Bilförsäkring Student

Vilken är det bästa bilförsäkringen för studenter? På Tryggvi har vi sammanställt försäkringar för studenter, oavsett om du vill ha en billig bilförsäkring eller en som har låg självrisk för yngre förare.

Student bilförsäkringar - december 2022

ICA Bilförsäkring

Rabatt:
ICA bonus

Prisexempel trafik:
320 kr/mån

Prisexempel halv:
463 kr/mån

Prisexempel hel:
818 kr/mån

 • ICA har den trafikförsäkring som fått högst betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger 600 000 kr vid invaliditet utöver grundskyddet. Trafikförsäkring är det billigaste försäkringsalternativet.

 • ICA har ingen förhöjd självrisk för förare som är under 25 år vilket finns på i stort sett alla andra bilförsäkringar på marknaden. ICA höjer inte heller priset under de 5 första åren om du är skadefri.

Plus

Minus

Om försäkringen
I ICA:s försäkring får du som student mycket för pengarna. ICA bonus ges på hela försäkringsbeloppet och du slipper en förhöjd självrisk och högre pris.

Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen är det billigaste alternativet som ICA erbjuder och den ger skydd för skada på annans egendom, personskador samt 600 000 kr vid invaliditet vilket är väldigt ovanligt för trafikförsäkringar.

Halvförsäkring
Halvförsäkringen ger ett mer heltäckande skydd och är bättre för den som har en lite dyrare bil eller den som vill ha ett utökat skydd. I Halvförsäkringen ingår rättskydd, räddning, maskinskador, skydd vid bränder och stölder. Hos ICA ingår även Drulle i halvförsäkringen.

Helförsäkring
I ICA:s helförsäkring ingår också vagnskador samt en självrisk som varierar mellan 3500 – 6000 kr beroende på fordon. ICA erbjuder också en lägre självrisk vid en viltolycka.

Evoli Bilförsäkring

Rabatt:
Ej tillgänglig

Prisexempel trafik:
Saknas

Prisexempel halv:
270 kr/mån

Prisexempel hel:
615 kr/mån

 • Evoli har ingen extra självrisk för förare som är under 25 år om du kryssar i detta när du tecknar försäkringen. Evoli har också bland de billigaste halvförsäkringarna på marknaden.

 • Evoli riktar in sig mot förare som kan tänka sig en lite högre självrisk för att få ett lägre pris på försäkringen. För den som är en ung förare är detta nödvändigtvis inte det bästa alternativet eftersom Evoli premierar förare med låg risk.

Plus

Minus

Om försäkringen
Evoli erbjuder någon nytt på marknaden till ett specifikt segment. För studenten som är ute efter en billig försäkring och sällan råkar ut för olyckor kan detta vara alternativet. Tänk bara på att Evoli också har en generellt högre självrisk vilket betyder att det kan bli dyrare om du råkar ut för olyckor.

Trafikförsäkring
Evoli:s trafikförsäkring skyddar precis som andra alternativ annans egendom och personskador.

Halvförsäkring
I halvförsäkringen ingår förutom det som finns med i trafikförsäkringen också stölder, bränder, glasskador, maskinskador, räddning och rättskydd.

Helförsäkring
Även Evolis helförsäkring är liknande motsvariga alternativ på marknaden och i försäkringen ingår skydd vid vagnskada. Den stora skillnaden även här är att självrisken är högre än många andra alternativ.

 

OKQ8 Bilförsäkring

Rabatt:
Ej tillgänglig

Prisexempel trafik:
246 kr/mån

Prisexempel halv:
394 kr/mån

Prisexempel hel:
662 kr/mån

 • OKQ8 erbjuder en av de billigaste bilförsäkringarna för unga förare i Tryggvis prisexempel i samband med bra villkor och rimliga självrisker. 

 • OKQ8 är ett välkänt alternativ med ett prisvärt innehåll som motsvarar konkurrenterna på marknaden. Försäkringsbolaget som står bakom OKQ8 är Gjensidige vilket är ett av Nordens största försäkringsbolag.

Plus

Minus

Om försäkringen
OKQ8:s bilförsäkring går egentligen under Gjensidige försäkringar vilket är ett av Nordens största försäkringsbolag.

Trafikförsäkring
I trafikförsäkringen ingår ersättning om du orsakar skada på annans egendom samt för personskador. Utöver det som är lagstadgat i trafikskadelagen ingår också en viss ersättning för kläder och tillhörigheter.

En del som skiljer OKQ8 från många andra trafikförsäkringar är att det inte utgår någon självrisk för vållande till skada i trafikförsäkringen.

Halvförsäkring
I OKQ8:s halvförsäkring ingår också ersättning för brand, glas, maskinskada, rättskydd, stöld och vägassistans allrisk. 

Den största skillnaden med försäkringen är att maskinskada täcks upp till 10 år och 12 000 mil tillskillnad från de vanliga 8 åren. Allrisk ingår också som grund i halvförsäkringen.

Helförsäkring
När du tecknar OKQ8:s helförsäkring ingår också skydd vid vagnskada vilket innebär att skador även på det egna fordonet ersätts oavsett vem som orsakat det.

Gjensidige Bilförsäkring

Rabatt:
Upp till 15 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
241 kr/mån

Prisexempel halv:
374 kr/mån

Prisexempel hel:
654 kr/mån

 • Gjensidige har en av de billigaste bilförsäkringarna när det kommer till Tryggvis prisexempel. Särskilt trafikförsäkringen är den billigaste i jämförelsen.

 • Gjensidige är ett av de största försäkringsbolagen i Norden med över 2.5 miljoner bilar försäkrade. Bolaget har överlag bra villkor och priser.

Plus

Minus

Om försäkringen
Gjensidige är ett av Nordens största försäkringsbolag och imponerar med ett lågt pris särskilt när det kommer till unga förare.

Trafikförsäkring
I trafikförsäkringen ingår ersättning om du orsakar skada på annans egendom samt för personskador. Utöver det som är lagstadgat i trafikskadelagen ingår också en viss ersättning för kläder och tillhörigheter.

Halvförsäkring
I Gjensidiges:s halvförsäkring ingår också ersättning för brand, glas, maskinskada, rättskydd, stöld och vägassistans allrisk. 

Helförsäkring
När du tecknar Gjensidiges helförsäkring ingår också skydd vid vagnskada vilket innebär att skador även på det egna fordonet ersätts oavsett vem som orsakat det.

Moderna Bilförsäkring

Rabatt:
20 % samlingsrabatt

Prisexempel trafik:
373 kr/mån

Prisexempel halv:
514 kr/mån

Prisexempel hel:
1064 kr/mån

 • Moderna har överlag bara villkor och prisvärda bilförsäkringar. Om du samlar dina försäkringar hos Moderna går det också att få upp till 20 % rabatt.

 • Modernas helförsäkring har fått högt betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå, har en hög kundnöjdhet och billigt snittpris.

Plus

Minus

Om försäkringen
Moderna har bra försäkringar även för studenter och även om det inte finns någon bilförsäkring med studentrabatt så har försäkringen fortfarande ett lågt snittpris.

Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen är till för att skydda andras egendom och personskador i bilen. Modernas trafikförsäkring har ett fullgott skydd.

Halvförsäkring
Halvförsäkringen innebär ett högre skydd där även stöld, brand glasskada, maskinskada räddning och rättskydd ingår.

Helförsäkring
Helförsäkringen är den försäkring som har högst skydd och är kanske inte den som en student tänker på i första hand. I helförsäkringen ingår även skydd vid vagnskada.

 

Att teckna bilförsäkring som student

Det finns idag tyvärr inga bilförsäkringar som är speciellt framtagna för studenter eller erbjuder en studentrabatt. Det finns däremot bilförsäkringar som passar bättre för studenter och på den här sidan kommer vi att ta en närmare titt på olika delar som är bra att tänka på för en student som ska teckna en bilförsäkring. 

Först kommer vi att kort gå igenom olika typer av bilförsäkringar och förklarar hur de kan påverka dig som student. Därefter går vi igenom faktorer som kan vara särskilt viktiga när det kommer till bilförsäkringar för studenter så som att försäkringen är billig, inte har extra självrisk för att du är under 25 år och delar som påverkar priset mer eller mindre.

Det finns inga bilförsäkringar med studentrabatter men Tryggvi har samlat bilförsäkringar som passar studenter.

Tryggvis sätt att jämföra:

1. Prisexempel och försäkringstyp: Prisexempel för en student på olika bilförsäkringar samt genomgång om vad du ska tänka på.
2. Jämför extra självrisk för unga förareEn sammanställning av extra självrisker för unga förare som är under 24 år.

Bilforsakring-student-icon

Hur får jag en billig bilförsäkring som student?

Även om det inte finns bilförsäkringar specifikt för studenter finns det ändå faktorer som du som student kan tänka på för att få en billig och bra bilförsäkring. Det kanske viktigaste som du kan tänka på som påverkar priset är att inte välja en försäkringstyp som du inte behöver. Om du exempelvis har en äldre bil som har ett lägre värde kan en trafikförsäkring i många fall vara ett fullgott alternativ.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att det finns många faktorer som påverkar priset på en bilförsäkring och olika försäkringsbolag lägger mer tyngd på vissa faktorer. Därför kan en bilförsäkring bli billigare för yngre studenter och det kan vara värt att välja ett specifikt försäkringsbolag enbart eftersom du bor i en småstad. En sista del som är värd att nämna är att i stort sett alla försäkringsbolag har någon typ av extra självrisk om föraren är under 24 – 25 år.

Välj rätt försäkringstyp

Trafikförsäkringen är den mest grundläggande bilförsäkringen och även det billigaste försäkringsalternativet när det kommer till premie. Trafikförsäkringen täcker endast skada på annans egendom och på personerna som färdas i bilen men inte stöld, motorskador, brand eller allrisk som exempelvis halvförsäkringen.

Välj en bilförsäkring som passar värdet på din bil. En halvförsäkring kan vara mer än 75 % dyrare än en trafikförsäkring.

Det kanske är generaliserande men om du som student har en äldre bil av lågt värde kan det vara värt att fundera över en trafikförsäkring. Då en halvförsäkring hos försäkringsbolagen som vi har jämfört i genomsnitt kostar minst 75 % mer och en helförsäkring över 400 % så dyrt.

Billiga försäkringar för unga förare under 24 år

I exemplet i tabellen nedan hittar du ett prisexempel för en 25 årig kvinna som är student och som bor i en hyresrätt i Göteborg. Bilen är en Volkswagen med ett värde om ca 80 000 kr och står parkerad på gatan. Tänk på att det kan skilja sig mycket mellan priserna i en storstad och en mindre studentort. 

Vad påverkar priset på en bilförsäkring

Priset på en bilförsäkring påverkas av ett antal faktorer och en genomsnittlig bilägare som är student har antagligen inte de bästa förutsättningarna att få ett lågt pris. Ditt pris påverkas bland annat av hur länge du har haft körkort, din ålder, vilken bil du kör, var i landet du bor, hur många mil du kör varje år och hur du bor och var bilen står parkerad.

 • Ålder: Hur gammal är föraren?
 • Boende: Småstad/storstad, parkering av bilen
 • Bilen: Värde och märke på bilen
 • Föraren: Körhistorik (olyckor)
 • Användning: Hur många mil kommer du att köra?

Då olika försäkringsbolag har varierande sätt att räkna ut premien är det därför viktigt att jämföra olika bilförsäkringar. I vårt test gick exempelvis priset på en bilförsäkring för en 24 årig student upp från 4 000 kr/år till 8 000 kr/år från att personen skrev om sig från ett mindre studentkort till en hyresrätt i en storstad. 

På samma sätt har vissa försäkringsbolag betydligt högre premie för unga förare medan andra bryr sig mer om andra faktorer så som bilens märke eller hur många mil du kommer köra. 

Prisexempel för studenter

Bilförsäkring

Trafikförsäkring

Halvförsäkring

Helförsäkring

ICA

320 kr/mån

463 kr/mån

818 kr/mån

Evoli

-

270 kr/mån

615 kr/mån

Gjensidige

241 kr/mån

374 kr/mån

654 kr/mån

OKQ8

246 kr/mån

394 kr/mån

662 kr/mån

Moderna

306 kr/mån

456 kr/mån

942 kr/mån

På Tryggvi har vi valt ut ett antal faktorer som vi tycker är viktiga i försäkringen, vilka delar som är viktiga skiljer sig är dock från person till person.

Förhöjd självrisk under 24 år

Även om inte alla studenter är under 24 år är det bra att veta om att de flesta försäkringsbolagen har en höjd självrisk för unga förare. Det kan handla om exempelvis 1 500 kr extra i självrisk vid en olycka som du själv har orsakat eller en vagnskada som har uppstått. I Tryggvis jämförelse är det bara två bolag som i inte har en förhöjd självrisk och dessa är ICA och Evoli. Hos Evoli tillkommer en högre försäkringskostnad om någon under 24 kommer att köra bilen.

Den extra självrisken adderas på den vanliga självrisken vilket betyder att du kan få betala över 3000 kr i självrisk för en skada som i vanliga fall hade kostat dig 1500 kr. Det kan med andra ord bli dyrt även om du tror att du har en låg självrisk.

Försäkringsbolag och förhöjda självrisker

Bilförsäkring

Grundsjälvrisk standard

Extra självrisk vid vållande

Extra självrisk vid vagnskada

ICA

1000 kr

0 kr

0 kr

Evoli

2000 kr

0 kr

0 kr

Gjensidige

1500 kr

1000 kr

1000 kr

OKQ8

1500 kr

1000 kr

1000 kr

Moderna

1000 kr

1000 kr

1000 kr

Bästa bilförsäkringen för studenter

Det viktigaste när det kommer till att få den bästa bilförsäkringen som student är att du jämför olika alternativ. Då olika försäkringsbolag har olika sätt att räkna ut premien kan priset skilja sig mycket. Detta gäller för alla som planerar att skaffa en ny eller byta bilförsäkring men särskilt för unga förare och studenter eftersom priserna tenderar att varierar mer. Andra delar som vi diskuterat ovan är att välja den försäkring som passar din situation och bil bäst. 

Bäst är inte alltid billigast

Även om bilförsäkringar precis som studenthemförsäkringar tenderar att se relativt lika ut finns det ändå vissa skillnader. Priset är en bra indikator på vilken bilförsäkring som passar dig bäst men om olyckan är framme kan det vara lika viktigt om försäkringen erbjuder något skydd utöver det vanliga.

Skaffa en försäkring direkt när du köpt bil

Det kanske allra viktigaste tipset för dig som ska skaffa en bil är att teckna försäkringen direkt, alternativt hålla koll på huvudförallodagen. Om din bil inte är försäkrad tar trafikförsäkringsföreningen ut en avgift om 160 kr per dag för privatpersoner.

Bästa bilförsäkringen för studenter 2022

Det går inte att säga vilken som är den bästa bilförsäkringen för studenter eftersom det beror på dina personliga behov. Det går däremot att säga att vissa bilförsäkringar har bra villkor när det kommer till studenter som är unga förare. 

ICA:s trafikförsäkring har fått högst omdöme av Konsumenternas Försäkringsbyrå, har ingen extra självrisk för unga förare, samt erbjuder extra ersättning utöver trafikskadelagen. En annan försäkring som sticker ut med sitt låga pris i Tryggvis prisexempel för trafikförsäkringar är faktiskt Gjensidige (241 kr) och OKQ8 (246 kr) som var betydligt billigare än andra allternativ. För halvförsäkring var istället Evoli (270 kr) det billigaste alternativet.

Bästa bilförsäkringen student 2022

 • ICA trafikförsäkring – Prisvärd, ej extra självrisk ung förare, bra betyg
 • Gjensidige – Billig för unga förare
 • OKQ8 – Billig för unga förare
 • Evoli – Lågt pris för den försiktige

Frågor & Svar

Det enkla svaret är att det inte finns några försäkringsbolag som erbjuder specifika bilförsäkringar för studenter eller studentrabatter. 

Det finns däremot vissa bilförsäkringar som tenderar att generellt vara bättre för studenter. Exempelvis kan det handla om en låg premie för unga förare, eller bilförsäkringar utan extra självrisker för förare under 24 år.

En bilförsäkring för en student i 25 års åldern kostar i Tryggvis prisexempel som lägst 241 kr/mån och som högst 942 kr/mån.

Det är viktigt att ha i åtanke att Tryggvis prisexempel baserades på en person som stod skriven i en storstad vilket signifikant kan öka premien på försäkringen.

I Sverige är det lag att alla som äger en bil ska ha minst en trafikförsäkring om den inte står avställd.