattförsäkring är 258 kr i mån vilket sammanlagt blir 3 096 kr per år. Prisskillnaden mellan dyraste och billigast av större försäkringar är 94 kr/mån. Ytterligare ett exempel på vikten av att jämföra innan du tecknar en kattförsäkring.

Lassie stora försäkring för 212 kr/mån är det billigaste alternativet som sticker ut med bra villkor i Konsumenternas oberoende jämförelser.

Kattförsäkring pris - Huskatt

Försäkringsbolag

Bas - pris/mån

Mellan - pris/mån

Stor - pris/mån

Agria

200 kr

239 kr

287 kr

Dina

114 kr

148 kr

-

Folksam

93 kr

161 kr

-

FurryChamp

92 kr

123 kr

-

Hedvig

49 kr

119 kr

299 kr

ICA

115 kr

158 kr

394 kr

If

116 kr

186 kr

255 kr

Lassie

101 kr

152 kr

212 kr

Svedea

108 kr

149 kr

217 kr

Sveland

119 kr

135 kr

230 kr

Trygg-Hansa

120 kr

180 kr

306 kr

Genomsnitt

112 kr

163 kr

258 kr

Försäkringspremier är individuella satta och skiljer sig mellan försäkringstagare, exakta prisuppgifter finner du alltid hos försäkringsbolaget.

Jämför kattförsäkringsvillkor

Villkor som jämförs i Tryggvis sammanställning

Villkorsjämförelsen i Tryggvi för kattförsäkringar är baserad på vad vi kallar mellannivån runt 60 000 kr. Den vanligaste försäkringskategorin som generellt sätt inkluderar ett brett skydd för din katt. I tabellen har vi valt ut fyra viktiga delar att jämföra: TR/FORL, receptbelagd medicin, MR/CT och scintigrafi samt rehabilitering. Tänk dock på att det finns andra delar som dolda fel, begränsningar, ordinerat foder osv. som inte tas med här.

 • Veterinärvårdsbelopp: Valt belopp är 60 000 kr eller däromkring som faller in under kategorin mellan.
 • TR/FORL: Täcker försäkringen TR/FORL eller endast tandskador eller olyckor?
 • Receptbelagd medicin: Mediciner utskrivna på recept av en veterinär. Finns det en kostnadsbegränsning eller gäller hela veterinärvårdsbeloppet?
 • MR/CT och scintigrafi: Omfattar villkoren skydd för avancerad diagnostik och i så fall vilka delar och hur stor är ersättningen? 
 • Rehabilitering: Ersätts kostnader för rehab om din katt till exempel blivit skadad.

TR/FORL drabbar ungefär en tredjedel av alla katter

TR/FORL står för Tooth Resorption eller också känd som Feline Odontoclastic Resoprtive Lesions och är en vanlig tandsjukdom hos katter. Det är en sjukdom bryter ner den hårda tandvävnaden och kan orsaka smärtsamma skador på din katts tänder. TR/FORL kan drabba katter i alla åldrar även om äldre katter är i riskzonen. Raskatter som siames, abessinier och orientaliskt korthår är också i en högre riskzon.

I och med att det är en så vanlig tandsjukdom har många försäkringsbolag valt att inte ersätta kostnader för TR/FORL vilket är beklagligt. Det kan därför vara bra att undersöka om kattförsäkringen du tänkt teckna innehåller skydd för TR/FORL, eventuellt kan det behövas ett tillägg.

Kattförsäkringsvillkor för försäkringsnivå mellan

Försäkringsbolag

Veterinärvårdsbelopp

TR/FORL

Receptbelagd medicin

MR/CT/scintigrafi

Rehabilitering

Agria

60 000 kr

Tillägg

Ingår

Ingår

6 000 kr/år

Dina

80 000 kr

Tillägg

10 000 kr/år

10 000 kr/år

10 000 kr/år

Folksam

60 000 kr

Tillägg

Ingår

Ingår

Ingår

FurryChamp

60 000 kr

Nej

6 000 kr/år

12 000 kr/år

12 000 kr/år

Hedvig

60 000 kr

Ja

6 000 kr/år

Ingår

6 000 kr/år

ICA

60 000 kr

12 000 kr/år

Ingår

Ingår

6 000 kr/år

If

60 000 kr

Ingår

6 000 kr/år

15 000 kr/år

6 000 kr/år

Lassie

60 000 kr

Ingår

6 000 kr/år

Ingår

6 000 kr/år

Svedea

60 000 kr

12 000 kr/år

Ingår

Ingår

Nej

Sveland

60 000 kr

4 000 kr/år

Nej

Ingår

Nej

Trygg-Hansa

60 000 kr

Nej

Ingår

7 000 kr/år

7 000 kr/år

Försäkringsbolagen inkluderar ofta begränsningar inom villkoren, därför är det alltid bra att gå igenom fullständiga försäkringsvillkor.

De flesta kattförsäkringar erbjuder valbar självrisk

Du som kattägare kan ofta själv välja vilken självrisk du vill att försäkringen ska ha när du tecknar en kattförsäkring hos ett försäkringsbolag. Detta val kan vara högst avgörande för det pris du får betala, där även valet av rörlig kontra fast självrisk kan påverka stort.

De flesta försäkringsbolag erbjuder dig att välja en fast självrisk på mellan 0 – 5 000 kr, medan du ofta kan välja en nivå av rörlig självrisk på mellan 15-25%. Beroende på hur du väljer att lägga upp självrisken kommer din försäkringspremie se olika ut. Det är helt upp till dig att avgöra hur mycket du vill betala för din försäkring varje månad, men tänk på att dina kostnader styrs därefter.

 • Låg fast och rörlig självrisk
  Väljer du att teckna din kattförsäkring med en låg fast och rörlig självrisk kommer du få en dyrare månadskostnad. Skulle din katt drabbas av sjukdom och skada och därmed behöver besöka veterinär behöver du dock inte betala så mycket i just självrisk.
 
 • Hög fast och rörlig självrisk
  Tecknar du istället en kattförsäkring med en hög fast och rörlig självrisk blir din månadskostnad billigare, men du kommer få betala mer i självrisk om olyckan är framme.

Självriskperiod viktigare än många tror

Många kattsjukdomar kräver tyvärr upprepade veterinärbesök och för att du ska slippa behöva betala en fast självrisk vid varje besök så har försäkringsbolagen infört en självriskperiod. Här inkluderas ett antal dagar från senaste besöket där du inte behöver betala den fasta självrisken. Hos vissa försäkringsbolag är det 125 dagar hos andra upp till ett helt år, 365 dagar. 

 • En längre självriskperiod är alltid att föredra, Lassie Försäkring, Hedvig, Folksam och FurryChamp erbjuder 365 dagars självriskperiod.

Skillnader i självrisker hos försäkringsbolagen

Försäkringsbolag

Fast självrisk

Rörlig självrisk

Självriskperiod

Agria

1 400 - 5 000 kr

15 - 25 %

135 dagar

Dina

2 000 - 4 000 kr

20 %

4 mån

Folksam

1 800 - 3 000 kr

25 %

365 dagar

FurryChamp

1 500 - 3 000 kr

15 - 25 %

365 dagar

Hedvig

0 - 3 500 kr

15 - 25 %

365 dagar

ICA

2 000 - 3000 kr

15 - 25 %

130 dagar

If

1 500 - 2 700 kr

15 %

125 dagar

Lassie

0 - 3 500 kr

15 - 25 %

365 dagar

Svedea

2 000 - 4 500 kr

15 - 25 %

130 dagar

Sveland

1 800 - 4 900 kr

15 - 25 %

125 dagar

Trygg-Hansa

1 200 - 4 000 kr

15 - 25 %

180 dagar

Folksam, Lassie och FurryChamp erbjuder 365 dagar i självriskperiod vilket är nästan tre gånger längre än If och Sveland.

Jämför oberoende poäng och kundnöjdhet

Vi vill att du ska kunna få en så ärlig och transparent bild som möjligt av de olika försäkringsbolagens kattförsäkringar när du gör en jämförelse hos oss. Av den anledningen har vi även valt att inkludera oberoende poäng och betyg från Konsumenternas.se, samt kundnöjdhetdata från SKI och betyg från Trustpilot.

I Konsumenternas jämförelse inkluderas oberoende poäng och betyg av samtliga försäkringsnivåer; bas, mellan och stor. Försäkringarna och deras olika innehåll och delar kan få 0 poäng som lägst, och 5 poäng som högst. Jämförelsen är ras- och könsneutral och baserades på hundförsäkringar.

Konsumenternas har inte betygsatt kattförsäkringar utan endast hundförsäkringar, villkoren är ofta identiska vilket gör att det fortfarande kan användas.

Omdöme från Trustpilot

Trustpilot är en av de största sidorna för omdömen inom allt från detaljhandel till bilförsäkring och som är öppen för alla. Här går det att dela med sig av upplevelser som hjälper andra konsumenter att fatta bättre beslut samt uppmuntrar företag till att förbättra sin service. 

Det är viktigt att känna till att många som betygsätter antingen gör det när dem är väldigt missnöjda eller tvärtom mycket nöjda. Detta skapar en viss polarisering i betygsättningen. Trots allt går det att generellt se tendenser om ett företag sköter sig bra genom höga betyg och positiva omdömen.

Kundnöjdhet hämtat från SKI

Det kan också vara till hjälp att undersöka kundnöjdhet bland kattägare gällande de stora försäkringsbolagen. Vi har utgått från en av de större aktörerna Svenskt Kvalitetsindex (SKI) som gör kundundersökningar inom kundnöjdhet. Senaste undersökningen med den data vi hämtat gjordes 2020. Därför inkluderas inte nyare aktörer inom djurförsäkring i undersökningen.

Tabell med oberoende poäng och kundnöjdhet

Försäkringsbolag

Konsumenternas

Trustpilot

SKI

Agria

4.4

4.3

72.6

Dina

3.8

1.9

79.0

Folksam

4.0

4.1

78.7

FurryChamp

-

3.6

-

Hedvig

4.4

4.5

ICA

3.9

4.0

-

If

4.0

4.5

74.6

Lassie

4.6

4.7

-

Svedea

4.1

2.3

78.0

Sveland

4.2

2.8

76.3

Trygg-Hansa*

4.4

3.2

-

*Poängen är baserade på Moderna Djurförsäkringars villkor som nu blivit en del av Trygg-Hansa

Billigaste kattförsäkring

Söker du efter den billigaste kattförsäkringen? Då kan du ta hjälp av vår prisjämförelse för att hitta rätt! Med hjälp av vår prisjämförelse kan du snabbt och enkelt få en tydlig bild över vilka olika försäkringsbolag som sticker ut när det kommer till lägre pris.

Framför allt Lassie är ett försäkringsbolag som kan vara en aktuell aktör att välja för dig som vill hitta billig kattförsäkring. Trots att de är rätt nya på marknaden och erbjuder ett generellt billigt pris har de fått högst betyg hos Konsumenternas jämförelser av djurförsäkring.

FurryChamp är ett nytt försäkringsbolag med låga priser - viktigt att tänka på är att vi ännu inte fått Konsumenternas betyg eller Trustpilot och SKI.

Värt att poängtera är att du alltid bör kolla upp priset själv, trots att det står en viss siffra i en jämförelsetabell eller guide. Det inte bara då priserna kan ändras över tid, och att vi kanske inte alltid hinner ändra i vår jämförelsetabell innan du tar del av vår information. Utan det även då alla priser påverkas av din unika situation och kattens individuella egenskaper. Bland annat är kattens ålder och ras avgörande, samt din adress och ditt val av självrisk.

De kattförsäkringar som listas som de billigaste hos oss behöver därmed inte alltid vara det billigaste alternativet för dig. Att billigast inte alltid är bäst är inte heller något du bör glömma bort vid val av kattförsäkring. Bara du avgör vad som är bäst för dig och din katt.

Ska jag välja en kattförsäkring med högre självrisk?

Genom att välja en kattförsäkring med högre självrisk kommer din månadskostnad bli billigare. Detta kan vara ett passande alternativ om du har valt en kattras som generellt sätt är frisk och där riskerna för att katten drabbas av rasrelaterade skador och sjukdomar är låg. Tänk dock på att det med högre självrisk blir dyrare vid eventuell olycka, skada och sjukdom.

Rabatter för billigare kattförsäkring

Hos de flesta försäkringsbolag kan du ta del av och nyttja olika rabatter i samband med att du tecknar din kattförsäkring. Ett vanligt förekommande alternativ är att du får rabatt under första försäkringsåret, det vill säga fram tills det att din katt fyller ett år.

Vilket försäkringsskydd är tillräckligt?

Som kattägare är det lätt att man tänker att man måste välja den dyraste nivån av försäkring, högsta veterinärvårdsersättning, för att få bästa möjliga försäkringsskydd. Så är dock inte fallet för de flesta kattägare, där det kan räcka gott och väl med att man väljer den mellersta försäkringsnivån. Där får du ett omfattande skydd till ett rimligt pris. Det viktigaste är dock att du alltid utgår från er personliga situation och försäkringsbehov för att hitta rätt.

Billigaste kattförsäkringen 2024

Den billigaste kattförsäkringen i vår prisjämförelse erbjöds av Hedvig för 49 kr/mån, därefter kom Furry Champ för 92 kr/mån och Lassie för 101 kr/mån. Detta gäller försäkring för en huskatt med endast baskydd inkluderat så som veterinärvård.

För kattförsäkringar med veterinärvårdsbelopp upp till 60 000 kr hamnade även här Hedvig billigast för 119 kr/mån. Billiga kattförsäkringsalternativ är Lassie för 152 kr/mån som har höga betyg hos Konsumenternas och ett omfattande skydd.

Billigast inom stora segmentet med högre veterinärvårdsbelopp var Lassie som kostade 212 kr/mån och därefter Svedea för 217 kr/mån.

Frågor & Svar

Den bästa kattförsäkringen 2024

 1. Hedvig (Bas) – Prisvärd och enkel basförsäkring (49 kr/mån)
 2. Lassie (Mellan) – Omfattande villkor och bra pris (152 kr/mån)
 3. Lassie (Stor) – Heltäckande försäkring för din katt (212 kr/mån)

Den billigaste kattförsäkringen i vår prisjämförelse 2023 erbjöds av Hedvig för 49 kr/mån.

Andra billiga kattförsäkringsalternativ är Lassie för 152 kr/mån som har höga betyg hos Konsumenternas och mer omfattande skydd.

Billigast inom stora segmentet av kattförsäkringar var  Svedea som kostade 203 kr/mån och därefter Lassie för 212 kr/mån.

Det finns i skrivande stund finns det 11 olika försäkringsbolag i Sverige som erbjuder kattförsäkringar.

Försäkringsbolagen där du kan teckna kattförsäkring är följande:

 • Agria
 • Dina
 • Folksam
 • FurryChamp
 • ICA
 • If
 • Lassie
 • Svedea
 • Sveland
 • Trygg-Hansa

Två nya bolag
Under 2023 kommer också Hedvig hundförsäkring att lanseras. Eftersom villkoren ännu inte är utgivna har vi inte haft möjlighet ta med Hedvig i jämförelsen av kattförsäkringar.

Att teckna en kattförsäkring är något vi rekommenderar alla kattägare att göra. Det framför allt om du vill försäkra dig om att du kan få skydd och ersättning för de stora kostnader som kan uppstå i samband med veterinärbesök. I och med att veterinärvårdskostnader stiger i pris för varje år har det under de senaste åren blivit alltmer aktuellt att teckna kattförsäkring.   

Även om inomhuskatter har lägre risk för olyckor jämfört med utekatter, kan de fortfarande drabbas av sjukdomar. En försäkring kan därför vara en bra säkerhet för oväntade veterinärkostnader.

I en del kattförsäkringar ingår en så kallad livförsäkring, och i vissa försäkringar kan du välja att addera livförsäkringen som ett extra tillägg. I vilket fall så innebär en tecknad livförsäkring att du som ägare kan få ersättning om din katt skulle avlida, eller om du på grund av skada eller olycksfall måste avliva djuret. Du kan också få ersättning om din katt skulle försvinna eller springa bort, samt för förlorad användbarhet och avelsförmåga.

I de flesta fall tecknas livförsäkringen till det belopp som du köpte katten för, till inköpspris. Köpte du din katt för 20 000 kr är det alltså vanligt att din livförsäkring ger dig skydd och ersättning för upp till 20 000 kr. 

En kattförsäkring täcker oftast veterinärvårdskostnader som uppstår på grund av sjukdomar och olyckor. Det kan inkludera besök, mediciner, operationer och ibland även förebyggande vård som vaccinationer. Olika försäkringsbolag inkluderar olika skydd, därför är det alltid bra att jämföra villkoren.

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: