Bästa Privatlånet

Att hitta det bästa privatlånet är inte lätt. Därför har vi sammanställt bra låneföremedlare och långivare tillsammans med informationen du behöver för att fatta ett klokt beslut och få en så låg ränta som möjligt.

Jämför bästa privatlånet - april 2024

1. Lendo

Ränta:
4.70 – 33.75 %

Lånebelopp:
10 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
41 st

Anmärkning:
Accepteras

 • En av de kanske största fördelarna med Lendo i förhållande till många konkurrenter är att man samarbetar med många storbanker så som SEB, Swedbank, DNB, Ikano Bank och ICA Banken. Detta ger goda förutsättningar för låg ränta.

 • Lendo är Sveriges största låneförmedlingstjänst med endast en kreditupplysning hos UC och svar från 40 långivare. Tjänsten har funnits sedan 2007 och har goda omdömen bland användare.

Exempel effektiv ränta: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 600 000 kr kostar då 5 677 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 817 408 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Plus

Minus

Om Lendo

Lendo är Sveriges största låneförmedlare och antagligen en tjänst som du har hört talas om tidigare. Lendo grundades redan 2007 och idag ägs man av Schibsted och står under Finansinspektionens tillsyn. Lendo utmärker sig bland annat med att man samarbetar med fler storbanker än många andra låneförmedlare. Bland annat finns SEB, Swedbank, DNB, Ikano Bank och ICA Banken med som långivare hos Lendo. Detta innebär att om du har en god ekonomi finns förutsättningar för att få en låg ränta på privatlånet.

Är Lendo den bästa låneförmedlaren?
Låneförmedlaren har fått bra omdömen från användarna vilket är vanligt bland låneförmedlare. På tjänsten Trustpilot har Lendo fått 4.6 poäng av 5 möjliga bland över 2 800 omdömen. Några delar som nämns positivt i kommentarsfältet är att låneprocesssen har varit enkel och gått snabbt samt att Lendos kundservice varit trevlig och hjälpsam. Något som inte uppskattades var att många användare upplevde att Lendo hade tagit ut mer än 1 UC förfrågan men detta verkade ha handlat om UC kopior som gått ut till Lendos samarbetspartners. 

Lånebelopp

Lånebeloppet som Lendo erbjuder är mellan 10 000 – 600 000 kr vilket är vanligt bland privatlån. För högre belopp krävs vanligtvis någon typ av pant så som bolån eller billån. Låneperioden är mellan 1–15 år beroende på preferens.

Krav för att låna

För att du ska kunna låna pengar via Lendo krävs att du uppfyller vissa kriterier. Du måste vara över 18 år, ha varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år, inte ha haft skulder hos kronofogden på minst 6 månader samt ha en inkomst på minst 100 000 kr per år. I jämförelse med andra tjänster har Lendo inte speciellt hårda krav, de tillåter också exempelvis betalningsanmärkningar vilket inte alla andra låneförmedlare gör. 

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-08-21

Ränta:
5.20% – 16.95%

Lånebelopp:
15 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
Långivare

Anmärkning:
Accepteras ej

 • COOP Privatlån är med i listan över bästa lånen eftersom man erbjuder låg ränta samt räntegaranti där man matchar andra långivare så länge du uppfyller grundkriterierna för lånet.

 • COOP har också en procent rabatt för medlemmar vilket innebär att du kan få en av de mest konkurrenskraftiga privatlånen förutsatt att uppfyller tjänstens kriterier.

Exempel effektiv ränta: Vid 8,67 % rörlig ränta är den effektiva årsräntan 9,02 % för ett annuitetslån på 165 000 kr med 10 års återbetalningstid med tot. 120 återbetalningar, uppläggningsavgift 0 kr och aviavgift 0 kr med autogiro. Givet oförändrad ränta och aviavgift blir tot. belopp att återbetala 247 725 kr och månadskostnaden 2 072 kr.

Plus

Minus

Om COOP Privatlån

De flesta känner igen COOP från matbutikerna men man erbjuder också ett antal finansiella tjänster via COOP MedMera Bank. En av dessa tjänster är privatlån eller blancolån som det också kallas. COOP kännetecknas för att ha bra villkor men högre ansökningskriterier än många andra långivare på den här sidan. För den som är medlem eller använder räntegarantin går det att få en av de lägsta räntorna på sidan.

Är COOP den bästa långivaren?

Tillskillnad från de andra aktörerna på den här sidan om privatlån har inte COOP toppbetyg. I stället har man exempelvis på Trustpilot fått 1.7 poäng av 5 möjliga. Detta handlar däremot till stor del att man inte har en separat sida för banktjänster utan att alla omdömen går in under COOP. Under 2023 när prisökningarna var som högst på matvaror har omdömena tenderat att vara särskilt negativa. Detta reflekterar antagligen inte COOP MedMera Bank som har övergripande goda villkor på sina produkter.

Lånebelopp

Om du tecknar ett privatlån via COOP får du låna mellan 15 000 – 600 000 kr. Vid belopp som är högre än 350 000 kr behöver du däremot ha en medlånetagare eftersom detta minskar risken för långivaren. Återbetalningstiden går att välja mellan 2–15 år beroende på preferenser. 

Rabatt & Räntegaranti

En av delarna som särskiljer COOP från andra långivare är att de erbjuder en räntegaranti så länge du uppfyller grundkraven. Detta innebär att om du får ett annat låneerbjudande med lägre ränta så matchar långivaren detta. Det går också, men inte utöver att få en rabatt på en procent av räntan på lånet om du är medlem hos bolaget.

Krav för att låna

COOP har ett av de högsta ansökningskraven bland tjänsterna på den här sidan. För att få söka lånet krävs att du är 20 år, har en inkomst på minst 20 000 kr i månaden, en av låntagarna måste ha en tillsvidaretjänst, vara pensionär eller egenföretagare och varit bosatt i Sverige i minst 3 år. Dessutom får ingen av låntagarna ha en betalningsanmärkning eller ha ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-08-21

3. Sambla

Ränta:
4.75 – 33.99 %

Lånebelopp:
5 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
40 st

Anmärkning:
Accepteras

 • På Sambla kan du ansöka om lån på endast två minuter och få svar på samma dag. Sambla samarbetar också med 40 långivare vilket gör att du har chans till en låg ränta.
 • Sambla godkänner även lån till personer med betalningsanmärkning vilket inte alltid är fallet. Det går att låna mellan 5 000 – 600 000 kr beroende på dina behov som kund.

Exempel effektiv ränta: För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Plus

Minus

Om Sambla

Sambla gör låneprocessen enkel och sedan starten 2014 har man hjälpt över 390 000 kunder med låg ränta. Sidan tillhör Sambla Group som bland annat även äger Advisa. Sambla samarbetar med upp till 40 långivare och har flera storbanker anslutna även om det inte är lika många som exempelvis Lendo. Ansökningskraven hos Sambla är förhållandevis låga vilket vi kommer att gå igenom längre ned.

Är Sambla den bästa låneförmedlaren?

Sambla är den låneförmedlaren i Sverige som har flest omdömen på Trustpilot i Sverige. Tjänsten har fått över 23 000 recensioner med ett högt genomsnitt om 4.8 av 5 möjliga poäng. Bland kommentarerna hos de som lämnat höga betyg skriver många att de uppskattar att processen går snabbt och att den är trygg. Flera påpekar också att bemötandet var gott hos Samblas rådgivare. Bland de recensioner med låga betyg var det många som påpekade att Sambla hade tagit ut flera kreditupplysningar när de endast lovade att ta en. Likt många andra låneförmedlare tycks detta vara ett misstag då Sambla skickar kopior till anslutna långivare.

Lånebelopp

Hos Sambla kan du låna mellan 5 000 – 600 000 kr beroende på dina behov löptiden på lånet är mellan 1–20 år vilket är i det övre spannet bland jämförda tjänster på sidan.

Krav för att låna

Som tidigare nämnt är kraven för att låna hos Sambla relativt låga i förhållande till många konkurrenter. För att få ta ett lån via låneförmedlaren krävs det att du har fyllt 18 år, har en månadsinkomst som är över 8 400 kr, inte haft skuldsaldo hos Kronofogden på 6 månader samt varit bosatt i Sverige i 1 år.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-08-21

4. Enklare

Ränta:
4.95 – 29.00 %

Lånebelopp:
5 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
39 st

Anmärkning:
Accepteras

 • Låneförmedlaren har fått höga betyg av kunder på Trustpilot med 4.7 poäng av 5 möjliga från 6 300 omdömen. Man godtar också betalningsanmärkningar vilket inte alla tjänster gör.

 • Enklare erbjuder ett snabbt svar från ett stort antal anslutna långivare. Den största nackdelen med tjänsten är däremot att låneförmedlaren har en uppläggningsavgift om 495 kr.

Exempel effektiv ränta: Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år

Plus

Minus

Om Enklare

Enklare är en stor aktör i Sverige när det kommer till privatlån. Låneförmedlaren har över 150 anställda med huvudkontor i Stockholm och har sedan starten hjälpt över 400 000 personer med sina lån. Enklare står precis som andra låneförmedlare under tillsyn av Finansinspektionen och man godkänner betalningsanmärkningar vid privatlån. Enklare har inte lika många storbanker med som exempelvis Lendo. Detta kan vara både bra om du har sämre förutsättning att få ett privatlån på en storbank och dåligt eftersom räntan på andra tjänster tenderar att vara lite högre. Bland samarbetena finns dock ICA Banken, Ikano Bank, Coop och Bank Norwegian.

Är enklare den bästa låneförmedlaren?

Enklare har generellt fått höga omdömen från sina kunder som har använt tjänsten. Via omdömesajten Trustpilot har Enklare fått 4.7 poäng av 5 möjliga med över 6300 omdömen. Bland de kommentarerna med höga poäng fanns bland annat att tjänsten är snabb och smidig att använda, samt att specifika personer i kundtjänsten haft ett trevligt och tålmodigt bemötande. I de negativa kommentarerna hittades bland annat flera kreditupplysningar vilket verkar vara ett vanligt missförstånd där Enklare skickar ut kopior. Det fanns också kommentarer kring misskommunikation.

Lånebelopp

Lånebeloppet som Enklare erbjuder är mellan 5 000 – 600 000 kr vilket är vanligt bland privatlån. För högre belopp krävs vanligtvis någon typ av pant så som bolån eller billån. Låneperioden är mellan 1–20 år beroende på preferens. Om du har ett lån med rörlig ränta går det också att lösa in lånet i förtid.

Krav för att låna

Enklare har något högre krav än många konkurrenter när det kommer till ålder och inkomst. För att få ansöka om lån via tjänsten krävs att du är minst 20 år (i vanliga fall 18 år) samt att du har en inkomst på minst 120 000 per år (i vanliga fall 100 000 kr). Du får inte heller ha några skulder hos Kronofogden, även om Enklare även godkänner betalningsanmärkningar.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-08-21

5. Axo Finans

Ränta:
3.95 – 29.00 %

Lånebelopp:
5 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
37 st

Anmärkning:
Accepteras

 • Axo Finans är en av Sveriges största låneförmedlare där du enkelt kan jämföra privatlån från 5 000 kr till 600 000 kr utan säkerhet. Det går också att få hjälp med att hitta bättre villkor på befintliga lån eller krediter.

 • Ansökan hos Axo Finans tar 1-2 minuter och är gratis samt oförpliktande med snabba svar och låneerbjudande ofta samma dag. En fördel när du ansöker är att du får tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt från uScore.

Exempel effektiv ränta: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

Plus

Minus

Om Axo Finans

Axo Finans grundades 2008 av Stig Arff och Morten Armand Johansen i Norge som en opartisk jämförelsetjänst inom lånebranschen. Efter framgångar i Norge och etablering som en ledande låneförmedlare, expanderade företaget till Sverige 2013 och senare till Finland 2019 och Danmark 2021. Företaget erbjuder en jämförelsetjänst för privatlån med 37 anslutna långivare i Sverige. 

Är Axo Finans den bästa Låneförmedlaren?

Axo Finans, likt flera andra låneförmedlare, har fått positiva omdömen på Trustpilot. För närvarande har de uppnått en betygsättning på 4.2 av 5 möjliga poäng, baserat på över 2 600 omdömen. Kommenterar som professionella, flexibla och tillmötesgående på chatten sticker ut som positivt. Deras mejlutskick verkar vara mindre populära men går enkelt att avregistrera. Sammantaget har Axo Finans övervägande positiva omdömen och deras tjänst via uScore som ger möjlighet för varje ansökande att få en gratis kreditscore verkar uppskattad.

Lånebelopp

Axo Finans tillhandahåller privatlån från 5 000 till 600 000 kr, en summa som är vanlig för sådana lån. Eftersom dessa lån inte kräver samma säkerhet som ett bostadslån, är de tillgängliga lånebeloppen generellt lägre. Kunden har möjlighet att välja en återbetalningsperiod på mellan 1 till 20 år.

Krav för att låna

För att kunna få ett lån hos Axo Finans finns det specifika kriterier som måste uppfyllas. Först och främst måste låntagaren vara minst 25 år gammal och ha en deklarerad årsinkomst på åtminstone 150 000 kronor. Det är också ett krav att låntagaren är fast anställd. Endast en kreditupplysning genom Upplysningscentralen (UC) sker vid ansökan. Att ha en medsökande kan öka chanserna för att lånet beviljas.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2024-01-12.

6. Advisa

Ränta:
4.75 – 29.55 %

Lånebelopp:
5 000 – 600 000 kr

Anslutna långivare:
40 st

Anmärkning:
Accepteras

 • Advisa är en av de populäraste tjänsterna när det kommer till privatlån och via tjänsten kan du jämföra din ränta hos upp till 40 långivare med endast 1 UC (kreditupplysning).

 • Tjänsten har öppet sin kundservice via telefon alla dagar i veckan och har fått höga 4.7 poäng av 5 möjliga på Trustpilot från över 3 900 omdömen.

Exempel effektiv ränta: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Plus

Minus

Om Advisa

Advisa är en av Sveriges största lånförmedlare med över 260 000 jämförda lån för kunder. Lånförmedlaren har tillstånd från Finansinspektionen sedan 2015 och har 40 långivare anslutna. Bland annat samarbetar man med storbanken SEB samt Bank Norwegian och ICA Banken. Advisas kundtjänst över telefon är öppet samtliga dagar i veckan även om tiderna på lördag och söndag är begränsade.

Är Advisa den bästa Låneförmedlaren?

När det kommer till omdömen har Advisa precis som många andra låneförmedlare fått goda betyg på omdömesajten Trustpilot. I skrivande stund hade tjänsten fått 4.7 poäng av 5 möjliga från mer än 3 900 omdömen. Av de kommentarerna med höga poäng som finns framhävs bland annat att processen gick snabbt och smidigt att man uppskattade personlig kontakt över telefon. Bland de negativa kommentarerna skrevs exempelvis att man inte uppskattade att bli mailad av Advisa och uppringd på telefon trotts att man inte ville använda tjänsten.

Lånebelopp

Lånebeloppet som Advisa erbjuder är mellan 5 000 – 600 000 kr vilket är vanligt bland privatlån. Då lånet sker utan samma säkerhet som exempelvis ett bolån kan man inte heller låna lika höga belopp. Återbetalningstiden är mellan 1–20 år beroende på vad du som kund väljer.

Krav för att låna

För att få låna via tjänsten krävs att vissa krav är uppfyllda. De flesta låneförmedlare har ungefär samma krav även om det kan skilja sig något. För de som har lägre krav är dock ofta räntan betydligt högre. För att få låna via Advisa krävs att du har fyllt 18 år och att du har en månadsinkomst på minst 8 400 kr. Därutöver får du inte vara skuldsatt hos Kronofogden.

Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos låneförmedlaren som gäller sidan, uppdateras manuellt med reservation för felskrivningar. Uppdaterad 2023-08-21.

6. Ferratum

Ränta:
44.0 %

Lånebelopp:
1 000 – 40 000 kr

Anslutna långivare:
Långivare

Anmärkning:
Accepteras

 • Ferratum erbjuder lån utan UC eftersom man använder sig av Creditsafe för att göra kreditupplysningar. Långivaren erbjuder också direktutbetalningar för den som har någon av storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller SEB.

Exempel effektiv ränta: Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Varning

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se

Plus

Minus

7. Credifi

Ränta:
43.5 %

Lånebelopp:
2 000 – 45 000 kr

Anslutna långivare:
Långivare

Anmärkning:
Accepteras

 • Credifi erbjuder precis som Ferratum lån utan UC eftersom långivaren använder Credifi för kreditupplysningar. Credifi har överlag också låga krav för låntagare.

Exempel effektiv ränta: En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186.81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr.

Varning

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se

Plus

Minus

Hur hittar man bästa privatlånet?

På den här sidan kommer vi steg för steg att gå igenom vad som är viktigt i valet av det bästa privatlånet eftersom dessa vanligtvis har betydligt bättre ränta än sms-lån och snabblån. Vi som är skribenter på Tryggvi är utbildade ekonomer och detta är information som vi själva skulle velat ha om vi jämförde privatlån på ett tydligt och enkelt sätt. Att använda sig av en låneförmedlare är kanske det enklaste sättet att få den billigaste räntan på ditt privatlån. Då slipper du nämligen att ta flera kreditupplysningar, vilket hos de flesta låneaktörerna är en varningsflagga som kan höja räntan.

Då olika aktörer baserar sin ränta på varierande faktorer är det också viktigt att jämföra flera långivare. Även om en långivare annonserar en låg ränta är det inte säkert att du som kund kommer att bli erbjuden denna, detta beror på saker som inkomst och skulder som påverkar låneförmedlarnas riskbild av dig som kund. Att jämföra lägsta effektiva räntan ger däremot en bra indikation på vilken som är den billigaste låneaktören.

Informationen på denna sida är sådant som vi på Tryggvi själva hade velat känna till om vi jämförde privatlån.

Bästa långivarna för privatlån 2024:

1. Lendo: Ansökan på endast 2 min och svar på ett dygn. Upp till 40 långivare på ett och samma ställe. 4.6/5.0 2800+ omdömen Trustpilot.

2. COOP: Ansök och få svar direkt med 1% lägre ränta för COOP medlemmar. Ingen uppläggningsavgift samt räntegaranti.

3. Sambla: Besked samma dag med upp till 40 långivare. Gratis ansökan och 4.8/5.0 av 23 000+ omdömen Trustpilot.

4. Enklare: Svar direkt med upp till 39 långivare. Helt gratis ansökan och 4.7/5.0 7200+ omdömen Trutpilot.

5. Axo Finans:  lån från 5 000 till 600 000 kr utan säkerhet via 37 olika långivare.

6. Advisa: 40 långivare på ett och samma ställe. Låna utan UC och 4.7/5 på 3900+ omdömen Trustpilot.

Billigaste forsakring icon

Så här har vi valt ut bästa privatlånen

För att ta fram de bästa låneförmedlarna och långivarna har vi tittat på ett antal faktorer så som ränta, avgifter, kostnader, kundservice, omdömen, ansökningskrav och kreditprövning. För de allra flesta handlar det bästa lånet antagligen om att få den lägsta totala kostnaden. Därför har vi lagt huvudfokus vid detta när vi skapat vår lista även om andra delar också är viktigt. Gäller det företagslån är det här du ska läsa istället.

Räntan som erbjuds kunder

En av de viktigaste faktorerna för många som ska välja det bästa lånet är antagligen räntan eftersom denna påverkar hur mycket du kommer att betala för att ha lånet. Räntan går att dela in i en nominell ränta som är räntan utan några avgifter eller andra kostnader medräknat. I den effektiva räntan ska däremot samtliga kostnader och avgifter vara medräknat så att du vet vad din faktiska kostnad kommer att bli för lånet. 

Avgifter och andra kostnader

Även om räntan är låg betyder det inte att lånet nödvändigtvis har en låg kostnad. Saker som uppläggningsavgift, förseningsavgift och aviavgift kan spela stor roll för den procentuella lånekostnaden, särskilt om du tar ett mindre privatlån. De bästa låneförmedlarna och långivarna har däremot tagit bort sin uppläggningsavgift och om du väljer autogiro kan du även i många fall slippa aviavgiften.

Kundservice och omdömen

Lånemarknaden är en av de mest konkurrensutsatta marknaderna och därför kan du som kund ställa höga krav på kundservice och kontakt bland låneförmedlarna och långivarna. Har aktören bra öppettider och vilka kommunkationskanaler går det att kontakta dem med som kund? En annan del som vi har tittat på är externa omdömen så som Trustpilot för att bilda oss en generell uppfattning om hur kundnöjdheten är hos långivaren.

Ansökningskrav och kreditprövning

När du ansöker om ett lån genomgår långivaren alltid en kreditbedömning. I denna process utvärderar de risken för att du ska kunna återbetala lånet. Om din kredithistorik inte är felfri kan det ta lite längre tid för långivaren att fatta beslutet, eftersom de eventuellt behöver ytterligare information från dig för att göra en korrekt bedömning. Vissa kan ha svårare att ta ett lån och därför kan lägre ansökningskrav vara en viktig faktor i val av långivare.

Om bästa privatlånet

Vad är ett privatlån?

Privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som går att ta hos de flesta storbankerna och låneaktörerna. Det som skiljer ett privatlån från exempelvis ett bolån eller billån är att det inte kräver någon säkerhet i form av pantsättning. Med andra ord är lånet inte bundet till ett speciellt objekt så som huset eller bilen. Detta innebär att privatlån har en högre ränta än exempelvis ett bolån eftersom banken tar en större risk, men också har en avbetalningstid i villkoren. 

 • Privatlån är ett lån utan säkerhet (ex. bostad eller bil) för långivaren.

Beloppet på ett privatlån kan variera men hos många långivare är det mellan 10 000 – 600 000 kr och avbetalningstiden kan vara upp till 20 år. En av de vanligaste anledningarna till att ta ett privatlån är att betala av andra lån med hög ränta och samla under ett och samma lån. Det kan exempelvis handla om kreditkortsskulder eller sms-lån som kan bli kostsamma. Förutom en lägre ränta blir det också lättare att få överblick över lånet eftersom det endast är en aktör.

Är det bäst att använda låneförmedlare eller långivare?

Det är vanligt att använda en låneförmedlare som jämför flera långivare när man ska ta ett privatlån. Fördelen med detta är att många låneförmedlare jämför en mängd storbanker och andra låneaktörer för att se vem som kan ge den bästa räntan till dig. Då att du slipper att ansöka om lånet hos var för sig. Låneförmedlare tar vanligtvis endast ut en kreditprövning som den förmedlar till samtliga partners.

 • Fördelen med en låneförmedlare är att du jämför räntorna hos flera långivare med endast 1 UC-ansökan

Nackdelen med låneförmedlare är att dessa tar ut en provision från långivaren vilket innebär att denna ibland måste ta ut en högre ränta. I slutändan är det antagligen viktigare att jämföra många långivare med en låneförmedlare för att se vem som erbjuder den lägsta räntan snarare än att undvika provisionen som låneförmedlaren får. Alla låneförmedlare i Sverige måste dessutom vara registrerade hos Finansinspektionen vilket innebär ökad säkerhet.

Bästa låneförmedlaren och långivare tabell

Tjänst

Anslutna långivare

Trustpilot

Sambla

40

4.7/5.0 (23 000+ omdömen)

COOP

Långivare

1.7/5.0 (650+ omdömen)

Lendo

40

4.6/5.0 (2 800+ omdömen)

Enklare

39

4.7/5.0 (7 200+ omdömen)

Axo Finans

37

4.2/5.0 (2 600+ omdömen)

Advisa

40

4.7/5.0 (3 900+ omdömen)

Billigaste privatlånet baserat på ränta och avgifter

För de allra flesta är antagligen en billig ränta och avgifter det bästa lånet. Tänk däremot på att även om en låneförmedlare eller långivare marknadsför en ränta, är det inte säkert att du som kund kan få denna. Därför kan en låneförmedlare vara att föredra, eftersom denna kollar den lägsta möjliga räntan som du kan få hos ett stort antal långivare. När det kommer till ränta går det att skilja på nominell ränta och effektiv ränta, det kan låta krångligt men i själva verket behöver det inte vara så svårt.

Nominell ränta

Den nominella räntan är antagligen den de flesta talar om när de diskuterar ett låns ränta. Det är helt enkelt räntan som lånet har helt utan andra kostnader medräknat. Om du skulle istället skulle ta ett bolån så är det denna räntan som banken publicerar på sin hemsida.

Exempel nominell ränta: Om du lånar 100 000 kr med 3% i nominell ränta kommer den årliga räntan att vara 3 000 kr. Om lånet sträcker sig över 10 års tid kommer det istället att vara 30 000 kr i ränta om vi för enkelhetens skull inte räknar med amortering (återbetalning) av lånet varje månad.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader som hör till lånet. Den inkluderar alltså både den nominella räntan samt uppläggningsavgifter och aviavgifter, som på mindre lån kan stå för en stor del av kostnaden. Alltså upplever många att den effektiva räntan är den rättvisaste bilden av lånet.

Exempel effektiv ränta: Om du lånar 100 000 kr i ett år utan amortering (avbetalning) med en ränta som är 3% och en uppläggningsavgift som är 1 000 kr kommer din effektiva ränta att vara 4% eftersom uppläggningsavgiften står för 1 % av den totala lånekostnaden.

Avgifter

Förutom räntan tillkommer även andra avgifter hos många långivare. Detta kan till exempel vara uppläggningsavgiften för att registrera lånet och aviavgiften för att skicka ut fakturor. På större lån står dessa för en mindre del av lånekostnaden men i ett mindre lån kan detta vara en stor del av kostnaden. Båda dessa räknas med i den effektiva räntan.

 • Om ditt lånebelopp är lågt kan avgifter så för en stor del av den totala kostnaden för lånet.

En annan viktig avgift att ha i åtanke är förseningsavgifter. Om du är en person som alltid betalar dina fakturor och kostnader i tid påverkar detta antagligen inte dig. Men om du vet med att vissa betalningar kan bli sena är en låg påminnelseavgift viktig.

Billigaste privatlånet

Det billigaste privatlånet är det där du har lägst ränta och avgifter. Samtliga låneförmedlare som vi har jämfört på Tryggvi erbjuder en lägsta effektiv ränta på ungefär 3 %, genomsnittet är 3.08 %. Detta är inte en siffra man som konsument ska stirra sig blind på eftersom de flesta sannolikt ändå kommer att få en högre ränta då de inte uppfyller samtliga krav för den lägsta räntan. Istället kan långivare uppkopplade till förmedlaren vara det viktigaste att tänka på eftersom sannolikheten att någon av långivarna ger en lägre ränta är större.

Värt att nämna är också att den högsta angivna effektiva räntan är strax under 30 %. Detta beror antagligen på att 30 % är gränsen för att låneförmedlaren och långivaren måste uppge att det är en högkostnadskredit. 

Billigaste privatlånet

Vilken långivare som har den bästa räntan är individuellt för olika personer eftersom de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig. Om du har en god ekonomi får du med stor sannolikhet en bra ränta hos någon av storbankerna på ditt privatlån. 

Den aktör låneförmedlare på Tryggvi som har flest storbanker är Lendo som bland annat samarbetar med SEB, Swedbank, DNB, Ikano Bank och ICA banken tillsammans med över 40 långivare. Detta innebär att du både tar nyttan av att använda en låneförmedlare som jämför flera aktörer på samma kreditprövning samt den lägre räntan som storbanker ofta erbjuder.

Tabell med billigaste räntan och avgiften

Tjänst

Ränta

Uppläggningsavgift

Sambla

4.75 - 29.55 %

0 kr

COOP

5.20 - 16.95 %

0 kr

Lendo

4.70 - 33.75 %

0 kr

Enklare

4.95 - 29.00 %

0 kr

Axo Finans

3.95 - 29.00 %

495 kr

Advisa

4.75 - 29.55 %

0 kr

Credifi

43.5 - 43.5 %

685 kr

Ferratum

44.0 - 44.0 %

0 kr

Bästa lånet utan UC och betalningsanmärkning

Om du ansöker om att låna pengar måste långivaren enligt lag göra en kreditprövning på dig. Detta är för att skydda dig som konsument från att ta ett lån som du inte sedan kan betala tillbaka men också för att skydda långivaren. I kreditprövningen framgår bland annat om du har betalningsanmärkningar, civiltillstånd, taxerad inkomst, fastighetsuppgifter och skuldsaldo. Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige heter UC.

Har du en betalningsanmärkning när UC eller någon annan tjänst gör en kreditupplysning på dig som kund ökar risken att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet i långivarens ögon. Vissa långivare lånar inte ut pengar till personer som har en betalningsanmärkning medan andra går med på det ändå. Nedan har vi gått igenom aktörerna som godkänner lån även med betalningsanmärkningar.

Bästa privatlånet med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning bör du överväga om ett privatlån är rätt eftersom räntan på lånet kommer att vara högre. Detta beror på att betalningsanmärkningar syns vid en kreditupplysning på UC och långivarna ser det som en större risk att låna ut till någon med betalningsanmärkning. Den goda nyheten om du ändå vill ta ett privatlån är att samtliga av låneförmedlarna på den här sidan accepterar en betalningsanmärkning.

Bästa privatlånet med betalningsanmärkning hos Tryggvi hittar du med andra ord hos Advisa, Lendo, Enklare eller Sambla. Coop som är en långivare erbjuder dock inga lån om du har en betalningsanmärkning. 

Bästa privatlånet utan UC

Att ta ett privatlån av en långivare utan UC är inte att föredra. Detta beror på att de flesta låneaktörerna som riktar in sig på konsumenter utan UC har mycket höga räntor och är så kallade högkostnadskrediter. Om det går att undvika att ta ett sådant lån är det med andra ord att föredra. 

Om du ändå vill hitta ett privatlån utan UC, exempelvis för att samla lån med ännu högre räntor är en av de bästa långivarna utan UC Ferratum. Med tjänsten får du låna upp till 40 000 kr med en lägre ränta än de flesta andra långivarna utan UC. Ett sätt att låna utan UC är exempelvis ett lån med Creditsafe.

Bästa privatlånet med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara bra att tänka efter en extra gång innan du tar ett privatlån. För privatlån med betalningsanmärkning eller utan UC tenderar räntan nämligen att vara betydligt högre. 

Sambla har fått över 22 000 omdömen på Trustpilot med ett genomsnitt på 4.7 av 5 poäng. Låneförmedlaren erbjuder lån trots betalningsanmärkning med endast 1 UC.

Betalningsanmärkning och kreditupplysning

Aktör

Godkänner anmärkning

Kreditupplysning

Sambla

Ja

UC

COOP

Nej

UC

Lendo

Ja

UC

Enklare

Ja

UC

Advisa

Ja

UC

Axo Finans

Ja

UC

Credifi

Nej

Creditsafe

Ferratum

Ja

Creditsafe

Bästa lånet med ett högt lånebelopp

Om du vill ta ett högt lån utan säkerhet är det viktigt att överväga för- och nackdelar samt om du verkligen är i behov av lånet. För att exempelvis samla flera lån med högre ränta kan ett högt lånebelopp vara ett sätt att sänka den totala kostnaden för samtliga lån. Då kan ett högt lånebelopp vara något som är bra eftersom det fyller ett tydligt syfte. Det viktigaste är att inte låna ett högre belopp än vad som är rimligt och går att betala tillbaka. Vanligtvis är också de bästa privatlånen för högre lån någon av storbankerna om det finns möjlighet att använda dem, exempelvis Lendo har många samarbeten med storbanker.

Bästa privatlånet vid höga lånebelopp

Det finns ingen särskild låneförmedlare eller långivare som utmärker sig när det kommer till höga belopp inom privatlån. Samtliga låneförmedlare med UC har 600 000 kr som högsta lånebelopp utan säkerhet. 

Tänk på att det inte är säkert på att du som kund får låna upp till 600 000 kr hos långivaren. Hur högt lån du kan ta beror på många faktorer som exempelvis har med inkomst, betalningsanmärkningar och andra faktorer att göra. Det är också större sannolikhet att du som kund får ta ett högre lånebelopp om du har en medlånetagare.

 

Högsta beloppet med direktutbetalning

Om du vill ha ett lån utan UC tenderar däremot lånebeloppet att vara betydligt lägre. Hos både Credify och Ferratum som erbjuder lån utan UC är 45 000 kr respektive 50 000 kr det högsta belopp som går att låna. De erbjuder dessutom betydligt lägre lånebelopp än andra låneförmedlare på sidan.

Hos dessa aktörer har du större chans att få ut hela lånebeloppet eftersom det både är lägre och räntan är högre på grund av ökad risk. Båda långivarna erbjuder också direktutbetalning till vissa storbanker.

Privatlån ränta och avgifter

Aktör

Lägsta lånebelopp

Högsta lånebelopp

Direktutbetalning

Sambla

5 000 kr

600 000 kr

Nej

Advisa

5 000 kr

600 000 kr

Nej

Lendo

10 000 kr

600 000 kr

Nej

Enklare

5 000 kr

600 000 kr

Nej

Axo Finans

5 000 kr

600 000 kr

Nej

COOP

15 000 kr

600 000 kr

Nej

Credify

2 000 kr

45 000 kr

Ja*

Ferratum

1 000 kr

50 000 kr

Ja*

* Direktutbetalning till specifika storbanker

Statistik och privatlån

I tabellen nedanför har vi samlat statistik från samtliga låneförmedlare och långivare på Tryggvi för att ge en indikation på vad den lägsta räntan i genomsnitt är och den högsta räntan. I räntorna har vi ej räknat med Credifi och Ferratum eftersom dessa långivare är högkostnadskrediter som riktar in sig till ett annat segment av konsumenter. Dessa hade förändrat genomsnittsräntan tillräckligt mycket för att göra statistiken irrelevant.

Privatlån ränta och avgifter

Aktör

Godkänner Betalningsanmärkning

Genomsnittlig frånränta

3.25 % (ej medräknat högkostnadslån)

Genomsnittlig tillränta

26.98 % (ej medräknat högkostnadslån)

Direktutbetalning

2 av 8 (25 %)

Utan UC

2 av 8 (25 %)

Betalningsanmärkelse

5 av 8 (62.5 %)

Inkomst

142 000 kr i lön per år

Lägsta lånebelopp

6 100 kr

Högsta lånebelopp

442 000 kr

Det går att dra vissa slutsatser baserat på Tryggvis prisexempel nedan men det går inte att säga att de generellt för alla förare eftersom priserna är individuella.

Bästa privatlånet

För medparten av låntagarna är antagligen en låg total kostnad det viktigaste när det kommer till att hitta det bästa privatlånet tillsammans med en långivare som är trovärdig och går att lita på. Hur får man då den lägsta totalkostnaden när det kommer till privatlån? Nedan har vi gått igenom några av de viktigaste punkterna för att få ett billigt och bra lån, oavsett om du behöver ett omstartslån eller ett lån för att renovera köket. Vid kortare kredit kan även bästa kreditkortet vara intressant.

Den bästa får du genom att utgå från pris, innehåll, oberoende omdömen och personligt behov.

Jämför många olika långivare

Genom att jämföra många olika långivare har du större chans att den bästa räntan. Detta gör du enklast genom en låneförmedlare eftersom du slipper att flera kreditprövningar tas på dig vilket kan försämra din kreditvärdighet.

Tänk på att även om tjänster som Lendo och Advisa uppger en lägsta ränta som är runt 3 % så är det långt ifrån säkert att du som kund kan få denna ränta. Detta är en så kallad från ränta vilket innebär att om du har en ”perfekt” ekonomi så har du möjlighet att kvalificera in.

Ansök med en medlånetagare

Om du gör din ansökan tillsammans med en medlånetagare har du chansen att få en lägre ränta. Detta beror på att risken för att du inte ska ha råd att betala tillbaka lånet minskar i långivarens ögon.

Ett exempel på detta är COOP Privatlån som endast godkänner lån över 350 000 kr om det är två medlånetagare. Genom att det är två personer som står på lånet ökar antagligen den gemensamma inkomsten och chansen att ni kommer att ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Undvik onödiga avgifter och kostnader

I synnerhet om du ska ta ett litet lån så kan avgifter och andra kostnader stå för en stor del av kostnaden utöver räntan. Om du exempelvis vill låna en summa på 10 000 kr över 1 år med en ränta på 3 % kommer en uppläggningsavgift som är 500 kr att innebära att den effektiva räntan (räntan medräknat alla kostnader) att vara 8 %. 

Med andra ord står uppläggningsavgiften för en större del av kostnaden än räntan för lånet. På samma sätt kan även låneavier och påminnelseavgifter påverka kostnaden om du inte väljer autogiro.

Undvik kreditprövning i onödan

Som tidigare nämnt tar långivare en kreditupplysning på dig varje gång du ansöker om ett lån. Detta kan ske via UC eller andra företag som erbjuder denna tjänsten.

Att ta en kreditupplysning behöver inte bidra till en ökad ränta, men att ta flera kreditupplysningar under en kort tid kan ses som ett riskbeteende. Även om du inte har tagit lånet så kan många kreditupplysningar innebära att du köper saker på avbetalning eller är intresserad av att ta många lån. Tyvärr går det inte att säga exakt hur många UC som påverkar detta.

Bästa Privatlånet 2024

Vilken som är det bästa privatlånet 2024 är individuellt och beror på dina behov. Genom att följa råden ovan har du en god chans att få ett bra lån med en konkurrenskraftig ränta i förhållande till din ekonomi.

En låneförmedlare som har fått goda betyg på Trustpilot och har den lägsta frånräntan på sidan med 2.95 % är Enklare. För den som har betalningsanmärkningar är detta däremot inte ett alternativ.

Bästa privatlånen 2024

 • Sambla – (Från 3.06 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • Lendo – (Från 3.25 %, 10 000 – 600 000 kr)
 • Enklare – (Från 2.95 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • COOP – (Från 3.95 %, 15 000 – 600 000 kr)
 • Axo Finans – (Från 3.99 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • Advisa – (Från 3.06 %, 5 000 – 600 000 kr)

Frågor & Svar

Det billigaste privatlånet skiljer sig från person till person och beror på hur din ekonomi ser ut. I listan nedan har vi tagit fram låneförmedlare som erbjuder en jämförelse av många långivare. Då har du en stor chans att få en bättre ränta.

Billigaste privatlånen 2024

 • Advisa – (Från 3.06 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • Lendo – (Från 3.25 %, 10 000 – 600 000 kr)
 • Enklare – (Från 2.95 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • Sambla – (Från 3.06 %, 5 000 – 600 000 kr)
 • Axo Finans (Från 3.99 %, 5 000 – 600 000 kr)

Det går inte att säga vilket som är det bästa lånet för alla men på Tryggvi har vi tagit fram en lista med låneförmedlare och långivare som vi tycker erbjuder en bra tjänst.

Bästa privatlånen 2024

 • Advisa – (Från 3.06 %, bra omdömen)
 • Lendo – (Från 3.25 %, samarbetar med många storbanker)
 • Enklare – (Från 2.95 %, bra godkännande)
 • COOP – (Från 3.95 %, räntegaranti)
 • Sambla – (Från 3.06 %, många och goda omdömen)

Generellt går det att säga att storbankerna erbjuder en bra ränta i förhållande till många andra av de mindre långivarna. Det är dock inte säkert att du som kund har möjlighet att få ett privatlån hos en storbank och därför kan det vara bra att använda en låneförmedlare som jämför många aktörer. Exempelvis har Lendo en bra tjänst

 • Lendo – (Från 3.25 %, samarbetar med många storbanker)

Ett privatlån eller ett blancolån som det också kallas är egentligen bara ett vanligt lån. Det som utmärker det från ett bolån eller ett billån är att du inte har något som säkerhet. 

Tryggvi använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: